Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Ρευματικός πυρετός

Πολυσυστηματική, εμπύρετος φλεγμονώδης νόσος, που αποτελεί μακροπρόθεσμη επιπλοκή ατελώς θεραπευθείσας στρεπτοκοκκικής φαρυγγικής λοίμωξης από στελέχη της ομάδας Α. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτοάνοση απάντηση έναντι των βακτηριακών αντιγόνων του στρεπτόκοκκου, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ο ακριβής Αναλυτικά »

Λεμφαδενίτιδα

Φλεγμονή των λεμφαδένων, η οποία οφείλεται σε ενεργοποίηση των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων, που συναντούν μεγάλους αριθμούς μικροοργανισμών, καρκινικών κυττάρων ή άλλου αντιγονικού υλικού. Το τοπικό οίδημα και το άλγος αποτελούν τα συνήθη συμπτώματα και συχνά βοηθούν τους κλινικούς Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση

1. Η νόσος που προκαλείται από την είσοδο μιας τοξικής ουσίας στο σώμα. 2. Η χορήγηση μιας βλαβερής ουσίας. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝOΥΣ: Η τυπική αντιμετώπιση αρχίζει με την άμεση σταθεροποίηση των αεραγωγών, της αναπνοής, της κυκλοφορίας και των νευρολογικών λειτουργιών ενός δηλητηριασθέντος ασθενούς. Αναλυτικά »

Βιταμίνη Α

Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται στο σώμα από την α, β και γ καρωτίνη, τις κίτρινες χρωστικές των φυτών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη, τη φυσιολογική λειτουργία και ακεραιότητα των επιθηλιακών ιστών, το σχηματισμό χρωστικής της όρασης και τη φυσιολογική Αναλυτικά »

Οίστρος

Η κυκλική περίοδος της σεξουαλικής δραστηριότητας των μη ανθρώπινων θήλεων θηλαστικών, που χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και έκκριση του βλεννογόνου της μήτρας, πολλαπλασιασμό του κολπικού επιθηλίου, διόγκωση του αιδοίου, ωορρηξία και αποδοχή του αρσενικού από το θηλυκό. Κατά τη διάρκεια του οίστρου, Αναλυτικά »

Σπόνδυλος

Οποιοδήποτε από τα 33 οστικά τμήματα της σπονδυλικής στήλης: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4 κοκκυγικοί σπόνδυλοι. Στους ενήλικες, οι 5 ιεροί σπόνδυλοι συνενώνονται για να σχηματίσουν το ιερό οστό και οι 4 υπολειμματικοί κοκκυγικοί για να σχηματίσουν τον κόκκυγα. Ένας Αναλυτικά »

Δάγγειος ή κίτρινος πυρετός

Οξεία και εμπύρετος ασθένεια, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονο μυοσκελετικό πόνο, και προκαλείται από έναν από τους τέσσερις ορότυπους του φλαβοϊού. Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δήγμα του κώνωπος Aedes aegypti . Είναι ενδημική στις τροπικές περιοχές και αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας Αναλυτικά »

Προστάτης

Αδένας που αποτελείται από έναν μέσο και δύο πλάγιους λοβούς και ο οποίος περιβάλει τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και την ουρήθρα στον άνδρα. Είναι μερικώς μυώδης και μερικώς αδενώδης, με πόρους που εκβάλλουν στο προστατικό τμήμα της ουρήθρας. Έχει διαστάσεις 2 x 4 x 3 cm και βάρος 20 g, Αναλυτικά »

Σπέρμα

Παχιά, αδιαφανής, πυκνόρρευστη έκκριση, η οποία απελευθερώνεται μέσω της ουρήθρας του άντρα κατά την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης (οργασμός). Το σπέρμα είναι μίγμα εκκριτικών προϊόντων διαφόρων αδένων (προστάτη και βολβουρηθραίοι αδένες) σε συνδυασμό με τα σπερματοζωάρια,τα οποία αφότου Αναλυτικά »

Προεγχειρητική φροντίδα

Η φροντίδα που παρέχεται πριν από μια χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής αξιολόγησης των κινδύνων της επέμβασης και της ψυχολογικής προσαρμογής του ασθενούς. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο χρόνος συζήτησης με τον ασθενή για την σημασία της επέμβασης και την ευκαιρία να εκφράσει τις Αναλυτικά »

Αντανακλαστικό της επιγονατίδας

Η έκταση της κνήμης κατά την πλήξη του τένοντα της επιγονατίδας, όταν το γόνατο βρίσκεται σε κάμψη σε ορθή γωνία. Το αντανακλαστικό αυτό απουσιάζει στην κινητική αταξία, στη βρεφική παράλυση, στη μηνιγγίτιδα, στις σοβαρές βλάβες του κατωτέρου τμήματος του νωτιαίου μυελού και σε συγκεκριμένες Αναλυτικά »

Μύξωμα

Όγκος που αποτελείται από βλεννώδη συνδετικό ιστό, παρόμοιο με αυτόν που είναι παρών στο έμβρυο ή στον ομφάλιο λώρο. Τα κύτταρα είναι αστεροειδή ή ατρακτοειδή και χωρίζονται από βλεννώδη ιστό. Οι όγκοι είναι συνήθως μαλακοί, φαιοί, λοβώδεις και διαφανείς και δεν είναι εντελώς εγκυστωμένοι. Αναλυτικά »

Κινολόνη

Οποιοδήποτε από τα αντιβιοτικά μιας κατηγορίας αντιβιοτικών που αναστέλλουν τη γυράση του βακτηριακού DNA Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι η οιπροφλοξασίνη, η λεβοφλοξασίνη, η νορφλοξασίνη και η οφλοξασίνη.Αναλυτικά »

Streptococcus

Γένος θετικών κατά Gram, δυνητικά αναερόβιων κόκκων της οικογένειας Streptococcaceae στην οποία τα κύτταρα τείνουν να σχηματίσουν αλυσίδες ή ζεύγη. Πολλά είδη είναι σαπρόφυτα ενώ άλλα είναι επικίνδυνα παθογόνα. Ταξινομούνται σε άλφα (α), βήτα (β) και γάμμα (γ) με βάση την ανάπτυξή τους σε αιματούχο Αναλυτικά »

Ωαγωγός - σάλπιγγα

Η κυλινδρική δομή που εκτείνεται πλαγίως της πλάγιας γωνίας του πυθμένα της μήτρας και καταλήγει πλησίον της ωοθήκης. Μέσω αυτής γίνεται η μεταφορά του ωαρίου από την ωοθήκη προς τη μήτρα και των σπερματοζωαρίων από την μήτρα προς την ωοθήκη. Κάθε ωαγωγός βρίσκεται στο άνω όριο του πλατέος Αναλυτικά »

Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

2.215 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 32 ακόμη θάνατοι2.215 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 32 ακόμη θάνατοι

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, 1.057 εντοπίζονται στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα.... Περισσότερα »

"Αγία Όλγα": Παραίτηση διευθυντή με σοβαρές καταγγελίες"Αγία Όλγα": Παραίτηση διευθυντή με σοβαρές καταγγελίες

Κάνει λόγο για συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ασθενών με CoViD-19 και χωρίς CoViD. Απομακρύνθηκαν, απαντά η διοίκηση.... Περισσότερα »

ΙΦΕΤ: Γιατί κόλλησε ο διαγωνισμός με τα τεστ αντιγόνου;ΙΦΕΤ: Γιατί κόλλησε ο διαγωνισμός με τα τεστ αντιγόνου;

Οι συμπληγάδες των ενστάσεων και η καθυστέρηση υπογραφής της σχετικής σύμβασης.... Περισσότερα »

Στρες στην εγκυμοσύνη: Πώς να το διαχειριστώ;Στρες στην εγκυμοσύνη: Πώς να το διαχειριστώ;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη στρες, αλλά με τα κατάλληλα εφόδια, μπορείτε να το διαχειριστείτε.... Περισσότερα »

Η πρόληψη στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι δώρο ζωής!Video - Η πρόληψη στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι δώρο ζωής!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου 2021), ο Δρ Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ μας ... Δείτε το video

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

covid19_shot
Θα κάνετε το εμβόλιο κατά της Covid19;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2021  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube