Η δηλητηρίαση στα παιδιά αποτελεί την έβδομη αιτία θνησιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Η φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία αποτελεί επείγον περιστατικό, το οποίο ο παιδίατρος καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Τριετής, πολυκεντρική, αναδρομική μελέτη από τα Εργαστήρια Κλινικής Φαρμακολογίας και Ιατροδικαστικής – Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ στόχευσε στην αναγνώριση των σύγχρονων χαρακτηριστικών των φαρμακευτικών δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Συνολικά περιγράφηκαν 284 περιστατικά παιδιών που νοσηλεύτηκαν σε παιδιατρική κλινική της Θεσσαλονίκης λόγω φαρμακευτικής δηλητηρίασης. Τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στο 53ο Συμπόσιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, αναλύθηκαν σε τρεις κατευθύνσεις: α) τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, β) το φάρμακο και τον λόγο λήψης του και γ) την αντιμετώπιση και την έκβαση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι δηλητηριάσεις συνέβησαν συχνότερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφήβους, με σχεδόν τις μισές (47%) να καταγράφονται στις ηλικίες 1-3 ετών. Τα συνηθέστερα φάρμακα ήταν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.) με συχνότερες δραστικές ουσίες την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις ήταν αποτέλεσμα ακούσιας λήψης, ενώ οι έφηβοι, ιδίως κοπέλες, και η ομάδα των αλλοδαπών παιδιών (πρόσφυγες και μετανάστες) πραγματοποίησαν συχνά εκούσια δηλητηρίαση, κυρίως με λήψη παρακεταμόλης. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το φάρμακο ήταν διαθέσιμο στο σπίτι.

Τα περισσότερα παιδιά προσκομίσθηκαν έγκαιρα σε δομή υγείας και ήταν ασυμπτωματικά. Η έκβαση ήταν πολύ καλή στο 98% των περιπτώσεων με πλήρη ανάρρωση συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες νοσηλείας.

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι μελετητές, το πρόβλημα της παιδικής φαρμακευτικής δηλητηρίασης είναι συχνό και χρειάζονται μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνουν την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, κανόνες για ασφαλέστερη φύλαξη των φαρμάκων στο σπίτι και ενδεχομένως την κατασκευή ασφαλέστερων για τα παιδιά συσκευασιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]