Η μεταμόσχευση ειδικών βλαστικών κυττάρων πιθανόν να θεράπευσε έναν ακόμη ασθενή τόσο από τη λευχαιμία όσο και από τη λοίμωξή του από τον ιό HIV.

Η αντικαρκινική κλινική "City of Hope" στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έχει θεραπευτεί επιτυχώς από λευχαιμία. Ο Paul Edmonds, 68 ετών σήμερα, από το Desert Springs, είναι το πέμπτο άτομο στον κόσμο που θεραπεύτηκε τόσο από τον καρκίνο του αίματος όσο και από τον ιό ΗIV με συνδυαστική θεραπεία.

Όταν O HIV εισέρχεται στο σώμα, μολύνει τα κύτταρα του σώματος. Ο 68χρονος είχε λάβει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε ανθεκτικά κύτταρα στον ιό HIV, όπως ανέφερε η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τη Jana Dickter από το City of Hope στο "New England Journal of Medicine".

Μέχρι τη θεραπεία, ο Edmonds είχε μολυνθεί με τον ιό HIV-Aids για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο λεγόμενος "ασθενής της Πόλης της Ελπίδας" σταμάτησε να λαμβάνει αντιρετροϊκές θεραπείες κατά του HIV πριν από σχεδόν τρία χρόνια, συνεχίζει η έκθεση.

Η περίπτωση δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί επιτυχία με την προσθήκη των βλαστοκυττάρων ακόμη και σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και μετά από πολλά χρόνια ζωής με τον HIV, δήλωσε η Dickter.

Ωστόσο, αυτό το είδος θεραπείας δεν αποτελεί επιλογή για τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, επειδή η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι θεραπεία υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρά πάσχοντες.

Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), οι περισσότεροι από τους πάσχοντες μπορούν πλέον να ζουν καλά με τη λοίμωξη, αλλά πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ο λεγόμενος "ασθενής του Βερολίνου" έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV: ο Timothy Ray Brown διαγνώστηκε με HIV το 1995, αρρώστησε από λευχαιμία το 2006 και ως εκ τούτου χρειάστηκε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου βρήκαν έναν δότη που δεν διέθετε τον λεγόμενο υποδοχέα CCR5 - μια είσοδος μέσω της οποίας ο HIV εισέρχεται σε πολλά κύτταρα του σώματος.

Ο Brown χαρακτήρισε την ημερομηνία της μεταμόσχευσης των βλαστοκυττάρων, 6 Φεβρουαρίου 2007, ως "νέα ημερομηνία γέννησής του". Ωστόσο, η λευχαιμία επέστρεψε αργότερα και ο Brown πέθανε από αυτήν το 2020 σε ηλικία 54 ετών.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν ο "ασθενής του Λονδίνου", ο "ασθενής του Ντίσελντορφ" και ο "ασθενής της Νέας Υόρκης". Όλοι τους έλαβαν την ειδική μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων λόγω ταυτόχρονου καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά