Εκτός εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση?

O σύλλογος ασθενών με πνευμονική υπέρταση έστειλε κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας αλλά και τους...

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 09:55
Τροποποίηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 09:57

Διαχειριστής

O σύλλογος ασθενών με πνευμονική υπέρταση έστειλε κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται με τους εμβολιασμούς κατά της COVID - 19, με αφορμή την μη συμπερίληψη των ασθενών με πνευμονική υπέρταση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Η επιστολή κάνει δραματική έκκληση και ταυτόχρονα προειδοποιεί πως θα καταστήσει υπεύθυνους όλους όσους δεν μεριμνήσουν για την επίλυση του θέματος.

Συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

- Φόβο και αγωνία γεννά στους ασθενείς με τη σπάνια νόσο της πνευμονικής υπέρτασης, η μη αναφορά της πάθησης μας στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

Προς μεγάλη μας έκπληξη για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, να γίνεται ρητή αναφορά στη νόσο της πνευμονικής υπέρτασης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη κατηγορία ασθενών που θα εμβολιαστεί με πάθηση που συνιστά πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, αμέσως μετά τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 χρόνων, είναι τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και μάλιστα όσων έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

Στις διευκρινίσεις των τεχνικών λεπτομερειών του εμβολιασμού αυτών έγινε αναφορά για τη φάση α’ που θα εμβολιαστούν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ άλλων οι ακόλουθες αναπνευστικές παθήσεις:

- Άσθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
- Άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Και για τη φάση β’ για τις υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ορισμένες εξ αυτών είναι:
καρδιολογικά προβλήματα και σοβαρά αναπνευστικά, με ιδιαίτερη αναφορά στα:

- Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος,
- Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι προφανές ότι και στις δυο αναφερόμενες φάσεις του εμβολιασμού δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και ούτε οι προαναφερόμενες κατηγορίες μπορούν σαφώς να ερμηνευτούν ότι αναφέρονται στην πάθηση μας.

Οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση και Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πάσχουν από πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια με συνοδά σοβαρά νοσήματα. Η ασθένεια σε όλες της τις μορφές είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα έχει χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και δεν υπάρχει θεραπεία.
Η νόσηση από την νόσο Covid-19 μπορεί να απόβει μοιραία για τους ασθενείς με κάθε μορφή Πνευμονικής Υπέρτασης.

Η πανδημία έχει κλείσει τους ασθενείς στο σπίτι τους ένα χρόνο τώρα με τίμημα την πιθανή επιδείνωση τους αφού δεν μπορούν να εξεταστούν στα νοσοκομεία της χώρας που νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19, υπό τον φόβο να κολλήσουν και να τεθεί η ήδη εύθραυστη υγείας τους σε άμεσο κίνδυνο.

Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου covid-19 είναι ο μόνος τρόπος οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού και να πάψουν να αισθάνονται την απειλή του θανάτου στην καθημερινότητά τους.

Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση ένταξη των ασθενών με πνευμονική υπέρταση στην φάση α’ του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.

Οι προσπάθειές μας για απευθείας επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον κ. υπουργό κύριο Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή του, κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν αποβεί άκαρπες από την αρχή της πανδημίας.

Κάνουμε, λοιπόν, δημόσια έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς και ζητάμε να μην θέτετε τις ζωές μας σε κίνδυνο. Κάθε ολιγωρία για την προστασία της υγείας μας συνιστά έκθεση σε κίνδυνο!

Στην περίπτωση που και αυτήν την φορά δεν εισακουστούμε, από εδώ και στο εξής για κάθε νέο θάνατο συνασθενή μας από Covid-19, θα ζητάμε δημοσίως την παρέμβαση της Εισαγγελίας για την απόδοση των ευθυνών και την προστασία της ζωής των υπολοίπων.

Το θέμα, όπως βλέπουμε, είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης λύσης.

Ο σύλλογος ασθενών με πνευμονική υπέρταση αν μη τι άλλο θέτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα την στιγμή μάλιστα που κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ