Οι φράουλες, όπως και άλλα μούρα, είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Μία από αυτές τις παθήσεις είναι ο διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στις φράουλες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, υπέρταση και δυσκοιλιότητα.

Εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε φυτοχημικά, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που προάγουν την ευεξία. Αυτά περιλαμβάνουν μια ποικιλία φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, η κερκετίνη, η καμπφερόλη και η κατεχίνη.

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που έχουν οι φράουλες για την υγεία μας.

Προλαμβάνουν την καρδιοπάθεια

Οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνη και κερκετίνη. Μια μελέτη του 2019 αναφέρει ότι η ανθοκυανίνη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, η κερκετίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα θρεπτικά συστατικά στις φράουλες και στα άλλα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους καρκίνους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016. Βοηθούν κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, αλλά σε μικρότερο βαθμό μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του ήπατος και του παγκρέατος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενες μελέτες ήταν μελέτες σε ζώα, οι οποίες δεν αφορούσαν ειδικά τις φράουλες, αλλά τα μούρα γενικότερα.

Οφέλη για την υπέρταση

Το κάλιο στις φράουλες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

Ενάντια στη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι φράουλες, βοηθά στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου. Οι φυτικές ίνες προάγουν την κίνηση των κοπράνων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά