Το καλοκαίρι και η έκθεση στον καυτό καλοκαιριάτικο ήλιο αλλά και τα μπάνια δεν προκαλούν βλάβες µόνο στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου επηρεάζει κυρίως τα βαμμένα μαλλιά, τα οποία ξεθωριάζουν, αποχρωματίζονται και γίνονται άγρια. Αλλά και στα κανονικά μαλλιά, η επίδραση του ήλιου μπορεί να γίνει πηγή προβλημάτων, δηλαδή να εμφανιστούν «άγριες» άκρες και «ψαλίδα».

Αλλά και τα καλοκαιρινά μπάνια δεν είναι και τόσο αθώα όσον αφορά τα μαλλιά, αφού το αλάτι τα αφυδατώνει, ενώ το χλώριο μπορεί να αφαιρέσει το φυσικό προστατευτικό λίπος τους.

Υπάρχουν όμως κάποια μικρά "μυστικά" τα οποία μπορεί να προστατεύσουν τα μαλλιά από τον ήλιο και τα μπάνια.

Για παράδειγμα, για να τα προστατεύσετε από το χλώριο, πρέπει να τα ξεπλένετε με γλυκό νερό μετά από κάθε βουτιά.

Επίσης, πρέπει να λούζεστε καθημερινά με κατάλληλα σαμπουάν. Καλό είναι μετά το λούσιμο να χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα. Αν έχετε βαμμένα μαλλιά, να λούζετε μόνο τις ρίζες και να αφήνετε το σαπούνι να κυλάει.

Επίσης, μη χτενίζετε τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα με αλατόνερο. Το κούρεμα πριν τις διακοπές θα σας απαλλάξει από την ψαλίδα και θα δυναμώσει τα μαλλιά σας, διότι όσο πιο μακριά είναι τόσο περισσότερο καταπονούνται.

Σε κάθε περίπτωση, να φοράτε καπέλο, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Το καπέλο δεν θα προστατεύσει μόνο τα μαλλιά σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού και τα αυτιά σας, που είναι ευάλωτα. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά με αντηλιακά φίλτρα, τα οποία τα προστατεύουν.

Φυσικά, μία άλλη πηγή προβλημάτων από την έκθεση στον ήλιο αφορά το δέρμα. Η άποψη ότι όσο περισσότερο μαυρίζουμε, τόσο πιο όμορφοι και υγιείς φαινόμαστε, δεν αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Το μαύρισμα σημαίνει πως το δέρμα έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο, που με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται με βαθιές ρυτίδες και με καφέ κηλίδες.

Η πιο αποδοτική προστασία είναι η πλήρης αποφυγή του ηλίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι μια παχιά στρώση αντηλιακού, με συχνές επαναλήψεις.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης