Η υδροκορτιζόνη θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία να ξεχνά κάποιος δυσάρεστες αναμνήσεις όταν χορηγείται αμέσως μετά από ένα τραυματικό γεγονός, έδειξε νέα έρευνα του UCL.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry, ανακάλυψε ότι η υδροκορτιζόμη (30mg)—δρα έτσι ώστε να εξασθενεί τα συναισθήματα πίσω από οδυνηρές αναμνήσεις όπως αυτά της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Oι ερευνητές εξέτασαν το φάρμακο σε 120 υγιείς ανθρώπους. Εξήντα έλαβαν υδροκορτιζόνη και 60 placebo. Ανακάλυψαν ότι η ομάδα που έλαβε υδροκορτιζόνη λίγα λεπτά μετά την παρακολούθηση πολύ ενοχλητικών video φάνηκε να ξεχνά το γεγονός πιο γρήγορα σε σχέση με όσους έλαβαν placebo.

Επίσης φάνηκε ότι άντρες και γυναίκες αντιδρούσαν διαφορετικά στο φάρμακο βάσει τον σεξουαλικών ορμονών στο σύστημά τους. Για παράδειγμα, άντρες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων φάνηκε να έχουν τις λιγότερο ενοχλητικές αναμνήσεις για μια εβδομάδα μετά την παρακολούθηση των video.

Όμως, οι γυναίκες εμφάνισαν το αντίθετο αποτέλεσμα και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων φάνηκε να τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε κακές αναμνήσεις όταν αντιμετωπίστηκαν με υδροκορτιζόνη.

Η Vanessa Hennessy δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίχτηκαν σε προηγούμενες έρευνες που στοχεύουν τα συναισθήματα που τονίζουν τις παρεμβατικές αναμνήσεις με στόχο τη μείωση του πόσο συχνά συμβαίνουν και πόσο ζωηρές είναι-ενώ αφήνουν ανέπαφη την ικανότητα ανάκλησης άλλων αναμνήσεων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν καταστάσεις που κάνουν το φάρμακο βλαβερό σε ορισμένους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κλινικούς ερευνητές για το σχεδιασμό πιο στοχευμένων αγωγών για ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες χρησιμοποιώντας προληπτικά μέτρα με βάση το ατομικό ορμονικό προφίλ και που θα στοχεύουν δυσάρεστες αναμνήσεις.

Επι το παρόντος η υδροκορτιζόνη έχει φανεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν χορηγείται σε ασθενείς με μετατραυματικό στρες τις πρώτες ώρες που ακολουθούν το τραύμα ή πριν τον ύπνο.

Όμως, ερευνητές ελπίζουν ότι παρόμοιες αγωγές με επιπλέον συμπεριφορικό στοιχεία θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία λήθης και να περιορίσουν τη μακροχρόνια ψυχική δυσφορία εντός μακρύτερου χρονικού πλαισίου, στο μέλλον.

Περιορισμοί της έρευνας : Παρόλο που η χρήση ηθικών τραυματικών video είναι ηθικός τρόπος πρόκλησης παρεμβατικών σκέψεων σε υγιείς, υπάρχει ο προβληματισμός ότι οι αναμνήσεις που προκύπτουν δεν αντικατοπτρίζουν αυτές που ακολουθούν τραύματα της πραγματικής ζωής.

Πηγές:
Translational Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Eli Lilly σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη ινσουλίνης μακράς δράσης
Τι πρέπει να προσέχω για να μην έχω αυξημένη αρτηριακή πίεση
'Ενα ακόμη παιδί με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό νοσηλεύεται στο Ωνάσειο