Ερευνητές του Cedars-Sinai δημιούργησαν μοναδικό και λεπτομερές μοριακό προφίλ της ενδομητρίωσης που θα συμβάλει στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών.

Πρόκειται για πάθηση που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς- εν μέρει λόγω περιορισμένων κυτταρικών στοιχείων.
Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών, συνήθως αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η Lawrenson μπόρεσε να φτιάξει το προφίλ της πάθησης με εξελιγμένες μεθόδους που της επέτρεψαν να συλλέξει τεράσtια ποσότητα δεδομένων από τα κύτταρα 21 ασθενών-ορισμένες με τη νόσο και άλλες χωρίς.

Η Lawrenson, δημιούργησε κυτταρικό άτλαντα ενδομητρίωσης μετά την ανάλυση σχεδόν 400.000 κυττάρων από αυτές τις ασθενείς Μπόρεσε να εντοπίσει τις μοριακές διαφορές μεταξύ των κύριων υποομάδων ενδομητρίωσης.

Οι ερευνητές περιμένουν ότι η σημαντική βάση δεδομένων θα οδηγήσει σε βελτιωμένη περίθαλψη.

O Matthew Siedhoff, δήλωσε ότι ο εντοπισμός αυτών των κυτταρικών διαφορών σε τόσο λεπτομερές επίπεδο, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις αρχές, την εξέλιξη και πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ερευνητές του Cedars-Sinai έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τον νέο κυτταρικό άτλαντα ενδομητρίωσης για τον έλεγχο θεραπευτικών στόχων σε ποντικούς.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αυτή η πηγή θα μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές σε όλο τον πλανήτη για τη μελέτη συγκεκριμένων κυτταρικών ειδών στα οποία ειδικεύονται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics.

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας