Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Ολική παρεντερική θρέψη.

Η ενδοφλέβια χορήγηση δεξτρόζης, αμινοξέων, γαλακτωματοποιημένων λιπών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων σε ασθενείς μη δυνάμενους να λάβουν επαρκή διατροφή από του στόματος. Ασθενείς με πολλαπλές παθήσεις αναπτύσσουν υποσιτισμό εάν αδυνατούν να τραφούν με μια ισορροπημένη διατροφή για περισσότερο Αναλυτικά »

Σύνδρομο πολλαπλών διαμαρτιών

Αναπτυξιακές ανωμαλίες δυο ή περισσοτέρων συστημάτων του εμβρύου. Αυτές μπορεί να προκληθούν από χρωμοσωμικές και γενετικές ανωμαλίες ή από τερατογόνα, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων φαρμάκων και χημικών. Στην προσπάθεια να καθοριστεί η αιτιολογία, είναι σημαντικό να ληφθεί ένα πλήρες οικογενειακό Αναλυτικά »

Περιβαλλοντική διαταραχή του ύπνου

Διαταραχές του ύπνου που προκαλούνται εξαιτίας υπερβολικού θορύβου, φωτός, θερμότητας, κρύου, κινήσεων του συντρόφου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή σε μη οικείο περιβάλλον (π.χ. σε νοσοκομείο, ξενοδοχείο, αεροπλάνο, τρένο).Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-13

Μια κυτταροκίνη που παράγεται από τα Τ- κύτταρα. Επάγει την έκφραση του συμπλέγματος μείζονος ιστοσυμβατότητας τάξης ΙΙ στα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα και στα Β κύτταρα, τον πολλαπλασιασμό των Β κυττάρων και την παραγωγή ανοσοσφαιρινών.Αναλυτικά »

Ασκίτης

Η παθολογική συσσώρευση υγρών μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο ασκίτης μπορεί να προκληθεί λόγω μειωμένης φλεβικής επιστροφής όπως συμβαίνει στην συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια· παρακώλυση της ροής του αίματος στην κοίλη φλέβα ή στην πυλαία φλέβα· παρακώλυση της παροχέτευσης της λέμφου· Αναλυτικά »

Υπεζωκοτική (πλευριτική) συλλογή

Συγκέντρωση υγρού στη θωρακική κοιλότητα, ανάμεσα στο σπλαγχνικό και τοιχωματικό πέταλο του υπεζωκότα. Μπορεί να γίνει αντιληπτή σε ακτινογραφία θώρακα, αν η ποσότητα του υγρού υπερβαίνει τα 300 ml.Αναλυτικά »

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας πρόωρου βρέφους

37 εβδομάδες ή βάρους τουλάχιστον 2,2 kg. Το ΣΑΔ είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε πρόωρα νεογνά στις ΗΠΑ. Βλ.: Παράρτημα Νοσηλευτικών Διαγνώσεων. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ : Αμέσως μετά τη γέννηση, το πρόωρο βρέφος με ΣΑΔ έχει χαμηλό ^gar score και αναπτύσσει σημεία οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, Αναλυτικά »

Ανεμευλογιά

Οξεία λοιμώδης νόσος που απαντάται συνήθως σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών και η οποία οφείλεται στον ιό της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα. Το παθογνωμονικό χαρακτηριστικό της είναι ένα εξάνθημα, που περιγράφεται κλινικά ως σχέδιο "δροσοσταλίδας πάνω σε πέταλο τριαντάφυλλου", το οποίο είναι συρρέον και Αναλυτικά »

Ερυθρά

Ήπια, εμπύρετος, ιδιαίτερα μολυσματική ιογενής νόσος, παλιότερα συχνή στην παιδική ηλικία, πριν την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μια ποικίλη, 1 έως 5 ημερών πρόδρομη περίοδος νωθρότητας, ήπια αύξηση θερμοκρασίας, ήπια κυνάγχη, κηλίδες Forschheimer (διακριτές ερυθρές Αναλυτικά »

Υδρογόνο

ΣΥΜΒ: Η. Στοιχείο, το οποίο απαντάται ως άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο και διαθέτει σθένος ενός ηλεκτρονίου· έχει ατομικό βάρος 1,0079, ατομικό αριθμό 1 και ειδικό βάρος 0,069. Ένα λίτρο του αερίου στο επίπεδο της θάλασσας και στους 0°C ζυγίζει 0,08988 g. Υπάρχουν τρία ισότοπα του υδρογόνου Αναλυτικά »

Διατροφή, θρέψη

1. Όλες οι διαδικασίες οι οποίες εμπλέκονται στην πρόσληψη και χρησιμοποίηση τροφής μέσω της οποίας επιτελείται η αύξηση, επιδιόρθωση και διατήρηση των δραστηριοτήτων του σώματος συνολικάή σε οποιοδήποτε τμήμα του. Η εντερική διατροφή περιλαμβάνειτη συνηθισμένη στοματική λήψη τροφής Αναλυτικά »

Ρυθμός περιγεννητικής θνησιμότητας

Ο αριθμός των θνησιγενών (στα οποία η διάρκεια εγκυμοσύνης ήταν 28 εβδομάδες ή περισσότερο) στις πρώτες 7 μέρες της ζωής, διαιρούμενος με τον αριθμό των ζωντανών και των θνησιγενών γεννήσεων στο ίδιο έτος. Αυτή η τιμή εκφράζεται συνήθως ως θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεων ζωντανών και θνησιγενών.Αναλυτικά »

Επίσχεση, κατακράτηση

1. Η ενέργεια ή διαδικασία του να κρατά κάποιος κάτι στην κατοχή του ή να το συγκρατεί στη θέση του. 2. Η κατακράτηση υλικών εντός του οργανισμού, τα οποία φυσιολογικώς απεκκρίνονται όπως τα ούρα, τα κόπρανα ή ο ιδρώτας. 3. Στην οδοντιατρική, οποιαδήποτε από τις αρκετές μεθόδους ή τα υλικά Αναλυτικά »

Οξυτενή κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα αυτά πιθανόν να σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αναλυτικά »

Αμιάντωση

Νόσημα των πνευμόνων, μια μορφή πνευμοκονίασης που προκαλείται μετά από παρατεταμένη εισπνοή σωματιδίων αμιάντου. Η έκθεση στον αμίαντο έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του βρογχογενούς καρκινώματος και κυρίως του μεσοθηλιώματος. Η λανθάνουσα περίοδος μπορεί να είναι Αναλυτικά »

Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Το μεγάλο στοίχημα με τα στοχευμένα τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες [πίνακας]Το μεγάλο στοίχημα με τα στοχευμένα τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες [πίνακας]

Τι γίνεται με τα "ορφανά" κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ποιο ήταν το αρχικό πλάνο για εντοπισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων και πώς εξελίσσεται ... Περισσότερα »

Σημαντική εξέλιξη με εμβόλιο κατά του καρκίνουΣημαντική εξέλιξη με εμβόλιο κατά του καρκίνου

Θεωρείται σημαντική εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες μορφές της νόσου, όπως καρκίνους του αίματος και νεοπλασίες.... Περισσότερα »

Νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνσηΝέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση

Τα τελευταία φάρμακα που εγκρίθηκαν για τη νόσο είναι τα ακόλουθα.... Περισσότερα »

50 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 27 εισαγόμενα50 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 27 εισαγόμενα

Τα 27 είναι εισαγόμενα, 2 από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, 1 από τη Χαλκιδική, 7 από την Αττική, 6 από τη Θεσσαλονίκη, 6 από την Ξάνθη και 1 από ... Περισσότερα »

Διαδικτυακή ημερίδα iatronet gr για τον ΔιαβήτηVideo - Διαδικτυακή ημερίδα iatronet gr για τον Διαβήτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20/6, σε studio υψηλών προδιαγραφών, η διαδικτυακή ημερίδα του iatronet.gr με τίτλο "Διαβήτης και σύγχρονες προσεγγίσεις". Επρόκειτο για την 9η κατά σειρά ημερίδα ... Δείτε το video

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

koronoios_esy
Πιστεύετε πως η κρίση με τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε βελτίωση του ΕΣΥ;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube