Αν ξέρουμε πως κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υποφέρει από κάποιον εθισμό, το πρώτο μας ένστικτο είναι να το βοηθήσουμε. Η αγάπη και η στήριξη είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε έναν επικίνδυνο εθισμό. Τις περισσότερες, όμως, φορές, το εθισμένο άτομο δεν πρόκειται να παραδεχτεί το πρόβλημά του και να ζητήσει βοήθεια, είτε λόγω ντροπής, είτε επειδή προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Ποια είναι, λοιπόν, τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο είναι εθισμένο σε κάτι;

Απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά και στην διάθεση

Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να προκαλέσει απότομες αλλαγές στον τρόπο που φέρεται το άτομο, στον τρόπο που επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στις επιδόσεις τους στο σχολείο/στην δουλειά, απότομες αλλαγές στην διάθεση, αλλά και τάσεις για παραβατική συμπεριφορά. Αν το άτομο ήταν εξωστρεφές, και ξαφνικά κλείνεται στον εαυτό του, κάτι δεν πάει καλά.

Αλλαγές στην εμφάνιση

Μπορεί το άτομο να σταματήσει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την εμφάνισή του, για τα ρούχα του, ή για την περιποίηση και την προσωπική υγιεινή. Αν τα μάτια του φαίνονται κόκκινα ή υγρά, κι αυτό είναι πιθανό σημάδι χρήσης ουσιών. Αν παρατηρήσετε σημάδια στα πόδια ή στα χέρια (ή αν το άτομο φοράει μακρυμάνικες μπλούζες ενώ ο καιρός είναι ζεστός) και ότι ξύνεται συχνά, τότε υπάρχουν πιθανότητες να χρησιμοποιεί ναρκωτικά.

Αποφεύγει παλιούς φίλους

Αν ένα άτομο είναι εθισμένο σε κάποια ουσία, είναι πιθανό να σταματήσει να βλέπει συχνά φίλους που μπορεί να είχε χρόνια, καθώς νιώθει είτε πως θα το έκριναν αρνητικά, είτε γνωρίζουν ήδη για τον εθισμό και έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Σταματάει να ασχολείται με παλιά χόμπι

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι αν το άτομο που υποψιάζεστε ότι πάσχει από κάποιον εθισμό σταματήσει ξαφνικά να δείχνει ενδιαφέρον για ασχολίες και χόμπι που αγαπούσε παλιά.

Αλλαγές στην διατροφή

Αναλόγως με την ουσία που μπορεί να χρησιμοποιεί το άτομο, μπορεί να δείτε αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες. Μπορεί να αρχίσει να τρώει περισσότερο, ή να προσπερνά γεύματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας