Πολλά τα κενά στις Μονάδες Υγείας Λέσβου

Ερώτηση για τα κενά των γιατρών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λέσβου...

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, 16:32
εφημερίδα δημοκράτης

Ερώτηση για τα κενά των γιατρών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λέσβου Χ. Αθανασίου στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό.
Αν και σε παλαιότερη ερώτησή του, το Υπουργείο είχε απαντήσει ότι ενέκρινε την κίνηση διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων για το 2016, τον Απρίλιο ανακοινώθηκε τελικά η προκήρυξη 135 θέσεων ειδικευμένων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας της 2ης ΥΠΕ. Απόφαση που απέχει πολύ από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για στελέχωση του συστήματος υγείας του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά την οξυμένη περίοδο που διανύουμε λόγω του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, καθώς προβλέπει την κάλυψη μόνο 5 θέσεων γιατρών. Συγκεκριμένα, προκηρύσσει μία θέση παιδιάτρου, μία θέση αιματολόγου, μία θέση νεφρολόγου, μία θέση ψυχιάτρου, μία θέση ακτινολόγου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και καμία για τη Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» είχε αιτηθεί 12 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ορθοπαιδικό, έναν ογκολόγο και δύο νευροχειρουργούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου, υποβάλλονται σε θεραπεία περί τους 3.000 ασθενείς σε ένα τμήμα με ένα μόνιμο γιατρό ογκολόγο και έναν συνεργάτη γιατρό με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο έχει σταλεί προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ο νέος Οργανισμός, στον οποίο προβλέπονται και νέες ειδικότητες γιατρών, απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του, όπως ενδοκρινολόγο (υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών νόσου του θυρεοειδή και ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη) κ.α.
Επιπλέον, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και σε 24ωρη βάση το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης απαιτούνται 6 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ήδη έχουν ζητηθεί από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ, αλλά δεν καλύφθηκε καμία με την παρούσα προκήρυξη.
Ταυτόχρονα, στο Νομό Λέσβου παρατηρούνται κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλά αγροτικά ιατρεία. Μάλιστα, σε μεγάλες κοινότητες με δύο θέσεις αγροτικών γιατρών, παραμένουν κενές και οι δυο επί μήνες. Ενόψει της θερινής περιόδου, ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται αρκετά και το πρόβλημα επιτείνεται.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΠΙΟ
Μετά τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, η Λέσβος μετατράπηκε σε ένα μεγάλο στρατόπεδο κράτησης. Η έκρυθμη κατάσταση στα Κέντρα Φιλοξενίας - «Κέντρα Κράτησης» κατά το ΣΥΡΙΖΑ - με συγκρούσεις μεταναστών, εξεγέρσεις, τραυματισμούς, κλοπές, απόπειρες βιασμών, σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες κράτησης, διαβίωσης και υγιεινής, συνιστούν ένα επικίνδυνο τοπίο για τους μετανάστες - πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι Μονάδες Υγείας του νησιού να επιφορτίζονται καθημερινά με επιπλέον περιστατικά, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιθάλψουν τόσο τους αλλοδαπούς, όσο και τους ντόπιους πολίτες.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Είναι εμφανής η αυξημένη ανάγκη σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα ενόψει της θερινής περιόδου, όπου με την αύξηση του πληθυσμού και των νέων εισροών, το πρόβλημα ενδέχεται να ενταθεί. Επομένως, πώς είναι δυνατόν σε Νοσοκομεία αντίστοιχης δυναμικότητας, όπως αυτό της Ρόδου, να προκηρύσσονται 12 θέσεις γιατρών, ενώ στη Λέσβο μόνο 5, με τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο να αγγίζουν το 30επί τοις εκατό των συνολικών θέσεων? Θεωρείται εφικτό ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, για πληθυσμό 86.000 μόνιμων κατοίκων και με έντονο το πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού, να καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες του με επικουρικούς γιατρούς, συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (λήξη συμβάσεων Σεπτέμβρη 2016) και μπλοκάκια?
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Εάν πρόκειται να προκηρύξει τουλάχιστον τις απαραίτητες θέσεις γιατρών επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ζητήθηκαν από την Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και από τους υπευθύνους των Κέντρων Υγείας του νησιού.
-Εάν θα εγκρίνει άμεσα τον νέο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
-Τι μέτρα δύναται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να μην παραμένουν κενά τα αγροτικά ιατρεία και ειδικά αυτά, που έχουν δυο οργανικές θέσεις, να μην κενώνονται ταυτόχρονα και οι δύο.
-Ποια κίνητρα προβλέπεται να δοθούν στους νέους γιατρούς, ώστε να υπηρετήσουν την θητεία του αγροτικού τους, όπως προβλέπεται?

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ