Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Κνησμός

Αίσθημα νηγμού ή ελαφρύ, καυστικό δερματικό αίσθημα που αναγκάζει κάποιο άτομο να τρίψει ή να ξύσει το δέρμα του. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας νόσου, όπως μιας αλλεργικής αντίδρασης ή υπερχολερυθριναιμίας ή μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Θα πρέπει να αναγνωρίζεται Αναλυτικά »

Αορεξία

Έλλειψη όρεξης. Ανορεξία εμφανίζεται στην κατάθλιψη, στην αδιαθεσία, στην έναρξη του πυρετού και των ασθενειών, σε διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα (και ειδικά του στομάχου) και στον αλκοολισμό και την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες (και ειδικά από την κοκαΐνη). Πολλά φάρμακα και ιατρικές παρεμβάσεις Αναλυτικά »

Διάφραγμα

1. Λεπτή μεμβράνη όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην κάθαρση. 2. Στην μικροσκοπία, διάταξη η οποία βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το άνοιγμα της αντικειμενοφόρου πλάκας του μικροσκοπίου και επιτρέπει τη ρύθμιση της ποσότητας του φωτός που θα διέλθει μέσω του αντικειμένου. 3. Ένα ελαστικό ή Αναλυτικά »

Άσκηση, γύμναση

Σωματική ή πνευματική δραστηριότητα που πραγματοποιείται για να διατηρήσει, να αποκαταστήσει ή να αυξήσει τη φυσιολογική ικανότητα. Η σωματική άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες που διατηρούν ή αυξάνουν το μυϊκό τόνο και την ισχύ, ιδίως για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή την αντιμετώπιση Αναλυτικά »

Οσμή, μυρωδιά, οσφραίνομαι, μυρίζω

1. Η πρόσληψη ερεθίσματος από τη διέγερση των οσφρητικών νεύρων. Η αίσθηση της όσφρησης είναι χημική αίσθηση που εξαρτάται από αισθητήρια κύτταρα στην επιφάνεια του ανώτερου τμήματος του ρινικού διαφράγματος και της άνω ρινικής κόγχης. Ο χρόνος ζωής αυτών των αισθητηρίων κυττάρων είναι περίπου Αναλυτικά »

Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο)

Ένας gram-αρνητικός βάκιλλος που διαβιοί στο ανθρώπινο παχύ έντερο. Οι μικροί, άφθονοι αυτοί βάκιλλοι είναι συνήθως μη παθογόνοι όταν περιορίζονται στον εντερικό αυλό, μερικοί όμως ορότυποι μπορεί να προκαλέσουν διαρροϊκά σύνδρομα, λοιμώξεις του ουροποιητικού, σήψη ή αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αναλυτικά »

Πυρετός άγνωστης αιτιολογίας

Νόσημα διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων με πυρετό που υπερβαίνει τους 38,3 ο C σε αρκετές περιπτώσεις και για το οποίο δεν έχει τεθεί διάγνωση μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας. Οι κυριότερες αιτίες είναι συστηματικές και εντοπισμένες λοιμώξεις, νεοπλάσματα η νοσήματα του κολλαγόνου όπως Αναλυτικά »

Αίσθημα παλμών, ταχυπαλμία

Αίσθημα ταχέων ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Μπορεί να περιγραφεί ως ένα αίσθημα πνιγμού, ένας πτερυγισμός («φτερούγισμα») ή μια σφύξη, που γίνονται αντιληπτάκάτω από το στέρνο ή στον τράχηλο της κεφαλής. Στην κλινική πρακτική, το αίσθημα παλμών αναφέρεται κυρίως από ασθενείς με καλοήθεις Αναλυτικά »

Βαθμός

1.Βαθμός. Μονάδα μέτρησης σε κλίμακα. 2. Μοίρα. Μονάδα μέτρησης γωνιών. 3. Η βαρύτητα μιας νόσου ή μιας βλάβης (π.χ. έγκαυμα δευτέρου βαθμού). 4. Πτυχίο. Τεκμήριο ακαδημαϊκής επίδοσης το οποίο χορηγείται από το ίδρυμα στο οποίο σπούδασε το εν λόγω άτομο.Αναλυτικά »

Αλκοολική ψύχωση

Απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα, η οποία προκαλείται από την οξεία ή χρόνια χρήση οινοπνεύματος. Σε αυτή περιλαμβάνονται η παθολογική δηλητηρίαση, μέθη, το τρομώδες παραλήρημα, η ψύχωση του Korsakoff και η οξεία ψευδαισθητική κατάσταση.Αναλυτικά »

Παιδική κακοποίηση

Συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση σε ένα παιδί. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής στη διαδικασία της γονικής προσκόλλησης. Μπορεί είτε να είναι ενεργητικός τραυματισμός είτε να οφείλεται σε παραλείψεις εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του παιδιού. Αναλυτικά »

Ψυχική υγεία

Ψυχολογική προσαρμογή στις περιστάσεις ή στο περιβάλλον που έχει κανείς να αντιμετωπίσει· η ικανότητα αντιμετώπισης ή πραγματοποίησης των βέλτιστων δυνατών αλλαγών των στρεσσογόνων καταστάσεων και ερεθισμάτων. Τα άτομα θεωρούνται ψυχικά υγιή, αν έχουν προσαρμοστεί στη ζωή με τέτοιο τρόπο ώστε Αναλυτικά »

Σαρκομερές, σαρκομερίδιο

Η μονάδα σύσπασης των μυοϊνιδίων του μυϊκού κυττάρου, το οποίο σχηματίζεται από πρωτεϊνικά ινίδια τοποθετημένα μεταξύ δύο Ζ δίσκων. Τα παχιά ινίδια αποτελούνται κυρίως από μυοσίνη ενώ τα λεπτά από ακτίνη, τροπονίνη, και τροπο-μυοσίνη. Η δεσμίνη, η μυομεσίνη, η νεμπουλίνη και η τιτίνη αποτελούν Αναλυτικά »

Καταστροφή

Φυσικό ή ανθρωπογενές περιστατικό, όπως πλημμύρα, ανεμοστρόβιλος, σεισμός, δασική πυρκαγιά, κατάρρευση γέφυρας ή κτιρίων, ατύχημα πυρηνικού αντιδραστήρα, πόλεμος, τρομοκρατική επίθεση ή έκρηξη ή εκτροχιασμός τραίνου. Κατά τη διάρκεια και μετά από μια καταστροφή αυξάνεται η ανάγκη για επείγουσα Αναλυτικά »

Τετραπληγία

Παράλυση και των τεσσάρων άκρων, η οποία συνήθως προκαλείται από βλάβη στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Η τετραπληγία οφείλεται συχνά σε τραύμα στον αυχένα, αν και κάποιες φορές οφείλεται σε στένωοη του νωτιαίου μυελού, λοιμώξεις, ανευρύσματα, αγγειίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα, νευροχειρουργική Αναλυτικά »

Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Κλίνες ΜΕΘ fast track σε ιδιωτικές κλινικές Κλίνες ΜΕΘ fast track σε ιδιωτικές κλινικές

Θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ΕΣΥ στην κρίση και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί εάν μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία.... Περισσότερα »

Κορωνοϊός: 100 νεκροί σε 24 μέρες - 342 νέες λοιμώξειςΚορωνοϊός: 100 νεκροί σε 24 μέρες - 342 νέες λοιμώξεις

Οι 36 είναι εισαγόμενες, οι 213 προέρχονται από την Αττική και αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι 11 από τη Θεσσαλονίκη.... Περισσότερα »

Φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε την ρευματοειδή αρθρίτιδαΦυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Επειδή τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να κάνουν τη ζωή του ασθενούς ιδιαίτερα δύσκολη, αυτοί είναι μερικοί φυσικοί τρόποι για να νιώσετε ... Περισσότερα »

Έρευνα: Αναποτελεσματικές οι ασπίδες προσώπου για την προστασία από την covid-19Έρευνα: Αναποτελεσματικές οι ασπίδες προσώπου για την προστασία από την covid-19

Τι έδειξε προσομοίωση, που έγινε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως υπερυπολογιστή στην Ιαπωνία.... Περισσότερα »

LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομήςVideo - LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής

«Colorectal Laparoscopic Surgical Skills» C.LA.S.S. COURSES 2020 2ος κύκλος σεμιναρίων Λαπαροσκοπικών Κολεκτομών με απευθείας μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες ... Δείτε το video

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
livestreaming
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

worried_about_2020
Τι από τα παρακάτω σάς ανησυχεί περισσότερο;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube