Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Αλλαντίαση

Παραλυτική και μερικές φορές θανατηφόρα νόσος, η οποία προκαλείται από την έκθεση σε τοξίνες που απελευθερώνονται από το Clostridium botulinum , ένα αναερόβιο, gram-θετικό βακτήριο. Στους ενήλικες, η νόσος λαμβάνει χώρα συνήθως μετά τη βρώση μολυσμένης τροφής, μετά από επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα Αναλυτικά »

Ωοθήκη

Δύο αμυγδαλοειδείς αδένες στο θήλυ, οι οποίοι παράγουν τα αναπαραγωγικά κύτταρα, τα ωάρια, και τρεις ορμόνες: οιστρογόνα, προγεστερόνη και ινχιμπίνη (ανασταλτίνη). Oι ωοθήκες βρίσκονται στον ωοθηκικό βόθρο του Claudius, σε κάθε πλευρά της πυελικής κοιλότητας, προσδεδεμένες με τη μήτρα με Αναλυτικά »

Ηχωκαρδιογραφία

Μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τους υπερήχους για την απεικόνιση των καρδιακών δομών. Με αυτήν μπορούν να αξιολογηθούν τα καρδιακά τοιχώματα, οι βαλβίδες και οι κοιλότητες της καρδιάς, ενώ μπορούν να παρατηρηθούν μερικές φορές και ενδοκαρδιακές μάζες ή θρόμβοι αίματος.Αναλυτικά »

Χόνια κοκκιωματώδης νόσος

Σπάνια, συγγενής και συχνά θανατηφόρος ανοσοανεπάρκεια, χαρακτηριζόμενη από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, προκαλούμενη από βλάβη των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα πολυμορφοπύρηνα λευκά των πασχόντων παιδιών είναι ικανά να εγκολπώνουν αλλά όχι να φονεύουν συγκεκριμένα βακτήρια. Η χρόνια κοκιωματώδης νόσος παρατηρείται Αναλυτικά »

Μητρορραγία

Αιμορραγία στην κοιλότητα της μήτρας. Οι 3 τύποι παθολογικής μητρορραγίας είναι η ιδιοπαθής μητρορραγία (αιμορραγική μητροπάθεια) που εμφανίζεται σε νόσο της πυέλου, της μήτρας ή του τραχήλου· η αιμορραγία που εμφανίζεται στη διάρκεια του τοκετού· και η αιμορραγία της λοχείας που εμφανίζεται αμέσως Αναλυτικά »

Αερισμός, εξαερισμός

1. Η κίνηση του αέρα προς και από τους πνεύμονες. 2. H κυκλοφορία καθαρού αέρα σε ένα δωμάτιο και η απομάκρυνση του ακάθαρτου αέρα. 3. Στη φυσιολογία, το ποσό του αέρα που εισπνέεται ανά ημέρα. Μπορεί να εκτιμηθεί σπειρομετρικά, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των αναπνοών με τον όγκο του αναπνεόμενου Αναλυτικά »

Ενδομητρίωμα

Όγκος που περιέχει έκτοπο ιστό ενδομητρίου. Ανευρίσκεται πιο συχνά στην ωοθήκη, στο ευθυμητρικό κόλπωμα, στο ορθοκολπικό διάφραγμα και στην επιφάνεια του περιτοναίου στο οπίσθιο τοίχωμα της μήτρας.Αναλυτικά »

Δυσουρία

Η επώδυνη ή δύσκολη ούρηση, συμπτωματολογία πολυάριθμων παθήσεων. Η δυσουρία μπορεί να υποδηλώνει κυστίτιδα· ουρηθρίτιδα· λοίμωξη στην ουροποιητική οδό· ουρηθρική στένωση· υπερτροφικό, καρκινικό ή εξελκωμένο προστάτη στους άνδρες· πρόπτωση της μήτρας στις γυναίκες· πυελική περιτονίτιδα και απόστημα· Αναλυτικά »

Ηλεκτροφυσιολογία

1. Πεδίο έρευνας που ασχολείται με τις σχέσεις των σωματικών λειτουργιών με τα ηλεκτρικά φαινόμενα (πχ. τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής διέγερσης στους ιστούς, την παραγωγή ηλεκτρικών ρευμάτων από όργανα και ιστούς, και τη θεραπευτικη χρηση των ηλεκτρικών ρευμάτων). 2. Η μελέτη και θεραπεία των Αναλυτικά »

Ραχίτιδα

Νόσος της ανάπτυξης των οστών στα παιδιά, συχνότερα ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στους χόνδρους και τα νεοσχηματιζόμενα οστά, με αποτέλεσμα ανωμαλίες στο σχήμα, τη δομή και την ισχύ του σκελετού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προληφθεί Αναλυτικά »

Ομάδα υποστήριξης

Ασθενείς ή οικογένειες ασθενών με παρόμοια προβλήματα, όπως καρκίνο του μαστού, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλκοολισμό ή άλλες εμπειρίες ζωής, που συνευρίσκονται προκειμένου να βοηθήσει ο ένας τον άλλο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και να αναζητήσει λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης. Η σύσταση Αναλυτικά »

Συναγωνιστικός αναστολέας

1. Μία χημική ουσία που προσδένεται ή εμποδίζει ένα άλλο συμπαράγοντα από την συμμετοχή σε μία αντίδραση. 2. Φάρμακο, ορμόνη ή άλλο διακυτταρικό μήνυμα που συνδέεται και εμποδίζει τον κυτταρικό υποδοχέα ή το ένζυμο-στόχο ενός άλλου παράγοντα. Φάρμακα που δρουν ως συναγωνιστικοί αναστολείς Αναλυτικά »

Συγγενές έλλειμμα, ελάττωμα

Συγγενής ανωμαλία. Τα συγγενή ελαττώματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας των βρεφών στις Η.Π.Α και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γεννιούνται περίπου 150.000 βρέφη με σοβαρά συγγενή ελαττώματα. Στα γνωστά αίτια περιλαμβάνονται η τερατογένεση του ανθρώπου, τα ελλείμματα Αναλυτικά »

Χαλαρή διαστολή ιστών

Μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην πλαστική χειρουργική για την διαστολή του δέρματος πριν την εκτομή μιας περιοχής για την επίτευξη ενός περισσότερο αισθητικού κλεισίματος πληγής. Ένα ή περισσότερα διαστελλόμενα μπαλόνια εισάγονται κάτω από το δέρμα. Τα μπαλόνια στην συνέχεια διαστέλλονται Αναλυτικά »

Έλκος από στρες

Πολλαπλά, μικρά, αβαθή έλκη που σχηματίζονται στο βλεννογόνο του στομάχου ή περιστασιακά στο δωδεκαδάκτυλο εξαιτίας στρεσσογόνων ερεθισμάτων. Τα έλκη από στρες που ανευρίσκονται σε ασθενείς με κυκλοφορική καταπληξία, εκτεταμένα εγκαύματα ή σήψη ονομάζονται έλκη Curling και προκαλούνται από Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Καρκίνος στο παιδί και στον έφηβο: Οι επόμενες εξελίξειςΚαρκίνος στο παιδί και στον έφηβο: Οι επόμενες εξελίξεις

Όταν νοσεί ένα παιδί από απειλητική για τη ζωή ασθένεια, πάσχει ολόκληρη η οικογένεια.... Περισσότερα »

Σχέσεις…σε πολύ αφιλόξενους καιρούςΣχέσεις…σε πολύ αφιλόξενους καιρούς

Τι να αφήσουμε στην άκρη για να καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι και να «χτίσουμε» πιο δυνατές σχέσεις;... Περισσότερα »

Τελικά η σιωπή είναι χρυσός;Τελικά η σιωπή είναι χρυσός;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να σωπαίνουν; Πώς να μάθω να διαχειρίζομαι τη σιωπή.... Περισσότερα »

Πώς μπορώ να αποφύγω τις πέτρες στη χολήΠώς μπορώ να αποφύγω τις πέτρες στη χολή

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την πρόληψη της χολολιθίασης; Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω.... Περισσότερα »

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ στην αιχμή των εξελίξεων στον τομέα της ΟγκολογίαςVideo - Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ στην αιχμή των εξελίξεων στον τομέα της Ογκολογίας

Παρουσιάζονται εν συντομία οι σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας σε επίπεδο διαγνωστικής απεικόνισης όπως εφαρμόζονται στα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, ενώ γίνεται μια σύντομη αναφορά στις εξελίξεις της ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
livestreaming
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

stray_animals
Ποια είναι η θέση σας για τα αδέσποτα ζώα;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Το σχολικό bullying είναι διαδεδομένο και μας απασχολεί όλους. Ωστόσο, ένα 6χρονο αγοράκι δίνει, με τη στάση του, ένα πολύτιμο μάθημα σε όλους τους γονείς.
Όταν τα παιδιά θεωρούν τους γονείς τους δεδομένους και δεν τους εκτιμούν, μεγαλώνουν χωρίς να μάθουν κάτι σημαντικό: Την έννοια της ευγνωμοσύνης!
Πρέπει οι τσάντες να έχουν το ίδιο χρώμα με τα παπούτσια; Τα μικρά τσαντάκια ταιριάζουν μόνο με ψηλοτάκουνα;
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης