Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Έρπης ζωστήρας

Επανενεργοποίηση ιού της ανεμευλογιάς ύστερα από την αρχική λοίμωξη με ανεμευλογιά. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των γαγγλίων των οπίσθιων ριζών μόνο λίγων τμημάτων των νωτιαίων ή κρανιακών περιφερικών νεύρων. Ένα επώδυνο φυσαλλιδώδες εξάνθημα παρατηρείται κατά μήκος της πορείας του νεύρου και Αναλυτικά »

Κώφωση

Η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Η ανεπάρκεια ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από ανεπάρκεια ακοής· οι περισσότεροι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και το 5% περίπου είναι παιδιά. Οι κληρονομικές μορφές της ανεπάρκειας Αναλυτικά »

Καρκίνωμα του παγκρέατος

Παγκρεατικός καρκίνος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτίμησε ότι θα εμφανιστούν 31.860 νέες περιπτώσεις της νόσου το 2004, με σχεδόν ισάριθμους θανάτους προκαλούμενους από την ασθένεια την ίδια χρονιά. Παρ ότι οι αιτίες του παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστες, εντοπίζεται περισσότερο Αναλυτικά »

Ηλεκτροεγκεφαλογραφία

Η ενίσχυση, καταγραφή και ανάλυση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Η αποκτώμενη καταγραφή ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται οτο τριχωτό της κεφαλής σε διάφορα σημεία. Καταγράφεται η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δυο σημεία. Μπορεί να αποκτηθεί η διαφορά Αναλυτικά »

Φύσημα Cruveilhier-Baumgarten

[Jean Cruveilhier, Γάλλος παθολόγος, 1791-1874, Paul Clemens von Baumgarten, Γερμανός παθολόγος, 1848-1928]. Κίρρωση του ήπατος, προκαλούμενη από τη διάνοιξη των ομφάλιων ή παραομφάλιων φλεβών και την επακόλουθη παράπλευρη κυκλοφορία. Σχετίζεται με προεξέχουσες περιομφάλιες φλέβες, πυλαία υπέρταση, Αναλυτικά »

Σημείο

1. Σύμβολο ή συντομογραφία, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία. 2. Κάθε αντικειμενική απόδειξη ή εκδήλωση μιας ασθένειας ή μιας σωματικής δυσλειτουργίας. Τα σημεία είναι προφανή για τους εξεταστές, εν αντιθέσει προς τα συμπτώματα, τα οποία είναι προφανή μόνο στον ασθενή. Αναλυτικά »

Ανερχόμενη μεταδοτικη νόσος

Οποιαδηποτε άγνωστη μέχρι τότε μεταδοτικη νόσος η οποιαδηποτε προηγοΰμενα ελεγχόμενη μεταδοτικη νόσος, της οποίας η συχνότητα και επίπτωση αυξάνονται αιφνίδια. Τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις αναδυόμενες (η επανεμφανιζόμενες) λοιμώξεις ηταν η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (νόσος των Αναλυτικά »

Αδαμαντίνη

Η σκληρή, λευκή, πυκνή, ανόργανη ουσία που καλύπτει τη στεφάνη του δοντιού. Η αδαμαντίνη αποτελείται από κρυστάλλους υδροξυαπατίτη, ένα άλας που περιέχει ασβέστιο. Οι κρύσταλλοι είναι διατεταγμένοι έτσι ώστε να σχηματίζουν ράβδο. Οι ράβδοι οργανώνονται για να σχηματίσουν την αδαμαντίνη. Η αδαμαντίνη Αναλυτικά »

Αλγόριθμος

Μια μέθοδος ή ένα σύνολο κανόνων για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Στην ιατρική, το σύνολο των βημάτων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ενός νοσήματος. Η ορθή χρήση των αλγορίθμων στην ιατρική μπορεί να οδηγήσει στην πιο αποτελεσματική και Αναλυτικά »

Ενδοφθάλμια φαινόμενα

Ένα οπτικό φαινόμενο που προέρχεται από το εσωτερικό του οφθαλμού, χαρακτηριζόμενο από την αντίληψη κινούμενων αντικειμένων, φωτεινών κύκλων, μαύρων κηλίδων και παροδικών φωτεινών αναλαμπών. Μπορεί να οφείλεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του ίδιου του ασθενούς που κινούνται στα αγγεία του αμφιβληστροειδή, Αναλυτικά »

Σπειραματονεφρίτιδα

Ένας τύπος νεφρίτιδας στον οποίο οι βλάβες αφορούν κυρίως τα σπειράματα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Η οξεία σπειραματονεφρίτιδα, που ονομάζεται και οξύ νεφριτικό σύνδρομο ακολουθεί συχνά λοιμώξεις, ειδ. της ανώτερης αναπνευστικής οδού που οφείλονται σε συγκεκριμένα στελέχη Αναλυτικά »

Φυλοσύνδετο γονίδιο

Γονίδιο στο χρωμόσωμα Χ για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχο γονίδιο στο χρωμόσωμα Y. Τα γονίδια αυτά είναι συνήθως υπολειπόμενα, αλλά στους άρρενες που δε διαθέτουν αντίστοιχα γονίδια για την αναστολή της έκφρασής τους, τα χαρακτηριστικά (π.χ., αχρωματοψία ερυθρού-πράσινου) εκφράζονται παρουσία Αναλυτικά »

Νεογνική υπασβεστιαιμία

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ορού κατά τις πρώτες ημέρες ζωής, εξαιτίας κάποιας πάθησης της μητέρας (π.χ., διαβήτης κυήσεως ή παραθυρεοειδικές διαταραχές), ασθενειών και παθήσεων του παιδιού (π.χ., συγγενής υποπαραθυρεοειδισμός) ή θεραπειών που χορηγούνται στο νεογνό (θεραπεία μετάγγισης ή φωτοθεραπεία). Αναλυτικά »

Οξεία γλωσσίτιδα

Γλωσσίτιδα που αναπτύσσεται σε ώρες ή ημέρες, συχνά συνοδευόμενη από στοματίτιδα. Η γλώσσα είναι επώδυνη, ερυθρή, φλεγμονώδης και οιδηματώδης. Μπορεί να φαίνεται λεία ή να καλύπτεται από βλατιδώδεις αλλοιώσεις. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Μπορεί να συσχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη, Αναλυτικά »

Δοκιμασία αντισφαιρίνης

Μια δοκιμασία για την ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα του ανθρώπου. Τα αντισώματα τα οποία υπάρχουν μέσα στο αίμα δεν προκαλούν από μόνα τους συγκόλληση. Η προσθήκη ενός αντισώματος που παράγεται σε ζώα (αντισφαιρίνη) που προκαλεί την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η άμεση δοκιμασία αντισφαιρίνης Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

60 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 9 νεκροί - Παράταση μέτρων έως τις 27 Απριλίου [γράφημα]60 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 9 νεκροί - Παράταση μέτρων έως τις 27 Απριλίου [γράφημα]

Έως τις 6 το πρωί της 27ης Απριλίου επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.... Περισσότερα »

Μητσοτάκης - Τσιόδρας για την επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορωνοϊόΜητσοτάκης - Τσιόδρας για την επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορωνοϊό

Ώρες μετά τη σχετική ερώτηση του Iatronet προς τον καθηγητή, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε το Σάββατο στον Πρωθυπουργό όλα τα σενάρια.... Περισσότερα »

Τις ηλικίες 40 έως 64 ετών "προτιμά" ο κορωνοϊός στην ΕλλάδαΤις ηλικίες 40 έως 64 ετών "προτιμά" ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Σχεδόν τα μισά κρούσματα προέρχονται από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά οι περισσότερες διασωληνώσεις και θάνατοι αφορούν άτομα άνω των 65 ετών.... Περισσότερα »

Η Αθήνα την εποχή του κορωνοϊού [εικόνες]Η Αθήνα την εποχή του κορωνοϊού [εικόνες]

Μία φανταστική βόλτα στους έρημους δρόμους της πόλης, με τη φωτογραφική κάμερα του Iatronet.... Περισσότερα »

Ο Σωστός Τρόπος για να Βάλεις και να Βγάλεις μια Μάσκα (ΕΟΔΥ)Video - Ο Σωστός Τρόπος για να Βάλεις και να Βγάλεις μια Μάσκα (ΕΟΔΥ)

1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε ακλοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα. Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό ... Δείτε το video

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

quarantine_coronavirus
Πώς βιώνετε την καραντίνα λόγω κοροναϊού;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης