Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Βλαστοκύστη

Στην ανάπτυξη των εμβρύων των θηλαστικών, το στάδιο που ακολουθεί το μορίδιο. Αποτελείται από μια εξωτερική στοιβάδα, την τροφοβλάστη, και μια εσωτερική κυτταρική μάζα, από την οποία αναπτύσσεται το έμβρυο. Η εσωκλειόμενη κοιλότητα αποτελεί τη βλαστική κοιλότητα. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει χώρα Αναλυτικά »

Εμβόλιο

1. Μολυσματικό υγρό, προερχόμενο από βλάβες που οφείλονται στον ιό της δαμαλίτιδας, το οποίο ο Edward Jenner (Βρετανός ιατρός, 1749-1823) χρησιμοποίησε για την πρόληψη και την εξασθένηση του ιού της ευλογιάς στον άνθρωπο. 2. Οποιοδήποτε διάλυμα περιέχει αντιγονικά μόρια ενός μικροοργανισμού, Αναλυτικά »

Δυτική δίαιτα

Δίαιτα ανεπαρκής σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και υπερβολικές ποσότητες εξευγενισμένων και επεξεργασμένων τροφών, αλκοόλ, άλατος, κόκκινου κρέατος, σακχαρωδών ποτών , μεζέδων, αυγών και βουτύρου. Η δυτική δίαιτα έχει ενοχοποιηθεί Αναλυτικά »

Μαστός

1. Το άνω πρόσθιο τμήμα του θώρακα. 2. Ο μαζικός αδένας, σύνθετος λοβώδης αδένας που αποτελείται από 15-20 λοβίδια αδενικού ιστού, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους με μεσολοβιώδη διαφραγμάτια. Το κάθε λοβίδιο παροχετεύεται από ένα γαλακτοφόρο πόρο, ο οποίος εκβάλλει στην άκρη της θηλής. Ο μαζικός Αναλυτικά »

Υπερχολερυθριναιμία

Αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης στο αίμα· η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί ίκτερο, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων στις οποίες αποφράσσεται το χοληφόρο δέντρο και αυτών στις οποίες ο σχηματισμός αίματος είναι αναποτελεσματικός. Παιδιατρική: Στα νεογέννητα, τα υψηλά επίπεδα Αναλυτικά »

Κρανιακό νεύρο

Οποιοδήποτε από τα 12 ζεύγη νεύρων τα οποία προέρχονται από το στέλεχος του εγκεφάλου και κυρίως ελέγχουν τις λειτουργίες του προσώπου και της κεφαλής. Βλ: εικόνα. ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Βλάβες των κρανιακών νεύρων προκαλούν τις ακόλουθες μεταβολές (οι βλάβες περιγράφονται ως οφειλόμενες σε πάθηση κάθε Αναλυτικά »

Σχιζοφρένια

Πνευματική διαταραχή, η οποία επηρεάζει περίπου το 0,4-1,2% του πληθυσμού, χαρακτηρίζεται δε από αυταπάτες, παραισθήσεις, αποδιοργανωμένο λόγο και συμπεριφορά (τα «θετικά» συμπτώματα) καθώς και από απουσία συναισθηματικής αντίδρασης, κοινωνική αποξένωση, και απουσία ελεύθερης βούλησης (τα Αναλυτικά »

Αντανακλαστικό της επιγονατίδας

Η έκταση της κνήμης κατά την πλήξη του τένοντα της επιγονατίδας, όταν το γόνατο βρίσκεται σε κάμψη σε ορθή γωνία. Το αντανακλαστικό αυτό απουσιάζει στην κινητική αταξία, στη βρεφική παράλυση, στη μηνιγγίτιδα, στις σοβαρές βλάβες του κατωτέρου τμήματος του νωτιαίου μυελού και σε συγκεκριμένες Αναλυτικά »

Ωτοσκλήρυνση

Μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια προϊούσα κώφωση, ιδίως των χαμηλών τόνων. Προκαλείται από τη δημιουργία σπογγώδους οστού, ιδίως γύρω από την ωοειδή θυρίδα, με αποτέλεσμα αγκύλωση του αναβολέα. Στα όψιμα στάδια της νόσου, μπορεί να συμβεί ατροφία του οργάνου του Corti. Το αίτιο της πάθησης είναι Αναλυτικά »

Κήλη Spigeli

Ένα έλλειμμα που παρατηρείται στην ή κάτω από την ημισεληνοειδή γραμμή, αλλά πάνω από το σημείο στο οποίο τα κάτω επιγάστρια αγγεία διαπερνούν το έξω όριο του ορθού κοιλιακού μυός. Αυτός ο τύπος κήλης μπορεί να περιλαμβάνει προπεριτοναϊκό λίπος ή μπορεί να είναι ένας περιτοναϊκός σάκος που περιέχει Αναλυτικά »

Παράνοια

Κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς επιδεικνύουν μόνιμες παραισθήσεις καταδίωξης ή παραισθησιακή ζήλια. Η διαταραχή πρέπει να είναι μόνιμη, διαρκώντας τουλάχιστον μια εβδομάδα. Μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα σχιζοφρένειας, όπως παράξενες παραισθήσεις ή ασυναρτησία. Δεν υπάρχουν σημαντικές Αναλυτικά »

Ηπατίτιδα

Φλεγμονή του ήπατος, που συνήθως προκαλείται από έκθεση σε λοιμώδη παράγοντα (π.χ., ένας ιός της ηπατίτιδας), μία τοξίνη (π.χ., αλκοόλ), ή ένα φάρμακο (όπως ακεταμινοφαίνη). Η νόσος μπορεί να είναι ήπια ή απειλητική για τη ζωή, χρόνια ή οξεία. Τα χρόνια περιστατικά μπορούν να ανιχνευτούν μόνο Αναλυτικά »

Γαλακτωματοποίηση

1. Η διαδικασία παρασκευής ενός γαλακτώματος, επιτρέποντας την ανάμιξη λίπους και νερού. 2. Η διάσπαση μεγάλων σφαιριδίων λίπους στο έντερο σε μικρότερα, ομοιόμορφα κατανεμημένα σωματίδια, η οποία επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τα χολικά οξέα, τα οποία ελαττώνουν την επιφανειακή τάση.Αναλυτικά »

Θεραπευτική ψυχαγωγία

Ένας εξειδικευμένος τομέας της ψυχαγωγίας του οποίου οι ειδικοί σχεδιάζουν και κατευθύνουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ασθενείς που αναρρώνουν από σωματική ή διανοητική ασθένεια ή που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με μία μόνιμη ή προσωρινή ανικανότητα.Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση σιδήρου

Οξεία δηλητηρίαση που προκαλείται συνήθως από την τυχαία κατανάλωση (συνήθως από βρέφη ή μικρά παιδιά) σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο, τα οποία προορίζονται για τους ενήλικους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε χρόνο αναφέρονται περίπου 20.000 τυχαίες δηλητηριάσεις. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο ασθενής κάνει έμετο, Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

7 ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό7 ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό

Δεν είναι εύκολο να παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.... Περισσότερα »

Σπανάκι: Αγαπά την υγεία μαςΣπανάκι: Αγαπά την υγεία μας

Θεωρείται πολύ υγιεινό, καθώς είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.... Περισσότερα »

Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;

Μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου παθολογικού προβλήματος.... Περισσότερα »

Αδυνατίζει ο χυμός καρότου;Αδυνατίζει ο χυμός καρότου;

Αυτός ο χυμός έχει πολλά οφέλη στην υγεία και είναι κατάλληλος να συμπεριληφθεί στην υγιεινή διατροφή.... Περισσότερα »

‘Φέρτε τη Νευροϊνωμάτωση στο φως’Video - ‘Φέρτε τη Νευροϊνωμάτωση στο φως’

Η Νευροϊνωμάτωση είναι μια σπάνια ασθένεια για την οποία γίνονται έρευνες προκειμένου να υπάρξει καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών Φίλων Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

stray_animals
Ποια είναι η θέση σας για τα αδέσποτα ζώα;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Κανείς δεν το θέλει, αλλά θα συμβεί και θα τσακωθούμε μπροστά στα παιδιά μας. Μην αυτομαστιγώνεστε, κρατήστε στο μυαλό σας αυτές τις συμβουλές.

Η αγάπη των γονιών είναι αυτή που χαράζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Γι’ αυτό, να τους λέτε πόσο πολύ τα αγαπάτε με κάθε ευκαιρία!

Τώρα με την ζέστη που βρασυτομαχιάζουμε με το παραμικρό, την λύση δίνουν αυτές οι 3 ελαφριές συνταγές.
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης