Ο FDA ενέκρινε το zanubrutinib, αναστολέα της BTK επόμενης γενεάς, για την αντιμετώπιση ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα.

Η έγκριση βασίστηκε σε στοιχεία από τη δοκιμή φάσης 3 ALPINE, που συνέκρινε αναστολείς της BTK. Ασθενείς έλαβαν είτε zanubrutinib είτε ibrutinib.

Η Jennifer R. Brown, του Dana-Farber Cancer Institute, ήταν επικεφαλής της έρευνας που ανακάλυψε ότι ασθενείς που έλαβαν zanubrutinib είχαν μακρύτερη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 29,6 μήνες παρακολούθησης (79.5% έναντι 67.3 %).

Επίσης είχαν χαμηλότερο ποσοστό διακοπής της αγωγής (26.3% έναντι  41.2 %), περιλαμβανομένων καρδιακών διαταραχών και συμβάντων. Το ποσοστό κολπικής μαρμαρυγής ήταν χαμηλότερο με το zanubrutinib (5.2 %) έναντι του ibrutinib (13.3 %).

Ο FDA ανέφερε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το zanubrutinib ήταν μείωση του αριθμού των ουδετερόφιλων, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων, αιμορραγία και μυοσκελετικός πόνος.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι το zanubrutinib οδήγησε σε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το ibrutinib και σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]