Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΔιάγνωση των χρόνιων παθήσεων

ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....Ρωτάμε τον δρ Παπαγεωργίου, Γενικό Χειρουργό και Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 7040 επισκέπτες - 2 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

HYPERPARATHYROIDISM SUPPORT AND INFORMATION
Μέλος

Εγγραφή: 17/7/2017
Δημοσιεύσεις: 62

Δημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αφορά: Ωτίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Ψωρίαση, Χρόνιος Πόνος, Χρόνια Ρινίτιδα, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Κόπωση, Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Φυματίωση, Υποθυροειδισμός, Υπέρταση, Υπερθυροειδισμός, Τύφλωση, Τροφική αλλεργία, Σχιζοφρένεια, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Tourette, Σύνδρομο Rett, Σύνδρομο Prader - Willi, Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Cushing, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Στεφανιαία νόσος, Σπάνιοι Καρκίνοι, Σκολίωση, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση, Σκληρόδερμα, Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, Σαρκοείδωση, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Προστάτης, Πρεσβυωπία, Πολυκυστικές ωοθήκες, Πνευμονική Υπέρταση, Πνευμονία, Παθήσεις των φωνητικών χορδών, Οφθαλμική Αλλεργία, Ουρολοίμωξη, Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα, Οζώδης Σκλήρυνση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, Νόσος του Πάρκινσον, Νόσος του Hantington, Νόσος του Chron, Νόσος Κοιλιοκάκη, Νόσος κινητικού Νευρώνα , Νόσος Pompe, Νόσος Kawasaki, Νόσος Hodgkin's, Νόσος Hashimoto, Νόσος Gravis, Νόσος Gaucher, Νόσος Fabry, Νεφροπάθεια, Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, Νεανικός Διαβήτης, Μυωπία, Μυελοΐνωση, Μυασθένεια Gravis, Μηνιγγίτιδα, Μελάνωμα , Λιθίαση, Λευχαιμία, Κώφωση , Κύφωση, Κυστική Ίνωση, Κληρονομικό Αγγειοοίδημα, Κινητικά προβλήματα, Κερατόκωνος, Καταράκτης, Κατάθλιψη, Καρκίνος των Ωοθηκών, Καρκίνος των Οστών, Καρκίνος των Όρχεων, Καρκίνος του Προστάτη, Καρκίνος του Πνεύμονα, Καρκίνος του Μαστού, Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος του Ήπατος, Καρκίνος του Δέρματος, Καρκίνος Παγκρέατος, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ιστιοκύττωση, Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταρική Πορφύρα, Ιγμορίτιδα, Θρομβοφιλία, Ηπατίτιδα, Επιληψία, Ενδομητρίωση, Έμφραγμα, Εμμηνόπαυση, Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Εγκυμοσύνη, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία / Θαλασσαιμία, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Διαβήτης τύπου Ι, Γρίπη, Γλαύκωμα, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Γαστρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Βουλιμία / Ανορεξία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αυτισμός, Άσθμα, Αρρυθμίες, Αρθρίτιδα, Άνοια, Ανδρόπαυση, Αναιμία, Αμυλοείδωση, Αμυατροφική Πλάγια σκλήρυνση, Αλλεργία, Αλζχάιμερ, Ακράτεια, Ακμή, Αιμορροφιλία, HIV/AIDS

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και σε τι εξυπηρετούν?

 Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι συνήθως 4 (3-5) αδένες οι οποίοι βρίσκονται στο λαιμό, γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Παράγουν την ορμόνη παραθορμόνη (ΡΤΗ) η οποία είναι η κύρια ορμόνη για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Ποιές είναι οι συχνότερες παθήσεις τους?

Σχεδόν όλες οι παθήσεις των παραθυρεοειδών καταλήγουν σε υπερλειτουργία (Υπερπαραθυρεοειδισμός). Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αυτονόμηση ενός αδένα (αδένωμα), είτε σε αύξηση της λειτουργικότητας όλων των αδένων (διάχυτη υπερπλασία) ή σε σπάνιες περιπτώσεις σε καρκίνωμα του αδένα. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται στα πλαίσια άλλων ασθενειών (Δευτεροπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός) όπως νεφροπάθεια, χρήση φαρμάκων κτλ.

 Ποιά η αντιμετώπιση των ασθενειών των παραθυρεοειδών αδένων?

Η τελική θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική παρέμβαση με διάφορες τεχνικές.
Προεγχειρητικά μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως δεν μπορεί να λύσει δια παντός το πρόβλημα

 Τι είδους αναισθησία χρειάζεται και ποιός εξοπλισμός?
 Η επέμβαση συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την ασφάλεια επεμβάσεων με τοπική αναισθησία, αλλά συνήθως είναι μεγάλη η ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Μέσα στο χειρουργείο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μηχανήματα καυτηρίασης (πηγές ενέργειας) και μηχάνημα νευροδιεγέρτη για ανεύρεση των νεύρων που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές.
Σημαντικό είναι εδώ να τονιστεί οτι η παραθυρεοειδεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση, ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες, με πολύ καλά αποτελέσματα σε έμπειρα χέρια, και σχεδόν άμεση ανακούφιση των ασθενών.

Έκανα επέμβαση για αφαίρεση αδενώματος αλλά ο γιατρός μου είπε οτι δεν ανευρέθηκε το αδένωμα ή η ΡΤΗ δεν μειώθηκε μετεγχειρητικά. Γιατί συμβαίνει αυτό?

 Το Α και το Ω στη χειρουργική του παραθυρεοειδή είναι η ακριβής προεγχειρητική εντόπιση του αδενώματος.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι πολύ μικρά μορφώματα, τα οποία ομοιάζουν στην όψη με πολλά άλλα σωματίδια στον λαιμό και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.
Ακόμη, πολλές φορές οι παραθυρεοειδείς αδένες μπορεί να μην βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση αλλά να εντοπίζονται ακόμη και στο θώρακα ή και μέσα στον θυρεοειδή αδένα.
Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η εξειδίκευση και εμπειρία του Χειρουργού, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο πολύ καλά.
 
 
 
Πόσο συχνή είναι η ενδοθυρεοειδική εντόπιση των παραθυρεοειδών αδένων και τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις?

 Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η συχνότητα εντόπισης ενός παραθυρεοειδούς μέσα στο θυρεοειδή αδένα είναι 1-2επί τοις εκατό.
Σε περιπτώσεις όπου αυτό έχει διεγνωσθει προεγχειρητικά, τότε γίνεται αφαίρεση του μισού θυρεοειδούς αδένα (λοβεκτομή) μαζί με το αδένωμα.
Λοβεκτομή επίσης γίνεται σε περιπτώσεις όπου παρόλη τη διερεύνηση μέσα στο χειρουργείο δεν ανευρίσκεται το αδένωμα στη θέση όπου θα έπρεπε.

 Εάν δεν έχει ανευρεθεί το αδένωμα προεγχειρητικά παρόλες τις εξετάσεις, τι μπορεί να γίνει?

 Η προεγχειρητική εντόπιση του αδενώματος είναι πολύ σημαντική.
Στις περιπτώσεις όμως που δεν ανευρίσκεται (αφού έχει ελεγχθεί και ο θώρακας και σε σπάνιες περιπτώσεις και ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος), τότε πρέπει να γίνεται η χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται «ερευνητική τραχήλου», όπου αποκαλύπτεται όλη η περιοχή και ερευνάται όλος ο λαιμός μέχρι να ανευρεθούν και να ελεγχθούν όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες.

 Χρειάζεται μετά από αφαίρεση αδενώματος να νοσηλευτώ ή μπορώ να πάρω εξιτήριο αυθημερόν?

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοσθεί η παραθυρεοειδεκτομή αυθημερόν, το πλέον ορθό είναι η παραμονή στο νοσηλευτήριο τουλάχιστον για 24 ώρες.
Ο λόγος είναι οτι μετά την αφαίρεση ενός αδενώματος, τα οστά μπορεί ταχύτατα να απορροφήσουν ασβέστιο από το αίμα (σύνδρομο πείνας των οστών), με αποτέλεσμα την απότομη πτώση του ασβεστίου στο αίμα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Γι’αυτό καλύτερα είναι η παραμονή και συνεχής παρακολούθηση τέτοιων ασθενών για 24 ώρες, με μετρήσεις του ασβεστίου αίματος. Επίσης καλό είναι η χορήγηση ασβεστίου σε ασθενείς με πτώση του ασβεστίου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και κατ’οίκον.

Πού γίνεται η χειρουργική τομή και ποιά η αναγκαία φροντίδα?

Η χειρουργική τομή γίνεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και συνήθως είναι μήκους 3-4 εκ.
Η συρραφή της θα πρέπει να γίνετα με ενδοδερμική ραφή (πλαστική) για καλυτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την περιποίηση της μετά το χειρουργείο, τις πρώτες 10 μέρες πρέπει να γίνεται καθαρισμός με αντισηπτικά διαλύματα και αργότερα με προιόντα που βελτιώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα (κρέμες, επιθέματα κτλ).
Η ήπια μάλαξη της περιοχής βοηθά στην υποχώρηση του μετεγχειρητικού οιδήματος. Προσοχή χρειάζεται στην έκθεση στον ήλιο για 6 μήνες περίπου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα στις πλείστες περιπτώσεις είναι μια λεπτή γραμμή στον λαιμό, που μοιάζει με φυσιολογική πτυχή του δέρματος.
 Ποιές οι εξελίξεις στο μέλλον όσον αφορά τη χειρουργική των παραθυρεοειδών αδένων?
Οι δύο κατευθύνσεις των εξελίξεων στη χειρουργική των παραθυρεοειδών είναι η κατεύθυνση της διάγνωσης και προεγχειρητικής εντόπισης και η κατεύθυνση της διεγχειρητικής εντόπισης.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, έχουν γίνει άλματα προς τα εμπρός, με διάφορες τεχνικές απεικόνισης και εντόπισης όπως PET-CT, 4D-CT κ.α.
Στο κομμάτι της διεγχειρητικής εντόπισης, εφαρμόζονται τώρα τεχνικές φθορισμού στο υπέρυθρο φάσμα, με πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα.
 
 
 Πιστεύετε οτι θα γίνει ποτε ένα εξειδικευμένο κέντρο για ασθενείς με προβλήματα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών στην Ελλάδα ή στην Κύπρο?
Παρόλο που και στις δύο χώρες υπάρχουν εξαίρετοι επιστήμονες, τόσο στο διαγνωστικό κομμάτι όσο και στο εγχειρητικό, με εξειδίκευση και εμπειρία, η ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων απαιτεί πόρους οι οποίοι δεν δικαιολογούνται απο τον γενικό πληθυσμό και τον αριθμό των περιστατικών.
Ομάδες όμως ή εξειδικευμένα τμήματα μέσα σε ήδη υπάρχοντες οργανισμούς ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Ενδοκρινών Αδένων του American Medical Center στην Λευκωσία, όπου στα πλαίσια πολυθεματικών ομάδων γίνεται χειρισμός ακόμα και των πλεόν δύσκολων και πολύπλοκων Ενδοκρινικών περιστατικών.
 
*Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD
General and Endocrine Surgery
American Medical Center, Nicosia, Cyprus
www.thyroidsurgerycyprus.com
[email protected]
 

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 1034

#1 Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2017

Καλημέρα σας!

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ανοίγει τους ορίζοντες της γνώσης μας για τον υπερπαραθυρεοειδισμό. Παρόμοιες συνεντεύξεις βοηθούν πολή στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Σας ευχαριστούμε πολύ!

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Πλαφόν 10 έως 40 ευρώ για τα τεστ κορωνοϊούΠλαφόν 10 έως 40 ευρώ για τα τεστ κορωνοϊού

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται τροπολογία, με την οποία θα ορίζονται ανώτατες τιμές σε μοριακά και rapid tests.... Περισσότερα »

Μπορούν τα αυγά να γίνουν πιο υγιεινά;Μπορούν τα αυγά να γίνουν πιο υγιεινά;

Ναι, μπορούν! Αρκεί να τα συνδυάσουμε με τις σωστές τροφές, που θα "βοηθήσουν" η μία την άλλη.... Περισσότερα »

4η στην ΕΕ η Ελλάδα, σε θνησιμότητα από COVID-19 4η στην ΕΕ η Ελλάδα, σε θνησιμότητα από COVID-19

Στο μισό, σε σχέση με τη χώρα μας, η θνησιμότητα στη Γερμανία και στην Αυστρία. Ο σχετικός πίνακας και τα στοιχεία αναλυτικά.... Περισσότερα »

Συνέδριο ‘’Pharma Transformation COVID-19 Deep dive’’Συνέδριο ‘’Pharma Transformation COVID-19 Deep dive’’

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, ως Interactive Live Conference.... Περισσότερα »

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνοVideo - Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνο

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή Σπαστική Κολίτιδα) επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι περίπου το 10-15% του πληθυσμού πάσχει από ευερέθιστο έντερο. Ο Δρ ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube