Νέα έρευνα του Southern Medical University, στην Κίνα, υποδεικνύει ότι τα αποξηραμένα φρούτα ενδεχομένως μπορεί να συνδέονται αιτιατά με μειωμένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Η ανάλυση, με τη μέθοδο Mendelian randomization ανακάλυψε πιθανή αιτιατή σχέση μεταξύ πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και χαμηλότερου κινδύνου οστεοαρθρίτιδας. Αυτό δείχνει ότι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιπλοκών που συνδέονται με την πάθηση.

Χρησιμοποιήθηκε μετα-ανάλυση GWAS για την πρόσληψη αποξηραμένων φρούτων σε ανθρώπους που περιλαμβάνονταν στην UK Biobank.

Bιοενεργές ουσίες στα αποξηραμένα φρούτα όπως φαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φυτοοιστρογόνα είναι γνωστό πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και εμποδίζουν τη βλάβη των χονδροκυττάρων- που υποδεικνύει τη χρησιμότητά τους στον έλεγχο της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν 3-5 φορές περισσότερα επίπεδα μετάλλων και βιταμινών έναντι των φρέσκων φρούτων. Αυτά τα θρεπτικά μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας βελτιώνοντας τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, πρόσφατες ενδείξεις αναφέρουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μετριάσουν συμπτώματα οστεοπόρωσης ρυθμίζοντας με ωφέλιμο τρόπο το εντερικό μικροβίωμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία μόνο ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπων.

Χρειάζονται μελλοντικές έρευνες για την ανάλυση συγκεκριμένου είδους, ποιότητας και ποσότητας των αποξηραμένων φρούτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Medicine.

 

Πηγές:
Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]