Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Σύφιλη

Λοίμωξη πολλαπλών σταδίων προκαλούμενη από τη σπιροχαίτη Treponema pallidum. H ασθένεια συνήθως μεταδίδεται σεξουαλικά, παρότι μικρός αριθμός συγγενών μολύνσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις H.Π.Α., ο αριθμός των περιστατικών κυμαίνεται από χρόνο σε χρόνο και από δεκαετία Αναλυτικά »

Ουρόλιθος

Λίθος που σχηματίζεται στο ουροποιητικό σύστημα. Ποικίλλει σε σύσταση και μπορεί να περιέχει ουρικά άλατα, ασβέστιο, οξαλικό, ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και κυστίνη. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ασθενής πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλά στον ιατρό για το είδος, την ένταση και το χαρακτήρα του πόνου και εκείνος Αναλυτικά »

Ανοσοθεραπεία

Η χρήση φυσικών και συνθετικών ουσιών στην διέγερση ή καταστολή των απαντήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, στην θεραπεία ανεπαρκειών ή στην παρεμβολή της ανάπτυξης κακοηθών νεοπλασμάτων. Οι θεραπευτικοί παράγοντες είναι ειδικά ή μη ειδικά αντιγόνα. Οι ανοσολογικές θεραπείες περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Θυρεοειδής αδένας

Ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και στις δύο πλευρές του χαμηλότερου τμήματος του λάρυγγα και του ανώτερου τμήματος της τραχείας. Ο θυρεοειδής αδένας, ή θυρεοειδής, αποτελείται από δύο πλευρικούς λοβούς που συνδέονται με έναν ισθμό. Μερικές φορές, ένας τρίτος διάμεσος Αναλυτικά »

Διάμεσες πνευμονοπάθειες

Μία μεγάλη ομάδα νόσων με διαφορετικά αίτια αλλά με τις ίδια ή παρόμοιες κλινικές και παθολογοανατομικές μεταβολές. Αυτές οφείλονται σε χρόνιες, καλοήθεις, μη φλεγμονώδεις νόσους του κατώτερου αναπνευστικού που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή και διάσπαση των κυψελιδικών τοιχωμάτων. Αυτό κλινικά Αναλυτικά »

Συναγωνιστικός αναστολέας

1. Μία χημική ουσία που προσδένεται ή εμποδίζει ένα άλλο συμπαράγοντα από την συμμετοχή σε μία αντίδραση. 2. Φάρμακο, ορμόνη ή άλλο διακυτταρικό μήνυμα που συνδέεται και εμποδίζει τον κυτταρικό υποδοχέα ή το ένζυμο-στόχο ενός άλλου παράγοντα. Φάρμακα που δρουν ως συναγωνιστικοί αναστολείς Αναλυτικά »

Υπασβεστιαιμία

Παθολογικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει παροδικά σε ασθενείς με βαριά σήψη, βαριά παγκρεατίτιδα, εγκαύματα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος εμπλουτισμένο με κιτρικά, παραθυρεοειδεκτομή, δυσαπορρόφηση και Αναλυτικά »

Στόμαχος

Μυϊκό, εκτατό, ασκόμορφο τμήμα του πεπτικού σωλήνα μεταξύ του οισοφάγου και του δωδεκαδακτύλου. Βλ.: εικόνα. ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα, στα δεξιά του σπλήνα και μερικώς κάτω από το ήπαρ. Αποτελείται από έναν ανώτερο θόλο, ένα κεντρικό σώμα και τον περιφερικό πυλωρό. Έχει δύο Αναλυτικά »

Εκλαμψία

Μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα και η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στην 20 η εβδομάδα της κύησης και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της λοχείας. Η εκλαμψία αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της επαγόμενης από την κύηση υπέρτασης. Παρατηρείται Αναλυτικά »

Φορτίο νόσου

H συνολική επίδραση της πάθησης ή των παθήσεων σε ένα άτομο αλλά και την κοινωνία. H γνώση που αφορά αυτό, είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και στην αξιολόγηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας της παρέμβασης. Ωστόσο, χωρίς κάποιο ορθολογικό σύστημα Αναλυτικά »

Κατάθλιψη λοχείας

Κατάθλιψη. η οποία εμφανίζεται 1 έως 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού χωρίς να επιλύεται σε 1 έως 2 εβδομάδες. Η πάθηση εμφανίζεται στο 10-20% περίπου των γυναικών με πρόσφατη γέννα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι μητέρες που προσβάλλονται αναφέρουν τυπικά συνεχή δάκρυα, απόγνωση, αισθήματα απελπισίας, ανεπάρκεια, Αναλυτικά »

Νατριούχο άλας του γλουταμικού οξέος

C 5 H 8 NNaO 4 .H 2 O. Μια λευκή κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε τροφές, ειδικά σε κρέατα. Όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει θωρακικό άλγος, ένα αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, κεφαλαλγίες, αίσθημα καύσου και υπερβολική εφίδρωση. Αλλεργία Αναλυτικά »

Νιτρικό οξείδιο, μονοξείδιο του αζώτου

Διαλυτό αέριο το οποίο παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και εντοπίζεται στον εκπνεόμενο αέρα σε συγκέντρωση περίπου 10 μέρη στο δισεκατομμύριο (10 ppb). Παράγεται από ενδοθηλιακά κύτταρα, νευρώνες στον εγκέφαλο και μακροφάγα κατά τη φλεγμονή και είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Το Αναλυτικά »

Βρογχιολίτιδα

Οξεία φλεγμονή των βρογχιολίων σε παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών, με μεγαλύτερη επίπτωση σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών. Οι περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα τους χειμερινούς μήνες και νωρίς την άνοιξη. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων. Άλλοι Αναλυτικά »

Σύνδρομο Smith-Magenis

Σπάνια μορφή γενετικής πνευματικής καθυστέρησης, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιες μολύνσεις του ωτός, ελαττωματικά πρότυπα ύπνου, βίαιο κούνημα της κεφαλής, τσιμπήματα του δέρματος, και τράβηγμα των νυχιών σε χέρια και πόδια. Παρατηρείται ανωμαλία στο χρωμόσωμα 17. H θεραπεία είναι συμπτωματική.Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Πώς επηρεάζει τον ύπνο ο κιρκαδιανός ρυθμόςΠώς επηρεάζει τον ύπνο ο κιρκαδιανός ρυθμός

Όταν το εσωτερικό ρολόι δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το περιβάλλον ή τις κοινωνικές μας ευθύνες, μπορούν να εμφανιστούν κιρκαδιανές διαταραχές.... Περισσότερα »

 Όσα θέλετε να ξέρετε για τις βιταμίνες σε μορφή τσίχλας Όσα θέλετε να ξέρετε για τις βιταμίνες σε μορφή τσίχλας

Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας έχουν μια ευχάριστη γεύση και είναι εύκολο να ληφθούν.... Περισσότερα »

Πώς θα διατηρήσω ευτυχισμένο το γάμο μου μετά τον ερχομό του παιδιού;Πώς θα διατηρήσω ευτυχισμένο το γάμο μου μετά τον ερχομό του παιδιού;

Κάθε γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν δεν τον φροντίσουμε, σιγά - σιγά αργοπεθαίνει.... Περισσότερα »

Κακώσεις κεφαλής στα παιδιά: Πώς θα αποφύγουμε τις πτώσειςΚακώσεις κεφαλής στα παιδιά: Πώς θα αποφύγουμε τις πτώσεις

Στα παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας ξεχωρίζουν οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την άθληση και άλλα παιχνίδια.... Περισσότερα »

Σημαντικά συμπεράσματα από το 5ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο ΓαστρεντερολογίαςVideo - Σημαντικά συμπεράσματα από το 5ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο Γαστρεντερολογίας

Το 5ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο που διεξήχθη στις 6 και 7 Ιουλίου 2018 στέφθηκε για άλλη μια φορά με μεγάλη επιτυχία. Πλέον των 40 Καθηγητών από 16 χώρες και τέσσερεις Ηπείρους μετέφεραν την γνώση τους ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

stray_animals
Ποια είναι η θέση σας για τα αδέσποτα ζώα;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το Πάσχα παίρνουμε δώρο στα βαφτιστήρια μας λαμπάδα, παπούτσια, σοκολατένιο αυγό και τσουρέκι; Γιατί πολύ απλά το καθετί έχει τον συμβολισμό του!
Για κάποιους αντιμετωπίζεται σαν αστείο. Ωστόσο, όσοι ζουν συνεχώς με την αγωνία και τη φοβία της αρρώστιας, αφήνουν την υποχονδρίαση να επηρεάζει όλη τους τη ζωή.
Θυμάσαι την πρώτη σου εγκυμοσύνη; Αυτά τα ξεκαρδιστικά σκίτσα θα σε ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο (ή μήπως μπροστά;)!
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης