Προβολή

Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Ανδροστερόνη

C 17 H 2 O 2 ένα στεροειδές ανδρογόνο το οποίο βρίσκεται στα ούρα. Είναι μεταβολίτης της τεστοστερόνης και της ανδροστενεδιόνης. Είναι δυνατόν να συντεθεί ανδροστερόνη τεχνητά. Όπως και τα υπόλοιπα ανδρογόνα (ορμόνες του ανδρικού φύλου) έτσι και η ανδροστερόνη συμβάλλει στη δημιουργία των χαρακτηριστικών Αναλυτικά »

Ιχθύωση

Κατάσταση στην οποία το δέρμα είναι ξηρό και λεπιδώδες, μοιάζοντας με δέρμα ψαριού. Επειδή η ιχθύωση είναι εύκολα αναγνωρίσιμη, μεγάλος αριθμός νόσων καλείται έτσι. Μια ήπια μη κληρονομούμενη μορφή ονομάζεται χειμερινός κνησμός. Παρατηρείται συχνά στα κάτω άκρα ηλικιωμένων ασθενών, ιδιαίτερα Αναλυτικά »

Οξεία βρογχίτιδα

1. Λοίμωξη των βρόγχων που μπορεί να μη διακρίνεται από το κοινό κρυολόγημα, και η οποία σχετίζεται συχνά με επίμονο βήχα ή παραγωγή πτυέλων. Προκαλείται συνήθως από ιούς (ειδικά ρινοΐούς, ιούς της γρίπης Α και Β, αδενοΐούς ή αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) ή λιγότερο συχνά από μυκόπλααμα pneumoniae, χλαμύδια, Αναλυτικά »

Νεφρίτιδα

Φλεγμονή των νεφρών προκαλούμενη από βακτήρια ή τις τοξίνες τους (π.χ., πυελονεφρίτιδα), αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ., μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, νεφρίτιδα του λύκου), ή τοξικά χημικά (π.χ., υδράργυρος, αρσενικό, αλκοόλ, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Τα σπειράματα, τα σωληνάρια και Αναλυτικά »

Βαρύ ύδωρ

ΣΥΜΒ.: D 2 O. Ισοτοπική μορφή νερού, ειδικότερα το οξείδιο του δευτε-ρίου στο οποίο το υδρογόνο έχει αντικατασταθεί από το ισότοπο του, το δευτέριο. Οι ιδιότητές του διαφέρουν από αυτές του φυσιολογικού ύδατος στο ότι το βαρύ ύδωρ έχει υψηλότερο σημείο πήξης και βρασμού και στο ότι δεν μπορεί Αναλυτικά »

Λακτόζη

1. Ένας δισακχαρίτης, ο οποίος κατά την υδρόλυση του δίνει γλυκόζη και γαλακτόζη. Συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να την μετατρέψουν σε γαλακτικό ή βουτυρικό οξύ, όπως στο όξινο γάλα. Το γάλα των θηλαστικών περιέχει 4% με 7% λακτόζη. Η παρουσία της στα ούρα μπορεί να δεικνύει απόφραξη της Αναλυτικά »

Υποξική εγκεφαλοπάθεια

Η νευρολογική βλάβη που προκαλείται από την αποστέρηση του εγκεφάλου από οξυγόνο ή αίμα, για μερικά λεπτά. Η βλάβη μπορεί να κυμαίνεται από μια παροδική απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης έως μόνιμο φυτικό κώμα. Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια οξυγόνωσης του εγκεφάλου, ο οποίος Αναλυτικά »

Κοκκίωμα

Μια φλεγμονώδης απάντηση που συμβαίνει, όταν τα μακροφάγα αδυνατούν να καταστρέψουν ξένες ουσίες που έχουν εισέλθει ή εισβάλει στους ιστούς του οργανισμού. Μεγάλοι αριθμοί μακροφάγων προσελκύονται στην προσβεβλημένη περιοχή για περίπου επτά έως δέκα ημέρες, περικυκλώνουν το στόχο και τον εσωκλείουν. Αναλυτικά »

Γλυκερίνη

Mια τριυδρική αλκοόλη, τριυδροξυπροπάνιο, που βρίσκεται ως χημική ένωση σε όλα τα λιπίδια. Είναι ένα κολλώδες, άχρωμο υγρό, διαλυτό στο νερό και στην αλκοόλη σε κάθε αναλογία. Παρασκευάζεται στο εμπόριο από την υδρόλυση των λιπών, ειδ. κατά τη διάρκεια της παρασκευής σαπουνιού, και χρησιμοποιείται Αναλυτικά »

Αμηνόρροια

Απουσία εμμήνου ρύσεως, εξαιτίας απουσίας εμμηναρχής (δηλαδή, απουσία εμμήνου ρύσεως μέχρι την ηλικία των 16 ετών) ή απουσία την εμμήνου ρύσεως για περισσότερους από 3 μήνες σε γυναίκες οι οποίες παλαιότερα είχαν έμμηνο ρύση και οι οποίες δεν είναι έγκυες. Η αμηνόρροια μπορεί να είναι φυσιολογική Αναλυτικά »

AIDS

Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας, το προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Στα κριτήρια της διάγνωσης εκτός από την λοίμωξη με τον HIV συμπεριλαμβάνονται 1) ο αριθμός των CD4+ βοηθητικών Τ λεμφοκυττάρων να είναι μικρότερος από 200 κύτταρα/mm 3 , Αναλυτικά »

Εμετικός

Παράγοντας ο οποίος προάγει τον έμετο. Ένα εμετικό μπορεί να προκαλέσει έμετο μέσω ερεθισμού του γαστρεντερικού σωλήνα, η μέσω ερεθισμού των χημειοϋποδοχέων του κέντρου του εμέτου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικά φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά αναλγητικά και οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες Αναλυτικά »

Αρθροπλαστική

Χειρουργική επέμβαση με την οποία επιχειρείται η αναμόρφωση ή η αντικατάσταση μιας άρθρωσης, η οποία είτε έχει υποστεί κάποια κάκωση είτε έχει προσβληθεί από κάποια νόσο. Η αρθροπλαστική μπορεί να γίνει για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο, για να επιτραπεί η φυσιολογική λειτουργία της Αναλυτικά »

Κοχλίας

Ένας περιελιγμένος, κωνόσχημος σωλήνας, ο οποίος σχηματίζει τμήμα του έσω ωτός. Περιέχει το όργανο του Corti, τον υποδοχέα της ακοής. Ο κοχλίας είναι εσπειραμένος, μοιάζοντας με το κέλυφος σαλιγκαριού και περιελίσσεται για 2 και στροφές γύρω από έναν κεντρικό, οστέινο άξονα, τον κεντρικό άξονα Αναλυτικά »

Δεσμός, σύνδεση

1. Στην οδοντιατρική, η χρήση πολυμερούς συγκολλητικού υλικού με χαμηλό ιξώδες, για τη μηχανική στήριξη εκμαγείων, επιδιορθωτικών πολυμερών υλικών και άλλων ορθοδοντικών εξαρτημάτων. 2. Η ανάπτυξη ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των ατόμων (πχ. μεταξύ της μητέρας και του παιδιού), μετά Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό;Τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό;

Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να τον επηρεάσουν, χωρίς ενδεχομένως να γνωρίζετε.... Περισσότερα »

Ινομυώματα: Πόσο επηρεάζουν την εγκυμοσύνηΙνομυώματα: Πόσο επηρεάζουν την εγκυμοσύνη

Τα ινομυώματα είναι πολύ συνηθισμένο εύρημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πώς επηρεάζουν την έγκυο και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται;... Περισσότερα »

Σημάδια ότι το συκώτι σας έχει πρόβλημαΣημάδια ότι το συκώτι σας έχει πρόβλημα

Εκτός από την κούραση, τη ναυτία και την ανορεξία ποια ακόμα σημάδια μαρτυρούν ηπατική βλάβη;... Περισσότερα »

Ποια είναι τα οφέλη της παπάγιαΠοια είναι τα οφέλη της παπάγια

Νόστιμη και ενισχυμένη με θρεπτικά συστατικά. Ας γνωρίσουμε τα πλεονεκτήματά της.... Περισσότερα »

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήληςVideo - Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι συχνές σε όλες τις ηλικίες. Ο Διευθυντής του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης του νοσοκομείου Υγεία Δρ. Γιάννης Καρνέζης αναφέρεται στα συχνά αυτά προβλήματα, ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

consume_meat_often
Καταναλώνετε συχνά κρέας;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Oι τσακωμοί ανάμεσα στο ζευγάρι είναι αναπόφευκτοι. Ακόμη και τότε όμως υπάρχουν κάποια λάθη που μπορούν να φθείρουν τη σχέση, γι' αυτό και πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά δώρα για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας που αν και δεν ξεπερνούν τα €25, η εκπαιδευτική τους αξία είναι ανεκτίμητη!
Η μόδα των 60's, η «αντιμόδα» που πήγε κόντρα σε καθετί παλιό και συντηρητικό, έφερε τα πάνω κάτω και στα ρούχα και έφερε τάσεις που δεν έφυγαν ποτέ!
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης