Αγγλικός όρος

shock

Ορισμός

1. Κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή αιμάτωση, και οξυγόνωση κυττάρων, ιστών, και οργάνων· συνήθως είναι το αποτέλεσμα οριακής ή εξαιρετικά χαμηλής πίεσης του αίματος.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η καταπληξία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, αιμορραγία, σήψη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή επιπωμάτωση, επινεφριδική ανεπάρκεια, τραύμα, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, υποξία, αναφυλαξία, δηλητηρίαση και άλλες σοβαρές προσβολές του σώματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η καταπληξία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος και της γαστρεντερικής οδού. Συνήθεις συνέπειες της καταπληξίας είναι σύγχυση, αναστάτωση, αγωνία ή κώμα· συγκοπή ή προσυγκοπή· αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια· αναπνευστική δυσχέρεια· πνευμονικό οίδημα· ελαττωμένη παραγωγή ούρων· και/ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Διαγνωστικά σημεία της καταπληξίας αποτελούν η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η υπόταση και το ψυχρό, εφιδρωμένο ή κυανωτικό δέρμα.

Η τοποθέτηση εξαρτάται από τον ιδιαίτερο τύπο της καταπληξίας. Παρότι οι καταστάσεις υπογλυκαιμικού σοκ ανταποκρίνονται καλύτερα σε ύπτια στάση ή σε ανασήκωση των ποδιών, οι καταστάσεις καρδιακού ή αναφυλακτικού σοκ απαιτούν την ανασήκωση της κεφαλής για τη διευκόλυνση της αναπνοής. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποια πρέπει να είναι η σωστή τοποθέτηση του σώματος, αυτή θα πρέπει να διατηρείται διαρκώς. Τα στοματικά υγρά συνήθως συγκεντρώνονται για την πρόληψη εμετού και αναρρόφησης. Στοματική φροντίδα και ενυδάτωση παρέχονται σε συχνή βάση για την αποφυγή ξηρότητας, στοματίτιδας, αφθών, και αποφράξεων των σιελογόνων αδένων. Οι αισθητήριες ικανότητες του ασθενούς παρακολουθούνται στενά και αποφεύγεται όσο το δυνατό η αισθητηριακή υπερφόρτιση. Παράλληλα με την παροχή μέσων ανακούφισης στον ασθενή, το επαγγελματικό νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί ως σύνδεσμος με τα μέλη της οικογένειας ή άλλους σημαντικούς ανθρώπους, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς και τη θεραπευτική αγωγή. Εάν η κατάσταση καταπληξίας είναι μη αναστρέψιμη η οικογένεια πρέπει να προετοιμασθεί για τον επικείμενο θάνατο του ασθενούς. Τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να βρίσκονται μαζί, να συζητούν, και να αγγίζουν τον ασθενή. Παράλληλα μπορούν να παρασχεθούν κοινωνικές και ψυχολογικές συμβουλές στον ασθενή και την οικογένειά του με τρόπο που αρμόζει στις πεποιθήσεις και επιθυμίες τους. 2. Ηλεκτρικό σοκ, όπως για παράδειγμα μια ηλεκτρική εκκένωση από έναν απινιδωτή.

Ετυμολογία

[Μεσ. Αγγ. schokke]

Υπώνυμος όρος

anaphylactic shock