Εναλλακτικές ονομασίες

Ανεσταλμένη σεξουαλική επιθυμία, σεξουαλική - οργασμική δυσλειτουργία, ανοργασμία.

Γενικές Πληροφορίες

Οργασμική δυσλειτουργία είναι η κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα είτε δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό είτε δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό όταν είναι σε φάση σεξουαλικής διέγερσης.

Αιτίες, περιπτώσεις εκδήλωσης και παράγοντες κινδύνου

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα δεν είχε ποτέ οργασμό, μιλάμε για πρωτογενή οργασμική δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει στο 10-15% των γυναικών. Αντίθετα, όταν μια γυναίκα είχε τουλάχιστον έναν οργασμό στο παρελθόν, αλλά αδυνατεί να φτάσει σε οργασμική κορύφωση στο παρόν, τότε μιλάμε για δευτερογενή οργασμική δυσλειτουργία. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 33-50% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με το πόσο συχνά φτάνουν στον οργασμό.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στις οργασμικές διαταραχές. Ιδού ορισμένοι εξ’ αυτών:

  • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή βιασμού
  • Η πλήξη και η μονοτονία στην σεξουαλική δραστηριότητα
  • Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη (Prozac), η παροξετίνη (Paxil) και η σερτραλίνη
  • Ορμονικές διαταραχές, ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης και χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν γενικά την υγεία και το σεξουαλικό ενδιαφέρον
  • Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό δίκτυο  (όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβητική νευροπάθεια και κακώσεις νωτιαίου μυελού)
  • Αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στο σεξ (συνήθως αποκτώνται στην παιδική ή εφηβική ηλικία)
  • Η ντροπή ή η αμηχανία να ζητήσει η ενδιαφερόμενη οποιουδήποτε είδους διέγερση τυχόν την ικανοποιεί.
  • Θυμός ή έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας μέσα στη σχέση

Πρόληψη

Μια υγιής στάση απέναντι στο σεξ και η εκπαίδευση γύρω από την σεξουαλική διέγερση και την σεξουαλική ανταπόκριση θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα.

Τα ζευγάρια που μιλούν ανοικτά για τις σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες, προφορικά ή μη, θα βιώνουν οργασμική δυσλειτουργία λιγότερο συχνά.

Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η σεξουαλική ανταπόκριση είναι ένας περίπλοκος συντονισμός του νου και του σώματος, όπου και οι δύο πρέπει να λειτουργούν αρμονικά.

Συμπτώματα

Το σύμπτωμα της οργασμικής δυσλειτουργίας είναι το να μην μπορεί κανείς να φτάσει σε οργασμική κορύφωση, να χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε οργασμό ή να φτάνει μόνο σε μη ικανοποιητικούς οργασμούς.

Σημάδια και εξετάσεις

Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της φυσικής κατάστασης και να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, αν και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντοτε φυσιολογικά. Εάν το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό που συνταγογράφησε το φάρμακο. Ένας εξειδικευμένος γιατρός στην σεξουαλική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Θεραπευτική Αγωγή

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, την διδασκαλία οργασμού με εστίαση στην διέγερση και τον κατευθυνόμενο αυνανισμό.

Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται κλειτοριδική διέγερση για να φτάσουν σε οργασμό. Η ενσωμάτωσή της στην σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει και το μόνο αναγκαίο προαπαιτούμενο. Εάν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, τότε η διδασκαλία αυνανισμού μιας γυναίκας μπορεί να την βοηθήσει να καταλάβει τι χρειάζεται για να διεγερθεί σεξουαλικά.

Μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις του ζευγαριού πάνω στην επικοινωνία, την πιο αποτελεσματική διέγερση και το ερωτικό «παιχνίδι» μπορούν να βοηθήσουν. Αν οι δυσκολίες της σχέσης διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση στην επικοινωνία και ενδυνάμωση της σχέσης.

Τα ιατρικά προβλήματα, οι νέες θεραπείες ή η μη θεραπευμένη κατάθλιψη μπορεί να χρειαστούν αξιολόγηση και θεραπευτική αγωγή για να βελτιωθεί η οργασμική δυσλειτουργία. Ο ρόλος της συμπλήρωσης ορμονών στη θεραπεία της οργασμικής δυσλειτουργίας είναι αμφιλεγόμενος και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν ασαφείς.

Εάν παράλληλα εμφανίζονται κι άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες (όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος και ο πόνος κατά τη συνουσία), αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος του πλάνου θεραπείας.

Προσδοκίες (Πρόγνωση)

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπεία εάν η οργασμική δυσλειτουργία τους οφείλεται σε άλλη πάθηση. Οι γυναίκες με οργασμική δυσλειτουργία που δεν οφείλεται σε άλλη πάθηση συχνά τα πηγαίνουν καλύτερα όταν η θεραπεία περιλαμβάνει την μάθηση σεξουαλικών τεχνικών ή μια μέθοδο που ονομάζεται απευαισθητοποίηση, η οποία σταματά σταδιακά την αντίδραση που προκαλεί έλλειψη οργασμών. Η απευαισθητοποίηση είναι ιδιαιτέρως βοηθητική στις γυναίκες με αυξημένο σεξουαλικό άγχος.

Η βελτιωμένη οργασμική λειτουργία συσχετίζεται συνήθως με το να είναι κανείς συναισθηματικά υγιής και να έχει μια τρυφερή και στοργική σχέση με τον σύντροφο του.

Επιπλοκές

Όταν το σεξ δεν είναι ευχάριστο, μπορεί να γίνει αγγαρεία, αντί για εμπειρία αμοιβαίας ικανοποίησης που ενώνει το ζευγάρι. Όταν η οργασμική δυσλειτουργία επιμένει, η σεξουαλική επιθυμία συνήθως υποχωρεί και τελικά το σεξ γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πικρία και σύγκρουση στη σχέση.


Πηγές:

Goldwin I. Urologic management of women with sexual health concerns. In: Wein AJ, ed. Campbell-Walsh Urology. 9th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2007:chap 28.

Katz VL, Lentz GM, Lobo RA, Gershenson DM, eds. Comprehensive Gynecology. 5th ed. Philadelphia, PA: Mosby Elsevier; 2007:chap 101.

Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 11th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2008:chap 19.

Clayton AH, Hamilton DV. Female sexual dysfunction. Psychiatr Clin North Am. 2010 Jun;33(2).

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr