Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Νωτιαίο νεύρο

Ένα από τα νεύρα τα οποία εκφύονται από το νωτιαίο μυελό: 31 ζεύγη αποτελούμενα από οκτώ αυχενικά, 12 θωρακικά, πέντε οσφυϊκά, πέντε ιερά και ένα κοκκυγικό τα οποία αντιστοιχούν στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Κάθε νωτιαίο νεύρο προσδένεται στο νωτιαίο μυελό μέσω δύο ριζών: μία Αναλυτικά »

Εντοπισμένο φαρμακευτικό εξάνθημα

Ένα εντοπισμένο ερυθρό εξάνθημα με οξύ χείλος, το οποίο ακολουθεί την έκθεση σε φάρμακο. Το εξάνθημα συνήθως προκαλεί καυστικό άλγος, εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα και, εφόσον το υπεύθυνο φάρμακο επαναχορηγηθεί, επανεμφανίζεται στα ίδια σημεία (είναι δηλαδή «σταθερό» Αναλυτικά »

Δενδρίτης

Διακλαδιζόμενη διεργασία του κυτοπλάσματος ενός νευρώνα που άγει τις ώσεις προς το σώμα του κυττάρου. Συνήθως υπάρχουν πολλοί δενδρίτες σε ένα κύτταρο. Σχηματίζουν συνάψεις με άλλους νευρώνες.Αναλυτικά »

Χημικός φραγμός

1. Τα χημικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων περιοχών του σώματος που αντιτίθεται στην αποίκισή του από μικροοργανισμούς. Παραδείγματα είναι η οξύτητα του γαστρικού υγρού και των ούρων, που προλαμβάνει την αποίκηση από τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια. 2. Μία αντισυλληπτική κρέμα, αφρός, ζελ ή Αναλυτικά »

Οστεοπόρωση

Απώλεια οστικής μάζας, σε όλο το εύρος του σκελετού, προδιαθέτοντας σε κατάγματα. Το υγιές οστό συνεχώς αναδιαμορφώνεται λαμβάνοντας δομικά υλικά από μια περιοχή και επισκευάζοντας άλλες. Στην οστεοπόρωση, επαναρροφάται περισσότερο οστό από αυτό που αποτίθεται, και ο σκελετός χάνει ένα μέρος Αναλυτικά »

Ομάδα αίματος

Γενετικά προκαθορισμένο σύστημα αντιγόνων, το οποίο εδράζεται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων. Υπάρχει ένας αριθμός συστημάτων της ομάδας αίματος, με το κάθε σύστημα να καθορίζεται από αλληλουχίες δύο ή περισσότερων γονιδίων, τα οποία είναι αλληλόμορφα ή συνδέονται στενά πάνω σε ένα μεμονωμένο Αναλυτικά »

Λοιμώδης κολίτιδα

Φλεγμονή του κόλου, προκαλούμενη από λοιμογόνους οργανισμούς όπως οι αμοιβάδες, τα βακτήρια και τα πρωτόζωα. Μπορεί να προκληθεί από ποικιλία παθογόνων, περιλαμβανομένων των Campylobacter, Cryptosporidium, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Giardia, Salmonella και Shigella.Αναλυτικά »

Ιαπωνικη ή τύπου Β εγκεφαλίτιδα

Εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από τον Ιαπωνικό αρμποϊό τύπου Β, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τους χοίρους. Εμφανίζεται στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στην Κορέα και στην Κίνα και προλαμβάνεται με εμβόλιο.Αναλυτικά »

Πνευμονικό σύνδρομο από ιό hanta

Μία οξεία αναπνευστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α. το 1993 και χαρακτηρίζεται από οξύ μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα. Προκαλείται από πολλά στελέχη του ιού hanta. Ο ιός Sin Nombre είναι ο πιο συχνός στις Η.ΠΑ, αλλά άλλα παθογόνα στελέχη έχουν επίσης αναγνωρισθεί σε όλο τον Αναλυτικά »

Ψιττάκωση

Σχετικά σπάνια νόσος όμοια με την γρίππη, η οποία προκαλείται από το Chlamydia psittaci, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα πτηνά. Προκαλεί άτυπη πνευμονία με κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, πυρετό και ρίγη, βήχα, ανορεξία, μυαλγίες και άλλα μη ειδικά συμπτώματα. θεραπεύεται με Αναλυτικά »

Στεφανιαίος

Ο περιβάλλων, όπως τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία παρέχουν αίμα απευθείας στον καρδιακό μυ. Ο όρος χρησιμοποιείται γενικώς αναφερόμενος σε καρδιοπάθειες ή στη στεφανιαία νόσο. Ο στεφανιαίος πόνος είναι συνήθως αμβλύς και βαρύς και μπορεί να επεκταθεί στο βραχίονα, στη σιαγόνα, τους ώμους ή στην Αναλυτικά »

Ενδιάμεσο κύτταρο

Ένα από τα πολλά κύτταρα που ανευρίσκονται στον συνδετικό ιστό της ωοθήκης, των σπερματοφόρων σωληναρίων των όρχεων και στο μυελό και φλοιό του νεφρού. Τα κύτταρα στους όρχεις και στις ωοθήκες παράγουν ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.Αναλυτικά »

Παραπληγία

Παράλυση του κάτω τμήματος του σώματος και των δυο ποδιών. Προκαλείται από βλάβη που προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της διάπλασης, επισκληρίδιο απόστημα, αιματομυελία, οξεία εγκάρσια μυελίτιδα, νεοπλάσματα του νωτιαίου μυελού, πολλαπλή σκλήρυνση, συριγγομυελία Αναλυτικά »

Στατίνες

Οποιοδήποτε από τα φάρμακα της τάξης γνωστής ως αναστολείς της αναγωγάσης του 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρυλο συνενζύμου Α (HMG CoA), τα οποία έχουν ισχυρές ιδιότητες ελάττωσης των λιπιδίων. Τα ονόματα όλων των φαρμάκων της τάξης έχουν την κατάληξη «-στατίνη». Ορισμένα παραδείγματα είναι η ατορβαστατίνη, Αναλυτικά »

Κανόνας των εννέα

Ένας τύπος αξιολόγησης του ποσοστού των περιοχών της επιφάνειας του σώματος, ιδιαίτερα χρήσιμος στην εκτίμηση του ποσοστού του δέρματος που έχει υποστεί έγκαυμα. Για τον ενήλικα η κεφαλή αναπαριστά το 9%, κάθε άνω άκρο 9%, η πρόσθια επιφάνεια του κορμού 18%, η οπίσθια επιφάνεια του κορμού 18%, κάθε Αναλυτικά »

Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

1.044 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό και 85 ακόμη θάνατοι1.044 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό και 85 ακόμη θάνατοι

Οι 255 λοιμώξεις αφορούν την Αττική και οι 213 τη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή του μήνα, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.780 ασθενείς με CoViD-19.... Περισσότερα »

Καθηγητής Λογοθετίδης στο Iatronet: Πρόβλεψη για μεγάλη μείωση κρουσμάτων - διασωληνωμένωνΚαθηγητής Λογοθετίδης στο Iatronet: Πρόβλεψη για μεγάλη μείωση κρουσμάτων - διασωληνωμένων

Πώς διαμορφώνονται οι πίνακες με βάση τα μαθηματικά μοντέλα. Τι αναφέρει στον ανταποκριτή μας.... Περισσότερα »

Γκρέιπφρουτ: Θρεπτικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικάΓκρέιπφρουτ: Θρεπτικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Από την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς έως την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος, τα οφέλη για την υγεία που δίνει αυτό το φρούτο είναι πολλά.... Περισσότερα »

Lockdown: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις ενοχές με υγιή τρόπο;Lockdown: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις ενοχές με υγιή τρόπο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μας πιάσουν ενοχές μέσα στην πανδημία, αλλά είναι ανάγκη να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε.... Περισσότερα »

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνοVideo - Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνο

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή Σπαστική Κολίτιδα) επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι περίπου το 10-15% του πληθυσμού πάσχει από ευερέθιστο έντερο. Ο Δρ ... Δείτε το video

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

worried_about_2020
Τι από τα παρακάτω σάς ανησυχεί περισσότερο;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube