Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι αναμένει οι πρώτες δόσεις εμβολίου για τον ιό Ebola που στοχεύει το στέλεχος που προκαλεί την τρέχουσα έξαρση στην Ουγκάντα, να φθάσουν στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι επιτροπή ειδικών που συνεκλήθη από τον ΠΟΥ αξιολόγησε 3 πειραματικά εμβόλια και αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν στην Ουγκάντα ως μέρος αναγκαίας έρευνας πριν αδειοδοτηθούν.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι περιμένει να αποσταλούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ουγκάντα την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει 141 περιστατικά, περιλαμβανομένων 55 θανάτων.

Ο Tedros δήλωσε ότι προσπάθειες να επιβραδυνθεί ο Έμπολα στην Ουγκάντα έχουν φανεί αποτελεσματικές σε μεγάλο βαθμό.

Πρόσθεσε ότι 2 επαρχίες δεν έχουν αναφέρει περιστατικά για 42 ημέρες, υποδεικνύοντας ότι ο ιός δεν είναι πια παρών εκεί. Όμως, σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ένατη περιοχή ανέφερε το πρώτο της περιστατικό.

Ενώ υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για το στέλεχος του Ζαΐρ, το στέλεχος του Σουδάν είναι λιγότερο σύνηθες και η έρευνα για πιθανό εμβόλιο δεν έχει προχωρήσει τόσο.

Το στέλεχος του Ζαΐρ προκάλεσε επανειλημμένες εξάρσεις στο Κογκό τα τελευταία χρόνια και την έξαρση στη δυτική Αφρική του 2014, η οποία σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου