Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι τα κύτταρα που παίρνουμε από τον ομφάλιο λώρο την ώρα που γεννιέται το μωράκι και αναμφισβήτητα αποτελούν την πιο πολύτιμη προίκα που θα αφήσουν οι γονείς στο παιδί τους. Τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία μπροστά στη χρησιμότητα που έχουν σε δύσκολες στιγμές υγείας τα βλαστοκύτταρα που πήραμε την ώρα της γέννησης από το μωρό μας.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε και η αξία που έχουν τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, τα δικά μας κύτταρα που βρίσκονται 'εν υπνώσει' σε κάθε όργανο του ενήλικου οργανισμού και από τα οποία αναζωογονείται κάθε στιγμή το σώμα μας.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν η πλαστική χειρουργική να παραμείνει θεατής σε αυτήν τη ραγδαία εξέλιξη στον τομέα των βλαστοκυττάρων τη στιγμή που υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή τους.

Πώς χρησιμοποιούνται

Το πρωτόκολλο θεραπείας για κάθε ασθενή αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του και τις απαιτήσεις του. Μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε ότι η κάθε θεραπεία εξατομικεύεται και μόνο έτσι δίνει τα ποθητά αποτελέσματα. Εξαρτάται πρώτιστα από την πείρα του πλαστικού χειρουργού, αλλά και από την ποιότητα του εργαστηρίου που θα εμπιστευθούμε να παρασκευάσει τα βλαστοκύτταρά μας.

Τα βλαστοκύτταρα τα παίρνουμε κατά κύριο λόγο από τις λιποαποθήκες του σώματός μας με μια μορφή λιποαναρρόφησης, χρειάζεται όμως άκρως ειδικευμένη εργαστηριακή δουλειά για να διαχωριστούν, να πολλαπλασιαστούν και να παραδοθούν στον πλαστικό χειρουργό προς χρήση.

Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί μια απλή αιμοληψία, κατάλληλη επεξεργασία του αίματος και παρασκευή βλαστοκυττάρων του αίματος, αλλά κυρίως αυξητικών αναζωογονητικών παραγόντων που από εκεί και πέρα θα τους χρησιμοποιήσουμε κυρίως για θεραπείες στο πρόσωπο υπό μορφή ενέσεων, επαλείψεων, αλλά και απόλυτα προσωπικής – ατομικής κρέμας.

Θεραπείες προσώπου που δίνουν άριστα αποτελέσματα είναι οι θεραπείες αναγέννησης του δέρματος, θεραπείες για τη βελτίωση έως και εξαφάνιση των ρυτίδων, ανάπλασης του χαμένου ιστού ένεκα της ηλικίας στα μάγουλα, στα μήλα και στα χείλη, αλλά τα ωραιότερα και πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα τα βλέπουμε στις θεραπείες της ουλώδους ακμής.

Οι θεραπείες αυτές γίνονται κατά κανόνα σε συνδυασμό με Laser ψηφιακής τεχνολογίας και άλλες κοσμητικές τεχνικές. Πρέπει να γίνονται πάντα από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς και η επεξεργασία τους από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Άλλωστε αυτές είναι και οι προαπαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

Σήμερα η χρήση των βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων υπό τη μορφή της λιποανακύκλωσης ή, όπως λέμε σήμερα, 'εμπλουτισμένης' λιποανακύκλωσης, είναι ευρύτατα διαδεδομένη και δίνει άριστα αποτελέσματα στην αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή, στην πάχυνση τμημάτων του σώματος που υστερούν (γλουτοί, γάμπες, χέρια, παρειές) και στη μεγέθυνση του πέους, καθώς και στην κοσμητική των γεννητικών οργάνων γυναικών και ανδρών.

Τεχνική αιχμής

Μπορούμε να πούμε ότι η αιχμή της ιατρικής εξέλιξης στην ομορφιά του προσώπου, βρίσκεται σήμερα στην καθεαυτήν χρήση των δικών μας βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων (PRP και PRGF) και είναι η καθημερινή μας υπόθεση ομορφιάς, αναζωογόνησης, αλλά και γενικότερης υγείας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη χρήση των δικών μας παραγόντων (κυρίως των αναγεννητικών) και στην κοσμετολογία, όπου όταν αναμιχθούν από έμπειρο γιατρό με τις κατάλληλες κρέμες χρησιμοποιούμενες καθημερινά, ενεργοποιούν τα δικά μας βλαστοκύτταρα του δέρματος, μέσα στον ίδιο τον οργανισμό μας και στην ανατομική θέση όπου βρίσκονται.

Μπορούμε έτσι στην κυριολεξία να πούμε ότι το κάθε άτομο μπορεί να έχει τη δική του εξατομικευμένη κρέμα, φτιαγμένη από τους δικούς του αναγεννητικούς παράγοντες, χωρίς ίχνος από χημικές ουσίες και parabens.

Πηγές:
Θεόδωρος Βουκύδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής ΜΗΤΕΡΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο