Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Τοξοπλάσμωση

Μόλυνση με το πρωτόζωο Toxoplasma gondii . Συνήθως, αποτελεί επανεμφάνιση μιας ήπιας μόλυνσης που είναι υποκλινική σε ασθενείς με φυσιολογικά ανοσοσυστήματα. Περίπου 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν αντισώματα το οποίο υποδεικνύει ότι έχουν προσβληθεί. Σε άτομα με σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας Αναλυτικά »

Πολυυδράμνιο

Κατάσταση στην οποία ο όγκος του αμνιακού υγρού στο δεύτερο μισό της κύησης υπερβαίνει τα 2000 ml. Το οξύ πολυυδράμνιο λαμβάνει χώρα ξαφνικά μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης και χαρακτηρίζεται από την ταχεία (εντός λίγων ημερών) αύξηση του όγκου του. Το χρόνιο πολυυδράμνιο, το οποίο αποτελεί Αναλυτικά »

Αιδοιϊκό αιμάτωμα

Εξαγγείωση αίματος στους μαλακούς ιστούς των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό ή να είναι το αποτέλεσμα τραύματος. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό συνήθως οφείλεται σε ρήξη υποβλεννογόνιων ιστών στη διάρκεια δύσκολου τοκετού ή τοκετού Αναλυτικά »

Διαταραχή σχετιζόμενη με τον ύπνο

Πολλαπλές αφυπνίσεις οι οποίες παρεμποδίζουν τον αναπαυτικό ύπνο και οφείλονται σε απόφραξη των αεραγωγών, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ροχαλητού. Το πιο σύνηθες αναφερόμενο παράπονο είναι η υπέρμετρη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άτομο μπορεί να νιώσει νωθρότητα ή υπνηλία Αναλυτικά »

Άρθρωση

1. Μια άρθρωση· το σημείο στο οποίο πλησιάζουν δύο ή περισσότερα οστά. Μπορεί να μην κινείται (όπως στην συνάρθρωση), να κινείται ελάχιστα (αμφιάρθρωση) ή να κινείται ελεύθερα (όπως στη διάρθρωση). Χόνδρος ή ινώδης συνδετικός ιστός καλύπτει την επιφάνεια σε όλες τις αρθρώσεις. 2. Η σχετική τοποθέτηση Αναλυτικά »

Υπερβολική δόση, υπερδοσολογία

Μια υπέρμετρη και πιθανώς τοξική ποσότητα ενός φαρμάκου, που χορηγείται κατά λάθος ή λαμβάνεται εσκεμμένα (για παράδειγμα από ασθενείς που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας).Αναλυτικά »

Κετογενική δίαιτα

Δίαιτα που δημιουργεί ακετονικά ή κετονικά σωμάτια ή μια ήπια οξέωση. Χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών παιδικής επιληψίας.Αναλυτικά »

Να μην ανανήψετε

Οδηγία που δηλώνει ότι ασθενής δεν πρέπει να επανέλθει. Μπορεί να δοθεί γραπτώς από τον ιατρό κατ' απαίτηση του ασθενούς. Εάν ο ασθενής δεν είναι ικανός ή σε θέση να αποφασίσει, μπορεί να ζητηθεί από την οικογένεια, τον νόμιμο κηδεμόνα ή τον πλησιέστερο παροχό υγειονομικής περίθαλψης να συναινέσει Αναλυτικά »

Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια

Επώδυνες εμμηνορυσίες που εκδηλώνονται μερικά χρόνια μετά την εμμηναρχή. Η διάγνωση υποστηρίζεται επαρκώς από το ιστορικό ή ευρήματα κατά τη χρήση μιας ενδομήτριας συσκευής· τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου· ενδομητρίωση· λειομυώματα της μήτρας· αδενομύωση· προβλήματα γονιμότητας που σχετίζονται Αναλυτικά »

Απομυελινωτική νόσος

Διαταραχή της νευρολογικής λειτουργίας η οποία προκαλείται από την καταστροφή του ελύτρου της μυελίνης που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Μια συνήθης απομυελινωτική πάθηση είναι η πολλαπλή σκλήρυνση.Αναλυτικά »

Ορμόνη

1. Μία ουσία που προέρχεται από ένα όργανο, αδένα ή μέρος του σώματος και μεταφέρεται διαμέσου του αίματος σε άλλο μέρος του σώματος, διεγείροντας χημικά αυτό το μέρος να αυξήσει ή να μειώσει την λειτουργική του δραστηριότητα ή να αυξήσει ή να μειώσει την έκκριση μιας άλλης ορμόνης. 2. Η έκκριση Αναλυτικά »

Μαστεκτομή

Χειρουργική αφαίρεση του μαστού. Η επέμβαση εκτελείται συνήθως σαν θεραπεία ή προφύλαξη έναντι του καρκίνου του μαστού και μπορεί να είναι θεραπευτική σε περισσότερες από 9θ% των περιπτώσεων, στις οποίες η νόσος είναι ιστολογικά μη διηθητική και μακροσκοπικά περιορισμένη στο μαστό. Σε ασθενείς με πιο Αναλυτικά »

Ιώδιο

ΣΥΜΒ.: Ι. Ένα αμέταλλο στοιχείο που ανήκει στην ομάδα των αλογόνων. Ατομικό βάρος 126,904, ατομικός αριθμός 53, ειδικό βάρος (στέρεο στους 20°C) 4,93. Είναι μαύρη κρυσταλλική ουσία με σημείο τήξεως στους 113,5°C. Σημείο βρασμού 184,4°C, δίνοντας έναν χαρακτηριστικό ιώδη ατμό. Πηγή ιωδίου Αναλυτικά »

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Η ανάπτυξη σοβαρής βλάβης του ήπατος και εγκεφαλοπάθειας μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων και του ίκτερου. Διαταραχές της πήξης, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και εγκεφαλικό οίδημα απαντώνται συχνά. Ο θάνατος είναι συχνός δίχως μεταμόσχευση ήπατος. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι συνηθέστερες αιτίες Αναλυτικά »

Επαγωγή

1. Η διαδικασία πρόκλησης ή παραγωγής, όπως της πρόκλησης τοκετού με ωκυτοκίνη σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της μήτρας. 2. Η παραγωγή ενός ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα αγωγό από ηλεκτρισμό ενός άλλου κοντινού αγωγού. 3. Στην εμβρυολογία, η παραγωγή ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος από μία Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

"Έξυπνο" ρολόι - καρδιολόγος στον καρπό"Έξυπνο" ρολόι - καρδιολόγος στον καρπό

Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει συσκευές παρακολούθησης κρίσιμων δεικτών υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο εύκολη η διάγνωση ... Περισσότερα »

Σύνδρομα χρόνιου άλγους: Ο ρόλος της κατάθλιψηςΣύνδρομα χρόνιου άλγους: Ο ρόλος της κατάθλιψης

Η συνυπάρχουσα καταθλιπτική νόσος ή άλλη ψυχιατρική διαταραχή μπορεί να μεταβά­λει την αντίληψη του άλγους και να αυξήσει την έντασή του.... Περισσότερα »

6 είδη τυριών με χαμηλά λιπαρά6 είδη τυριών με χαμηλά λιπαρά

Αν είστε ένας από αυτούς που μετρούν τις θερμίδες τους, σημειώστε ότι αυτά είναι τα τυριά με τις λιγότερες θερμίδες.... Περισσότερα »

4 σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης που ίσως αγνοείτε4 σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης που ίσως αγνοείτε

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου.... Περισσότερα »

Προσωπική εμπειρία ασθενούς για τον ρόλο της παρηγορικής φροντίδαςVideo - Προσωπική εμπειρία ασθενούς για τον ρόλο της παρηγορικής φροντίδας

Οι εμπειρίες ενός ασθενούς με χρόνιο πόνο είναι πολύ σημαντικές. Η ασθενής με χρόνιο πόνο και εθελόντρια στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου κ. Βελάνα Παναγιώτα καταθέτει την εμπειρία της και εξηγεί ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

empeiria_iatrikou_lathous
Είχατε ποτέ εμπειρία ιατρικού λάθους ή ιατρικής αμέλειας;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube