Το να διαλέξετε το ιδανικό κατοικίδιο για το παιδί σας είναι δύσκολη απόφαση. Πρέπει να κάνετε μια επιλογή υπολογίζοντας κατά πόσο το παιδί σας μπορεί να αντεπεξέλθει στη φροντίδα αυτής της μικρής ζωής που θα βάλετε στο σπίτι σας, πόσο χώρο και χρόνο μπορείτε να διαθέσετε, αλλά και τι ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα του παιδιού σας. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες επιλογές κατοικίδιου, και σε τι περιστάσεις αποτελούν την κατάλληλη επιλογή.

Σκύλος

Αν το παιδί σας έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και του αρέσει να παίζει πολύ, ένας σκύλος θα ήταν η καλύτερη παρέα. Είναι η ιδανική επιλογή για παιδιά που μπορούν να δεθούν εύκολα, μιας και οι σχέσεις ανθρώπων με σκύλους είναι ιδιαίτερα δυνατές – άλλωστε ονομάζεται “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”. Πρέπει να θυμάστε, όμως, πως οι σκύλοι απαιτούν την περισσότερη φροντίδα από κάθε άλλο κατοικίδιο. Βόλτες, καθάρισμα, παιχνίδι και άσκηση μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο.

Χρυσόψαρα

Σίγουρα, τα χρυσόψαρα δεν είναι και η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να κολυμπούν σε κύκλους μέσα στη γυάλα τους. Αλλά αποτελούν καλό ξεκίνημα για ένα παιδί που δεν έχει καμία εμπειρία με κατοικίδια. Μπορούν να ζήσουν μέχρι και χρόνια, με τη σωστή φροντίδα. Που σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζουμε τη γυάλα τους τακτικά και σχολαστικά, όπως και να προσέχουμε τη διατροφή τους. Απαγορεύεται να τα ταΐζουμε πολύ, και να τους δίνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ειδική τροφή τους.

Γάτα

Τι μπορεί να είναι πιο χαλαρωτικό από μια ζεστή, χνουδωτή γάτα που γουργουρίζει στην αγκαλιά μας; Η γάτα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για παιδιά που θέλουν να φροντίζουν κάτι, αλλά που δεν θα έχουν πρόβλημα να δίνουν στο κατοικίδιο τον προσωπικό του χώρο, μιας και οι γάτες μπορούν να γίνουν απόμακρες μερικές φορές, όντας τόσο ανεξάρτητο ζώο. Προσοχή, απλά, στα νύχια τους: είτε για ξαφνικές γρατζουνιές πάνω στο παιχνίδι, είτε όταν θέλουν να τα… ακονίσουν και η μόνη τους επιλογή είναι τα έπιπλά σας.

Πουλί

Σίγουρα, ιδιαίτερα απαιτητικά για τόσο μικρό ζωάκι, αλλά το κελάηδημά τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη συντροφιά. Τα πουλιά είναι καλή επιλογή για ένα παιδί που λατρεύει τα ζώα και θέλει να μαθαίνει πράγματα. Είναι πολύ δραστήρια και μπορούν να γίνουν πολύ κοινωνικά, αλλά η εκπαίδευσή τους απαιτεί χρόνο και πολλή υπομονή. Αν δεν αντέχετε τη φασαρία ή τις βρωμιές, ίσως δεν θα ήταν και η καλύτερη ιδέα, καθώς το κλουβί τους απαιτεί συχνά (και εννοούμε συχνά) καθαρισμό. Επίσης, μην διαλέξετε ένα πουλί καθαρά λόγω εμφάνισης, αλλά ελέγξτε πρώτα τα χαρακτηριστικά του είδους του, καθώς οι προσωπικότητές τους ποικίλλουν. Με τις κατάλληλες συνθήκες, τα πουλιά μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια, και να σχηματίσουν αρκετά μεγάλο συναισθηματικό δεσμό με τον ιδιοκτήτη τους.

Χάμστερ

Μικρά, χνουδωτά, άκακα και πανέξυπνα, τα χαμστεράκια χρειάζονται φροντίδα, αλλά όχι σε βαθμό που ένα παιδί δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί. Είναι ιδανικά για οικογένειες που δεν βρίσκονται σε θέση να αποκτήσουν γάτα ή σκύλο, ειδικά αν λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι. Πρέπει να θυμάστε, όμως, πως τα χαμστεράκια (και γενικά τα τρωκτικά) μπορεί να φέρουν στο σπίτι… δυσάρεστες μυρωδιές, είτε λόγω της αμμωνίας στα ούρα τους, αλλά και επειδή το κλουβί τους χρειάζεται συνεχώς καθάρισμα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα