Κάποτε θεωρούνταν αβλαβείς από τους γιατρούς οι εναποθέσεις κρυστάλλων ασβεστίου στην άρθρωση του γονάτου, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην επιδείνωση της αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα στο  Arthritis & Rheumatology.

Αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι κρύσταλλοι ασβεστίου στο γόνατο μπορούν να προάγουν βλάβη στις αρθρώσεις φθείροντας τον χόνδρο.

Η βλάβη στον χόνδρο πιθανόν εμφανίζεται στις ίδιες περιοχές όπου εναποτίθενται οι κρύσταλλοι.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε άλλη έρευνα έδειξαν ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να συμβάλλουν σε πόνο στο γόνατο.

Συνδυαστικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των κρυστάλλων ασβεστίου στη δομική βλάβη και στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Εως τώρα οι εναποθέσεις κρυστάλλων ασβεστίου  στα  γόνατα δεν εθεωρείτο ότι έχουν κλινικές συνέπειες αλλά ότι είναι κάτι που συμβαίνει με τη γήρανση.

Με αξονικές τομογραφίες σχεδόν 1.700 ασθενών, οι ερευνητές εντόπισαν υψηλότερη ποσότητα εναποθέσεων έναντι αυτής που έδειξαν ακτινογραφίες προηγουμένως.

Οι βελτιωμένες απεικονιστικές εξετάσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης στους χόνδρους από τις εναποθέσεις,  όπως στα γόνατα, όπου δεν είχαν φανεί βλάβες σε προηγούμενες εξετάσεις.

Περίπου το 9% των ασθενών στη μελέτη είχαν αυτές τις εναποθέσεις ασβεστίου οι οποίες συνδέονταν με 40% υψηλότερο κίνδυνο φθοράς των χόνδρων.

Πηγές:
Arthritis & Rheumatology.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο