Ορισμός

 Μαστεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού. Συνήθως γίνεται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Εναλλακτικές ονομασίες

 Χειρουργική αφαίρεση του μαστού, υποδόρια μαστεκτομή, ολική μαστεκτομή, απλή μαστεκτομή,  τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή

Περιγραφή

Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία (ο ασθενής δεν έχει συνείδηση και δεν αισθάνεται πόνο). Ο χειρουργός σας θα κάνει μια ελλειπτική τομή γύρω από τον μαστό σας:

  • Στην υποδόρια μαστεκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το στήθος, αλλά αφήνει τη θηλή και την αρεόλα (τον χρωματισμένο κύκλο γύρω από τη θηλή) στη θέση τους
  • Στην ολική ή απλή μαστεκτομή, ο χειρουργός κόβει τον ιστό του μαστού χωρίς το δέρμα και τους μύες και το αφαιρεί. Η θηλή και η αρεόλα αφαιρούνται επίσης. Στη συνέχεια ο χειρουργός μπορεί να κάνει μια βιοψία των γειτονικών λεμφαδένων για να δει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
  • Στην τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το στήθος μαζί με τους λεμφαδένες πάνω σε μερικούς από τους μυς. Μερικοί από τους λεμφαδένες της μασχάλης αφαιρούνται επίσης.
  • Στην ριζική μαστεκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί το δέρμα, όλους τους λεμφαδένες της μασχάλης και τους θωρακικούς μύες. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο όταν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους μυς του θωρακικού τοιχώματος
  • Το δέρμα κλείνει με ράμματα ή με ταινία σύγκλισης τραυμάτων (Steri-Strips).

Μία ή δύο μικρές πλαστικές αποστράγγες ή σωληνάρια συνήθως απομένουν στο στήθος σας για να αφαιρέσετε επιπλέον υγρό από εκεί που ήταν συνήθως ο ιστός του μαστού.

Ο χειρουργός σας μπορεί να είναι σε θέση να ανακατασκευάσει το στήθος (με τεχνητά εμφυτεύματα ή ιστό από το δικό σας σώμα) κατά τη διάρκεια της ίδιας εργασίας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε ανακατασκευή αργότερα.

Η μαστεκτομή διαρκεί συνήθως 1 έως 3 ώρες.

Γιατί γίνεται η μαστεκτομή

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο συνηθέστερος λόγος για μια μαστεκτομή είναι ο καρκίνος του μαστού. Η μαστεκτομή μπορεί να θεραπεύσει διάφορους τύπους καρκίνου του μαστού: διηθητικό καρκίνωμα του πνεύμονα, διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα, μυελικό καρκίνωμα, καρκινώματα βλεννογόνου και σωληναρίων, φλεγμονώδες καρκίνωμα, ασθένεια του Paget, πορογενές καρκίνωμα insitu (DCIS) και λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS).

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές που διαθέτετε:

  • Χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται μόνο ο καρκίνος του μαστού και ο ιστός γύρω από τον καρκίνο. Αυτή η θεραπεία ονομάζεται θεραπεία διατήρησης του μαστού (αφαίρεση όγκου του μαστού). Μέρος του μαστού σας παραμένει άθικτο
  • Μαστεκτομή: αφαιρείται όλος ο μαστός

Εσείς και ο γιατρός σας πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Το μέγεθος του όγκου που βρίσκεται στο στήθος σας, εάν έχετε περισσότερους από έναν όγκους, το κομμάτι του στήθους που επηρεάζει ο καρκίνος και το μέγεθος του στήθους σας
  • Την ηλικία σας, το οικογενειακό ιστορικό, τη γενική κατάσταση της υγείας σας και το εάν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματός σας
  • Τον τύπο καρκίνου του μαστού που έχετε. Αυτό είναι σημαντικό επειδή κάποιοι τύποι καρκίνου του μαστού είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν ή να υποτροπιάσουν

Η επιλογή του τι είναι καλύτερο για εσάς μπορεί να είναι δύσκολη. Μερικές φορές, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από τον τύπο καρκίνου που έχετε και τους παράγοντες κινδύνου. Άλλες φορές, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει δύο ή περισσότερες χειρουργικές θεραπείες που ενδείκνυνται για τον καρκίνο σας.

Γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε υποδόρια ή ολική μαστεκτομή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού εάν έχετε πολύ υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αυτό ονομάζεται προφυλακτική μαστεκτομή.

Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού εάν ένας ή περισσότεροι οικογενειακοί συγγενείς σας είχαν καρκίνο του μαστού, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Οι γενετικές εξετάσεις (όπως το BRCA1 ή το BRCA2) μπορεί επίσης να σας δείξουν εάν διατρέχετε ή όχι υψηλό κίνδυνο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο μετά από πολύ προσεκτική σκέψη και συζήτηση με τον γιατρό σας, έναν γενετικό σύμβουλο, την οικογένειά σας και άλλους.

Η μαστεκτομή μειώνει σημαντικά, αλλά δεν εξαλείφει, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Θρόμβοι αίματος στα πόδια που μπορεί να μεταφερθούν στους πνεύμονες
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής πληγής, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών
  • Απώλεια αίματος
  • Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εγχείρησης
  • Αντιδράσεις σε φάρμακα

 Οι κίνδυνοι από μια μαστεκτομή είναι:

  • Απώλεια δέρματος ή μακροχρόνιες πληγές του θωρακικού τοιχώματος
  • Αιμορραγία στην περιοχή όπου υπήρχε το στήθος. Μερικές φορές χρειάζεται μια δεύτερη εγχείρηση για τον έλεγχο της αιμορραγίας

Οι κίνδυνοι από την αφαίρεση λεμφαδένων κατά τη διάρκεια της εγχείρησης είναι:

  • Στις περισσότερες γυναίκες εμφανίζεται πόνος και δυσκαμψία στους ώμους. Κάποιες μπορεί να έχουν έντονο πόνο ή καύση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται «καρφιτσιές» ή βελονιές στην περιοχή όπου ήταν το στήθος, και στην μασχάλη
  • Οίδημα του βραχίονα (λεμφοίδημα) στην ίδια πλευρά με το στήθος που αφαιρείται. Αυτό το πρήξιμο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μπορεί να είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα
  • Βλάβη στα νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στο εσωτερικό του βραχίονα ή αδυναμία στους μυς της πλάτης και του θωρακικού τοιχώματος.

 Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση αποκατάστασης του μαστού.

Πριν την επέμβαση

Θα υποβληθείτε σε πολλές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις (όπως αξονική τομογραφία, ακτινογραφία και ακτινογραφία θώρακα) όταν διαγνωστείτε με καρκίνο του μαστού. Ο χειρουργός θα θέλει να μάθει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στα οστά ή κάπου αλλού.

Πάντα ενημερώστε το γιατρό εάν:

  • Είστε έγκυος
  • Λαμβάνετε φάρμακα ή βότανα που αγοράσατε χωρίς συνταγή

 Κατά την εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση:

  • Πολλές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε τη λήψη ασπιρίνης, ιβουπροφαίνης, ναπροξένης, βιταμίνης Ε, κλοπιδογρέλης, βαρφαρίνης και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που εμποδίζει την πήξη του αίματός σας
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια φάρμακα πρέπει να συνεχίσετε την ημέρα της επέμβασης

 Την ημέρα της επέμβασης:

  • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της νύχτας πριν το χειρουργείο
  • Πάρτε τα φάρμακα που ο γιατρός σας έχει υποδείξει με μια μικρή γουλιά νερό
  • Κάντε ένα ντους το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της επέμβασης
  • Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα σας ενημερώσουν για το πότε θα πρέπει φτάσετε στο νοσοκομείο.

Μετά την επέμβαση

Μπορεί να μείνετε στο νοσοκομείο για 1 έως 3 ημέρες, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβληθήκατε. Εάν πρόκειται μια απλή μαστεκτομή, τότε μπορεί να πάτε σπίτι σας την ίδια μέρα. Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν σπίτι μετά από 1 ή 2 ημέρες. Μπορεί να παραμείνετε περισσότερο σε περίπτωση επανόρθωσης του μαστού.

Πολλές γυναίκες επιστρέφουν σπίτι με γάζες ακόμα στο στήθος τους. Ο γιατρός τις αφαιρεί αργότερα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο του. Μπορεί να νιώθετε πόνο στην περιοχή γύρω από την τομή σας μετά την επέμβαση.

Υγρό μπορεί να συγκεντρωθεί στη μασχάλη σας. Αυτό ονομάζεται ουρώδης συλλογή (seroma) και είναι σχετικά κοινή. Υποχωρεί συνήθως από μόνη της, αλλά μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση του υγρού.

Προοπτική (Πρόγνωση)

Οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πλήρως μετά τη μαστεκτομή. Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, ίσως χρειαστούν κι άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονική θεραπεία, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Όλες έχουν τις δικές τους παρενέργειες. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Ο καρκίνος σας μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στη χειρουργική επέμβαση και σε άλλες θεραπείες για πολλούς λόγους Συζητήστε με τον γιατρό σας για τους λόγους αυτούς.


Πηγές:

Robson M and Offit K. Clinical practice. Management of an inherited predisposition to breast cancer. N Engl J Med. 2007;357(2):154-162.

Khatcheressian JL, Wolff AC, Smith TJ, Grunfeld E, Muss HB, Vogel VG, et al. American Society of Clinical Oncology 2006 update of the breast cancer follow-up and management guidelines in the adjuvant setting. J Clin Oncol. 2006;24(31):5091-5097.

Abeloff MD, Wolff AC, Weber BL, Zaks TZ, Sacchini V, McCormick B. Cancer of the breast. In: Abeloff MD, Armitage JO, Niederhuber JE, Kastan MB, McKena WG, eds. Clinical Oncology. 4th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2008:chap 95.

Iglehart JD, Smith BL. Diseases of the breast. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 34.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr