Ορισμός

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη και η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία έχουν αναπτύξει ειδικές κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με διαβήτη.

Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Εναλλακτικές ονομασίες

Διατροφικός - διαβήτης τύπου 1, τύπου 1 διαβητική δίαιτα

Λειτουργία

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσους υδατάνθρακες λαμβάνετε σε ένα γεύμα. Αυτή η πληροφορία σας βοηθά να καθορίσετε πόση ινσουλίνη θα πρέπει να λάβετε με το γεύμα σας για να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Τα άλλα δύο κύρια θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και λίπος, έχουν επίσης επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αν και η επίδραση δεν είναι τόσο άμεση ή ισχυρή όσο οι υδατάνθρακες.

Η ισορροπία πρόσληψης υδατανθράκων, ινσουλίνης και σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη). Η άσκηση τείνει να το μειώσει (αν και όχι πάντα). Εάν οι τρεις παράγοντες δεν είναι σε ισορροπία, μπορείτε να έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη).

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και παίρνετε σταθερή δόση ινσουλίνης, η περιεκτικότητα των γευμάτων και των σνακ σε υδατάνθρακες πρέπει να είναι σταθερή από μέρα σε μέρα.

Παιδιά και διαβήτης

Τα πρότυπα βάρους και ανάπτυξης μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 παίρνει επαρκή τροφή.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Για παιδιά με διαβήτη, ειδικές περιστάσεις (όπως γενέθλια ή αποκριές) απαιτούν πρόσθετο σχεδιασμό λόγω των επιπλέον γλυκών. Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να τρώει ζαχαρούχα τρόφιμα, αλλά στη συνέχεια πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί δοκιμάσει από την τούρτα γενεθλίων ή άλλα γλυκίσματα, δεν θα πρέπει να λάβει τη συνηθισμένη ημερήσια ποσότητα πατάτας, ζυμαρικών ή ρυζιού. Αυτή η υποκατάσταση βοηθά στην καλύτερη ισορροπία των θερμίδων και των υδατανθράκων.

Σχεδιασμός γευμάτων

Μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές διαχείρισης του διαβήτη είναι ο προγραμματισμός γευμάτων.

Συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να σχεδιάσετε ένα πλάνο γεύματος που θα διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) κοντά στα φυσιολογικά όρια. Το πλάνο γεύματος θα πρέπει να δώσει σε εσάς ή το παιδί σας τη σωστή ποσότητα θερμίδων για να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι τροφές που τρώτε αυξάνουν την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας. Η ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Με την εξισορρόπηση της τροφής και της ινσουλίνης, μπορείτε να διατηρήσετε το σάκχαρό σας (γλυκόζη) σε κανονικό εύρος. Λάβετε υπόψη αυτά τα σημεία:

  • Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος πρέπει να εξετάσει τα είδη των τροφίμων που εσείς ή το παιδί σας τρώτε συνήθως και να χτίσετε από κοινού ένα πλάνο γεύματος. Η χρήση ινσουλίνης πρέπει να αποτελεί μέρος του πλάνου γεύματος. Πρέπει να κατανοήσετε το ζήτημα του χρονισμού των γευμάτων ώστε να καταλάβετε πότε η ινσουλίνη θα αρχίσει να επιδρά στον οργανισμό σας
  • Να είστε συνεπής. Τα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μην παραλείψετε τα γεύματα και τα σνακ. Διατηρήστε την ποσότητα και τα είδη τροφίμων (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) σταθερές από μέρα σε μέρα
  • Μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων για να βοηθήσετε εσάς ή τα παιδιά σας στο πλάνο της πρόσληψης υδατανθράκων
  • Χρησιμοποιείτε την ινσουλίνη την ίδια ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Ο γιατρός θα σας πει εάν πρέπει να προσαρμόσετε τις δόσεις ινσουλίνης με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.

Η ζωή με τον διαβήτη δεν σημαίνει ότι εσείς ή το παιδί σας πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς κάποια συγκεκριμένη τροφή, ωστόσο αλλάζει τα είδη των τροφίμων που πρέπει να τρώτε συστηματικά. Επιλέξτε τρόφιμα που διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι τροφές τρόφιμα πρέπει επίσης να παρέχουν αρκετές θερμίδες για να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Συστάσεις

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε καλύτερα πώς να ισορροπήσετε τη διατροφή σας με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Ωστόσο, εδώ ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες:

Η ποσότητα κάθε είδους τροφής που πρέπει να τρώτε εξαρτάται από τo διαιτολόγιό σας, το σωματικό σας βάρος, τη συχνότητα άσκησης και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία σας. Ο καθένας έχει εξατομικευμένες ανάγκες, για αυτό θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και, ενδεχομένως, με έναν διαιτολόγο για να αναπτύξετε ένα σχέδιο γευμάτων που να λειτουργεί για εσάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες αξιόπιστες γενικές συστάσεις για να καθοδηγηθείτε. Η Διατροφική Πυραμίδα του Διαβήτη, χωρίζει τα τρόφιμα σε έξι ομάδες με βάση τα μεγέθη μερίδας. Στην Διατροφική Πυραμίδα Διαβήτη, οι ομάδες τροφίμων βασίζονται στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αντί στον τύπο ταξινόμησης με βάση τα τρόφιμα. Ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από τα τρόφιμα στη βάση της Πυραμίδας (σιτηρά, φασόλια, λαχανικά) συγκριτικά με αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της Πυραμίδας (λίπη και γλυκά). Αυτή η δίαιτα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά και τους μηχανισμούς του σώματος υγιή.

Σιτηρά, φασόλια και αμυλούχα λαχανικά

(6 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα)

Τροφές όπως ψωμί, σιτηρά, φασόλια, ρύζι, ζυμαρικά και αμυλώδη λαχανικά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας επειδή πρέπει να λειτουργούν ως θεμέλιο της διατροφής σας. Ως ομάδα, αυτά τα τρόφιμα διαθέτουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες.

Είναι σημαντικό επίσης να τρώτε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες. Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης όπως ψωμί, πίτες ή κρακεράκια ολικής άλεσης, δημητριακά βρώμης, καστανό ρύζι ή φασόλια.

Χρησιμοποιήστε σιτάρι ή αλεύρια ολικής άλεσης στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Επιλέξτε ψωμιά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως κουλούρια, τορτίγιες,

Λαχανικά

(3-5 μερίδες την ημέρα)

Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς πρόσθετες σάλτσες, λίπη ή αλάτι. Θα πρέπει να επιλέξετε περισσότερα σκούρα πράσινα και βαθιά κίτρινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, τα καρότα και τις πιπεριές.

Φρούτα

(2 - 4 μερίδες την ημέρα)

Επιλέξτε την συχνότερη κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων από τους χυμούς. Τα φρούτα έχουν περισσότερες ίνες. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια, είναι τα καλύτερα. Πίνετε χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ή σιροπιών.

Γαλακτομικά

(2 - 3 μερίδες την ημέρα)

Επιλέξτε γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Το γιαούρτι διαθέτει φυσικά σάκχαρα, αλλά μπορεί επίσης να έχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Το γιαούρτι με γλυκαντικές ουσίες έχει λιγότερες θερμίδες από το γιαούρτι με προσθήκη ζάχαρης.

Κρέας και ψάρι

(2 - 3 μερίδες την ημέρα)

Τρώτε ψάρια και πουλερικά συχνότερα. Αφαιρέστε το δέρμα από το κοτόπουλο και την γαλοπούλα. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια βόειου, μοσχαρίσιου, χοιρινού ή άγριου θηράματος. Αφαιρέστε όλα τα ορατά λίπη από το κρέας. Προτιμήστε ψήσιμο στο φούρνο ή τη σχάρα ή βράσιμο αντί για τηγάνισμα.

Λίπη, αλκοόλ και γλυκά

Γενικά θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη λιπαρών τροφών, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως χάμπουργκερ, τυριά, μπέικον και βούτυρο.

Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την ποσότητα και καταναλώστε το κατά τη διάρκεια του γεύματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την ασφαλή ποσότητα που μπορείτε να λαμβάνετε.

Τα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, οπότε κρατήστε τα μεγέθη των μερίδων μικρά. Άλλες συμβουλές για να μην τρώτε πάρα πολλά γλυκά:

  • Ζητήστε επιπλέον κουτάλια και πιρούνια και μοιραστείτε το επιδόρπιο σας με άλλους
  • Τρώτε γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Να ζητάτε πάντα τη μικρή μερίδα

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να τις συμβουλεύεστε όταν λαμβάνετε αποφάσεις για τα τρόφιμα.


Πηγές:

American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes--2010. Diabetes Care. 2010 Jan;33 Suppl 1:S11-61.

Eisenbarth GS, Polonsky KS, Buse JB. Type 1 Diabetes Mellitus. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR. Kronenberg: Williams Textbook of Endocrinology. 11th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 31.

American Diabetes Association. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care. 2008;31:S61-S78.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr