Μόνο με κινούμενη άμμο θα μπορούσε να παρομοιαστεί ο χώρος των ιατροτεχνολογικών υλικών,  καθώς σύμφωνα με φήμες άλλες εταιρείες σκέφτονται να φύγουν από την ελληνική αγορά, άλλες να μειώσουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο στο μισό, άλλες πιέζουν τους συνεργάτες τους για να μοιραστούν το clawback, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό τοπίο σχέσεων κ.λπ. Το σίγουρο είναι, λένε οι καλά γνωρίζοντες, ότι η εικόνα του κλάδου από Σεπτέμβρη θα είναι, εκτός από νέα, και μαζεμένη σημαντικά σε λίγα επιχειρηματικά χέρια.

Αναλυτικότερα, τη λύση της μερικής αποεπένδυσης από την ελληνική αγορά αποσύροντας κωδικούς, σκέφτονται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εταιρείες που κινούνται στον χώρο των ιατροτεχνολογικών υλικών και ειδικότερα στις ταινίες μέτρησης σακχάρου. Βεβαίως, οι φήμες που ακούγονται αφήνουν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησης πολυεθνικών από την Ελλάδα. 

Ενδεχόμενο καθόλου αδύνατο, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που πρωταγωνιστεί στα οστομικά προϊόντα, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, αφενός λόγω του κατρακυλίσματιος των τιμών, αφετέρου λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικές - δυσμενείς - εξελίξεις ακούγονται στον χώρο των επιθεμάτων, λόγω και των  περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη συνταγογράφηση, που εκ των πραγμάτων αναγκάζει να βγουν εκτός τερέν μικρές, αλλά και μεσαίες δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, εξελίξεις  αναμένονται και στον χώρο της ειδικής σίτισης, όπου τελευταίες πληροφορίες λένε ότι παγκόσμια δύναμη που πρωταγωνιστεί στο χώρο έχει εκφράσει εντόνως προς όλες τις πλευρές -συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτείας- τη δυσαρέσκειά της για το clawback που έχει επιβληθεί σε αυτού του είδους τα υλικά, και το οποίο φθάνει το 53%.  

Πηγές αναφέρουν ότι το χορό των εξελίξεων, τουλάχιστον επί του παρόντος, θα το σύρουν οι εταιρείες που εμπορεύονται ταινίες μέτρησης σακχάρου. Αιτία του κακού, το clawback, θεωρώντας ότι το μέτρο στο ποσοστό που επιβλήθηκε  είναι από τη μία εξαιρετικά υψηλό, από την άλλη παράλογο, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να το υπολογίσουν όχι στην τιμή που τις πωλούν αλλά στην τελική τιμή που τις διαθέτει το λιανεμπόριο. 

Όχι, δηλαδή, στην τιμή χονδρικής, που είναι κατά μέσο όρο στα 12 ευρώ περίπου,  αλλά στα 19,5 ευρώ το κουτί, που τα πουλά το λιανεμπόριο.

Παράγοντες από τον χώρο, μας μιλούν ήδη για μία προβληματική αγορά, που μετά τις τελευταίες αποφάσεις έγινε περισσότερο προβληματική. Μιλάμε για μία αγορά που ήδη έχει σοβαρά προβλήματα από τον μειωμένο προϋπολογισμό των 60 εκατ. ευρώ. Όπως λένε, η αγορά αφορά 3 εκατ. ταινίες το χρόνο για 1 εκατ. διαβητικούς, που είναι το 10% του πληθυσμού. Με πρόχειρους υπολογισμούς, οι διαβητικοί καλύπτονται από το κράτος το πολύ ένα τρίμηνο και το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν την αγωγή τους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]