Την Τετάρτη 19/10/2022 το απόγευμα, ο Δήμος Καισαριανής και ο Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ πραγματοποίησαν στο Αμφιθέατρο του Δήμου, Ενημερωτική Εκδήλωση - Ημερίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με Θέμα  “Μαθαίνουμε για την Ανορεξία και τη Βουλιμία. Θεραπεία – Ελπίδα”.

Στην Εκδήλωση που συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρ. Βοσκόπουλος, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών κ. Γ.  Βλάχος  Αντιπεριφερειάρχης  Αττικής, ειδικοί επιστήμονες από τους Δημόσιους φορείς της ψυχικής υγείας για τις ΔΠΤ, η Πρόεδρος του Συλλόγου “ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ” των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη λήψης άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεδομένης της αυξητικής τάσης που εμφανίζουν οι ΔΠΤ και οι συμμετέχοντες κατέληξαν στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις:

  • Οι  ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες από τα ναρκωτικά. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στα δύο φύλα και με τάσεις επέκτασης σε σημαντικά μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό απαιτείται η συστηματική έρευνα και η καταγραφή του φαινομένου με τη διαμόρφωση κατάλληλου ερωτηματολογίου από τους ειδικούς των ΑΕΙ και των δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας των ΔΠΤ και την ανάλογη χρηματοδότηση

Η περίθαλψή τους απαιτεί πολλές επιστημονικές ειδικότητες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδίατρο, παθολόγο, διατροφολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.α.) που πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και μπορεί να παρασχεθεί από εξειδικευμένες Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας.

Απαιτείται η ενίσχυση των υπαρχουσών Δομών και η δημιουργία νέων κυρίως στο τομέα της Α! Βάθμιας Φροντίδας καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων Πανελλαδικών δομών.

Επομένως τα υπό δημιουργία δύο Κέντρα Ημέρας για Εφήβους και Νεαρούς ενήλικες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να στηριχτούν χρηματοδοτικά με επαρκή κονδύλια και να λειτουργήσουν στην Αθήνα στα πλαίσια των υπαρχουσών Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας που έχουν τη σχετική εξειδίκευση και στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των παιδοψυχιατρικών και ψυχιατρικών δομών του ΕΣΥ.

  • Οι  ΔΠΤ έχουν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού η βιομηχανία της ομορφιάς, της, δίαιτας, της γυμναστικής προβάλλουν για καθαρά εμπορικούς λόγους “το ισχνό γυναικείο πρότυπο” και το ΄΄χτίσιμο του καλογυμνασμένου σώματος΄΄ από τα ΜΜΕ και ‘’κοινωνικά δίκτυα’’. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες, και τις εξαρτήσεις, οι ΔΠΤ αποσιωπούνται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση.

Ως εκ τούτου είναι επείγουσα η ανάγκη επικαιροποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατροφή και τις Διαταραχές Διατροφής που είχε καταρτισθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη περίοδο 2008 – 2018 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε.

  • Στα πλαίσια ενός τέτοιου Σχεδίου απαιτείται ενίσχυση της πρόληψης με ενημέρωση και εκπαίδευση της νεολαίας και των οικογενειών,  καλά οργανωμένες Ενημερωτικές και Συμβουλευτικές Δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών Αβάθμιων ΟΤΑ που θα πρέπει να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με επιστημονικά επεξεργασμένα προγράμματα που να βασίζονται και στην βιωματική εμπειρία αποθεραπευθέντων, με ενημερωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς με εμπλοκή των αντίστοιχων ΑΕΙ, Φορέων  Δημόσιας ψυχικής υγείας, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και των Γονέων.

Οι συμμετέχοντες στην Εκδήλωση ελπίζουν να αποτελέσει την απαρχή μιας οργανωμένης και συγκροτημένης προσπάθειας, που θα εξαπλωθεί στην κοινωνία, με την παρέμβαση των τοπικών Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών.

Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι θα διεκδικήσουν από την Πολιτεία όλες τις οικονομικές και υλικοτεχνικές προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν τη νέα γενιά από τις ΔΠΤ αλλά και όλες οι απαραίτητες δομές για τη θεραπεία σε Α’ και Β΄ βάθμιο επίπεδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση