Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση του ματιού που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πρόκειται για θόλωση του φυσικού φακού του ματιού εξαιτίας συσσώρευσης οξειδωμένων πρωτεϊνών. Παραδοσιακά ο καταρράκτης εμφανιζόταν σε άτομα άνω των 65 ετών, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε νεότερες ηλικίες. Αν ο καταρράκτης αφεθεί χωρίς θεραπεία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται γρήγορα και μόνιμα με χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και αντικατάστασή του με έναν τεχνητό ενδοφακό.

Τι έχει αλλάξει στην χειρουργική του καταρράκτη την τελευταία δεκαετία;

Το χειρουργείο του καταρράκτη τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονες τεχνικές που επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Έχει δώσει λύση και έχει βελτιώσει την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η σύγχρονη επέμβαση του καταρράκτη:

  • Είναι τελείως ανώδυνη. Το χειρουργείο του καταρράκτη δεν έχει καθόλου πόνο χάρη στη χρήση αναισθητικών σταγόνων. Ο ασθενής δεν αισθάνεται καμία ενόχληση και είναι σε θέση να παραμείνει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο μπορεί να γίνει και χρήση ήπιας μέθης, ώστε να είναι πιο συνεργάσιμος και άνετος.
  • Έχει μικρή διάρκεια. Οι τεχνικές και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται σήμερα στο χειρουργείο του καταρράκτη έχουν εξελιχθεί τόσο που επιτρέπουν τη γρήγορη αντικατάσταση του θολωμένου φακού. Συγκεκριμένα η επέμβαση διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Ο ασθενής μάλιστα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.
  • Παρέχει τη δυνατότητα να χειρουργηθούν και τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Καθώς πρόκειται για χειρουργείο μειωμένης επεμβατικότητας το άτομο είναι απόλυτα λειτουργικό μετά την επέμβαση του καταρράκτη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να χειρουργήσει και τα δύο μάτια την ίδια μέρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής δύο φορές χειρουργώντας χωριστά τα δύο του μάτια.
  • Έχει προοδεύσει πολύ από τη λογική της επέμβασης μόνο σε ¨ώριμο καταρράκτη¨. Παλαιότερα οι γιατροί χειρουργούσαν τον καταρράκτη μόνο όταν είχε ¨ωριμάσει¨.Δηλαδή όταν είχε προχωρήσει τόσο ώστε να εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την όραση. Πλέον αυτή η λογική θεωρείται ξεπερασμένη. Οι χειρουργοί οφθαλμίατροι συνιστούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη όταν αυτός έχει αναπτυχθεί σε σημείο να επηρεάζει την όραση και πριν φτάσει σε σημείο να ¨ωριμάσει¨. Έτσι το χειρουργείο είναι πιο εύκολο και η ανάρρωση γρηγορότερη.
  • Παρέχει άμεσα ορατά αποτελέσματα.Τα υλικά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται σήμερα μαζί με τη μειωμένη επεμβατικότητα του χειρουργείου έχουν άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα ο ασθενής είναι σε θέση να αντιληφθεί τη βελτίωση της όρασης αμέσως μόλις περάσει η επίδραση των σταγόνων.
  • Έχει μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Χάρη στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχει μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά την επέμβαση καταρράκτη.Ειδικότερα πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.
  • Μπορεί να διορθώσει και προυπάρχουσες διαθλαστικές ανωμαλίες.Τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής των ενδοφακών επιτρέπουν τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, δηλαδή μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού που μπορεί να προϋπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί σχεδόν πλήρως από τη χρήση γυαλιών και να αντιμετωπίσει τον καταρράκτη του την ίδια στιγμή.
  • Μπορεί να διορθώσει και την πρεσβυωπία. Με τους ενδοφακούς προηγμένης τεχνολογίας όπως οι πολυεστιακοί, μπορεί πλέον να διορθωθεί και η πρεσβυωπία και ο ασθενής να διαβάζει χωρίς γυαλιά ακόμη και τα πιο μικρά γράμματα.
  • Έχει αλλάξει τη λογική του ασθενή. Το κυριότερο στη σύγχρονη προσέγγιση του καταρράκτη είναι πως ο ασθενής πλέον δεν επιδιώκει απλά ΄΄να κάνει τον καταρράκτη του΄΄. Ο στόχος του είναι να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του μέσα από τη βελτίωση της όρασής του. Είναι σε θέση να συνεργαστεί με κάποιον εκπαιδευμένο  και εξειδικευμένο στον καταρράκτη οφθαλμίατρο που θα του παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση για την υγεία των ματιών του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου