Εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθά γιατρούς να εντοπίζουν τα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας τουλάχιστον 8 χρόνια πριν εμφανιστεί σε ακτινογραφίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Μετά από ανάλυση αίματος 200 Βρετανίδων με την οποία οι μισές διαγνώστηκαν με την πάθηση και οι υπόλοιπες χωρίς αυτήν, οι ερευνητές ανακάλυψαν μικρό αριθμό βιοδεικτών που τις διαχώριζε.

Η Dr. Virginia Byers Kraus, του Duke University School of Medicine, ανακάλυψε ότι μπορούσαν να εντοπιστούν άνθρωποι που είχαν κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος και μάλιστα 8 χρόνια πριν τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Advances, και βασίστηκε σε έρευνα όπου η εξέταση αίματος είχε 74% ακρίβεια στην πρόβλεψη της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και 85% ακρίβεια στη διάγνωσή της.

Αν οι ασθενείς ανακαλύψουν με την εξέταση ότι έχουν υψηλό κίνδυνο για την πάθηση θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επικυρωθεί το τεστ πριν εισαχθεί στον γενικό πληθυσμό.

Γενικά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η υιοθέτηση εξέτασης αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πρώιμης και στοχευμένης παρέμβασης σε ασθενείς που προηγουμένως δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν ως έχοντες την πάθηση.

 

Πηγές:
Science Advances,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει το άγχος [μελέτη]
ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 από γρίπη,78 εισαγωγές και αύξηση ιικού φορτίου
Φάρμακο για την πρόληψη της COVID φάνηκε πως μειώνει τον κίνδυνο νόσησης σε ευάλωτους ασθενείς [μελέτη]