Όλοι μας ξέρουμε κάποιον που τρώει τα νύχια του. Μπορεί να το κάναμε και εμείς, ή να το κάνουμε ακόμα. Και σίγουρα θυμόμαστε την μαμά μας να λέει ότι δεν είναι σωστό. Σχεδόν όλοι μας θα περάσουμε από αυτό το στάδιο κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά για μερικούς ανθρώπους γίνεται συνήθεια που δύσκολα μπορεί να σπάσει.

Και όσο άκακη μπορεί να μοιάζει η συνήθεια αυτή, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Ας δούμε όμως τι μπορεί να την προκαλέσει…

Οι δύο κύριες αιτίες είναι το άγχος και η ανία. Πιστεύεται, όμως, ότι μπορεί να είναι και θέμα κληρονομικότητας—κάτι που ακόμα δεν έχει αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι πως η συνήθεια βοηθά στη μείωση του άγχους προσωρινά, ενώ για τους ανθρώπους που νιώθουν ανία ή μοναξιά, αποτελεί μια (επίσης προσωρινή) λύση.

Για ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος, το να τρώνε τα νύχια τους μπορεί να είναι ένα σημάδι ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, συνεπώς πρέπει να παρατηρήσετε αν παρουσιάζονται και άλλες τυπικές “τελετουργικές” συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή το να ελέγχουν πράγματα πολλές φορές χωρίς λόγο (για παράδειγμα, αν έκλεισαν την βρύση).

Στα παιδιά μικρής ηλικίας, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι σημάδι μιας άλλης διαταραχής που εμφανίζεται σε αυτές τις περιόδους, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να τρώει τα νύχια του είναι η εναντιωματική προκλητική διαταραχή, η διαταραχή άγχους αποχωρισμού ή ακόμα και το βρέξιμο του κρεβατιού.

Το να τρώμε τα νύχια μας δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην υγεία, αλλά υπάρχουν άσχημες επιπτώσεις. Τα δάχτυλα των χεριών μπορεί να είναι ευαίσθητα, με την περιοχή γύρω από τα νύχια να αιμορραγεί ή ακόμα και να μολύνεται. Ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, κάνοντάς τα αδύναμα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους βιώνουν έπειτα αυξημένο στρες και ανασφάλεια λόγω της εμφάνισης των νυχιών τους, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο.

Μερικοί τρόποι που αξίζει να δοκιμάσετε για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας είναι οι εξής:

  • Βάψτε τα νύχια σας με ένα βερνίκι που έχει άσχημη, πικρή γεύση.
  • Κόβετε τα νύχια σας τακτικά και κοντά, ώστε να μην μπορείτε να τα δαγκώσετε.
  • Χρησιμοποιήστε μεθόδους χαλάρωσης από το στρες, ώστε να το διαχειρίζεστε καλύτερα. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι οι ασκήσεις αναπνοής, η yoga ή μία μικρή ελαστική αντι-στρες μπάλα.
  • Φορέστε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και τραβήξτε το κάθε φορά που σας έρχεται να δαγκώσετε τα νύχια σας.

 Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα πίσω από αυτή την συμπεριφορά, όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο