Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Μελατονίνη

Μιαπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από την επίφυ-ση και επηρεάζει τους κύκλους ύπνου-έγερσης και άλλους κιρκαδιανούς ρυθμούς. Είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος. Έχει υπνωτική επίδραση και έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει διαταραχές του ύπνου και το jet- lag, αν και η επίδρασή της Αναλυτικά »

Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων

Μία κωδικοποίηση νόσων, τραυματισμών, αιτιών θανάτου και διαδικασιών που περιλαμβάνουν επεμβάσεις και διαγνωστικές και μη χειρουργικές διαδικασίες. Η βασική χρήση είναι η τυποποίηση αναφοράς νόσων, θανάτων και διαδικασιών. Η δημοσιοποίηση είναι βασική για την συλλογή στατιστικών πληροφοριών Αναλυτικά »

Υδρόλυση

Οποιαδήποτε αντίδραση στην οποία το νερό είναι ένα από τα αντιδραστήρια και συγκεκριμένα η ένωση νερού με ένα άλας, προς το σχηματισμό ενός οξέος και μιας βάσης, ένα εκ των οποίων διίσταται περισσότερο από το άλλο. Περιλαμβάνει μια χημική αποδόμηση, στην οποία μια ουσία διασπάται σε απλούστερες Αναλυτικά »

Απολιποπρωτεΐνη

Πρωτεΐνες οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα των λιποπρωτεϊνών. Οι απολιποπρωτεΐνες (Apo) διακρίνονται στις ApoAI, ApoAII, ApoAΙV, ApoB48 και Β100· ApoCI, ApoCII, ApoCIII, και ApoE. Εκτός από την ApoII και την ApoAIV, οι μεταβολικές λειτουργίες έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό και Αναλυτικά »

Πυρίτιο

Aμέταλλο στοιχείο του εδάφους. ΣΥΜΒ: Si. Ατομικό βάρος 28,086· ατομικός αριθμός 14· ειδικό βάρος 2,33. Το πυρίτιο αποτελεί το 25% του φλοιού της Γης, και υπερβαίνεται μόνο από το οξυγόνο. Εντοπίζεται σε ίχνη σε σκελετικές δομές (οστά και δόντια). Το πυρίτιο συνδυάζεται συχνά με το οξυγόνο Αναλυτικά »

Εγκέφαλος

Μεγάλη, μαλακή μάζα νευρικού ιστού που εμπεριέχεται στο κρανίο. Το κρανιακό τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και νευρογλοία ή υποστηρικτικά κύτταρα. Ο εγκέφαλος αποτελείται από φαιά και λευκή ουσία. Η φαιά ουσία αποτελείται Αναλυτικά »

Παροσμία

Διαταραχή ή διαστρέβλωση της αίσθησης της όσφρησης, λαθεμένη αίσθηση των οσμών ή αντίληψη οσμών που δεν υπάρχουν. Οι ευχάριστες οσμές θεωρούνται δυσάρεστες και οι δυσάρεστες ευχάριστες. Η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ειδικά μετεγχειρητικά, μπορεί να δημιουργήσει παροδική παραγευσία και παροσμία.Αναλυτικά »

Αίμα

Υγρό που κυκλοφορεί διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, μεταφέροντας θρεπτικά υλικά, ηλεκτρολύτες, ορμόνες, βιταμίνες, αντισώματα, θερμότητα και οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνοντας άχρηστα υλικά και διοξείδιο του άνθρακα. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το αίμα έχει χαρακτηριστική Αναλυτικά »

Σύνδρομο Smith-Magenis

Σπάνια μορφή γενετικής πνευματικής καθυστέρησης, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιες μολύνσεις του ωτός, ελαττωματικά πρότυπα ύπνου, βίαιο κούνημα της κεφαλής, τσιμπήματα του δέρματος, και τράβηγμα των νυχιών σε χέρια και πόδια. Παρατηρείται ανωμαλία στο χρωμόσωμα 17. H θεραπεία είναι συμπτωματική.Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση ασπιρίνης

Δηλητηρίαση που προκαλείται από την λήψη υπερβολικής ποσότητας ασπιρίνης. Στην οξεία δηλητηρίαση τα σημεία ποικίλουν με την αύξηση των δόσεων, από τον ήπιο λήθαργο και την υπέρπνοια έως το κώμα και τους σπασμούς. Σε μέτριες δόσεις μπορεί να υπάρξει εφίδρωση, αφυδάτωση, υπέρπνοια, υπερθερμία Αναλυτικά »

Επώδυνη μυϊκή σύσπαση, κράμπα

Επώδυνες ακούσιες συσπάσεις των μυών. Μπορεί να οφείλονται σε ισχαιμία του μυ/των μυών, αφυδάτωση ή ηλεκτρολυτική διαταραχή. Οι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις που σχετίζονται με την άσκηση μπορεί να ανακουφίζονται, αν όχι να εξαλείφονται με κάμψη (τέντωμα) της προσβαλλόμενης ομάδας μυών. Την ίδια Αναλυτικά »

Αλογόνο

Οποιοδήποτε από τα στοιχεία (χλώριο, βρώμιο, ιώδιο, φθόριο και αστάτιο) της έβδομης ομάδας του περιοδικού πίνακα. Αυτά τα στοιχεία έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες, ενώνονται με υδρογόνο για το σχηματισμό οξέων και με μέταλλα για το σχηματισμό αλάτων.Αναλυτικά »

Αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια

Χρόνια αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να διατηρήσει τη λειτουργία της οξυγόνωσης του αίματος και της αποβολής διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες. Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν χρόνια πνευμονική ανεπάρκεια, όπως είναι η απόφραξη των αεροφόρων οδών σε άσθμα, το εμφύσημα, Αναλυτικά »

Θειαμίνη ή υδροχλωρική θειαμίνη

H μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1,5 mg για τους άνδρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.Αναλυτικά »

Ράδιο

Μεταλλικό στοιχείο που συναντάται σε πολύ μικρές ποσότητες σε μεταλλεύματα ουρανίου όπως στον πισσουρανίτη. Ατομικός αριθμός 88, ατομικό βάρος 226, χρόνος ημίσειας ζωής 1622 έτη. Είναι ραδιενεργό και φθορίζον. Το ραδόνιο παράγεται από τη διάσπαση του ραδίου. Το πιο σταθερό ισότοπο 226 Ra έχει Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Παιδική υδροκήλη: Είναι επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού;Παιδική υδροκήλη: Είναι επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού;

Η εμφάνιση υδροκήλης είναι πολύ συχνή στα νεογνά, και μάλιστα στον πρώτο χρόνο ζωής.... Περισσότερα »

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα και διάγνωσηΚαρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα και διάγνωση

Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου παγκρέατος περιλαμβάνει τεχνικές επεμβατικής ενδοσκόπησης, όπως ο Ενδοσκοπικός Υπέρηχος ή η Ενδοσκοπική ... Περισσότερα »

Τα οφέλη της κολοκύθας στην υγείαΤα οφέλη της κολοκύθας στην υγεία

Ένα άκρως θρεπτικό λαχανικό, ό,τι πρέπει για τους χειμερινούς μήνες.... Περισσότερα »

Πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς: Πού μπορεί να οφείλεταιΠόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς: Πού μπορεί να οφείλεται

Είναι επίμονος ή έρχεται και φεύγει; Σας ξυπνάει; Δείτε πιθανές αιτίες.... Περισσότερα »

Πώς θα τρέξετε χωρίς προβλήματα στο ΜαραθώνιοVideo - Πώς θα τρέξετε χωρίς προβλήματα στο Μαραθώνιο

- Μπορώ να τρέξω Μαραθώνιο αν δεν έχω προπονηθεί επαρκώς; - Να τρέξω αν πριν είχα κάποιους πόνους ή ενοχλήσεις; - Τι γίνεται αν νιώσω κάποια ενόχληση ή πόνο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της διαδρομής; ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

stray_animals
Ποια είναι η θέση σας για τα αδέσποτα ζώα;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρέθηκαν να φροντίζουν ταυτόχρονα τους υπερήλικους γονείς και τα ενήλικα παιδιά τους.
Μια γυναίκα με κωφούς γονείς, που η ίδια έχει την ακοή της, μοιράζεται την εμπειρία του να μεγαλώνεις ανάμεσα σε δύο κόσμους με διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας.
Aκόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα σχήμα μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για την προσωπικότητά μας. Εσένα τι σε αντιπροσωπεύει; Ο κύκλος ή μήπως το τρίγωνο;
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube