Σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο όσων έχουν και δεν έχουν νευρική ανορεξία ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του University of Bath και διεθνών συνεργατών. Επιστήμονες από 22 κέντρα εξέτασαν τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να δημιουργήσουν την πιο λεπτομερή ως σήμερα εικόνα του πώς η ανορεξία επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Biological Psychiatry βασίστηκαν σε εξέταση απεικονιστικών εξετάσεων από ασθενείς σε όλη την υφήλιο.

Φάνηκε πως 3 σημαντικές μετρήσεις -πάχος του φλοιού, μέγεθος υποφλοιοδών περιοχών και επιφάνεια του φλοιού-είναι μειωμένες σε ανθρώπους με ανορεξία.

Το μειωμένο μέγεθος εγκεφάλου είναι σημαντικό καθώς εκτιμάται ότι δείχνει την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων ή των συνάψεων.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η επίδραση του μεγέθους της ανορεξίας είναι η μεγαλύτερη έναντι άλλων ψυχικών νόσων έως σήμερα.

Άνθρωποι με ανορεξία είχαν μειώσεις στο μέγεθος και το σχήμα του εγκεφάλου 2-4 φορές μεγαλύτερες από ανθρώπους με παθήσεις όπως κατάθλιψη ή ΔΕΠΥ.

Οι αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μειώσεις του ΔΜΣ.

Με βάση τα αποτελέσματα, η ομάδα τονίζει τη σημασία της έγκαιρης αγωγής για να βοηθηθούν άνθρωποι με ανορεξία να αποφύγουν μακροπρόθεσμες δομικές εγκεφαλικές αλλαγές.

Η έρευνα εξέτασε σχεδόν 2.000 προϋπάρχουσες εξετάσεις ανθρώπων με ανορεξία, περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονταν σε ανάρρωση και υγιών της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μεγάλες μειώσεις στην εγκεφαλική δομή που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς ήταν λιγότερο εμφανείς σε αυτούς που ήταν στο δρόμο της ανάρρωσης.

Πηγές:
Biological Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου