Πολύ αποτελεσματικά χαρακτηρίζονται τα φάρμακα που χορηγούνται πριν από την έκθεση στον ιό του AIDS (HIV), αν και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργάτες του σεξ και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών θεωρούνται ακατάλληλοι για τη λήψη τους.

Στην Ελλάδα, 100 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών έχουν λάβει Pre - Exposure Prophylaxis (PrEP) για πρώτη φορά κατά την περίοδο 2019 - 2022, που στο σύνολό τους ήταν ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα στοιχεία συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 023 και αφορούν το 2022.

Όπως αναφέρουν, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη νέων λοιμώξεων από τον HIV.

Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της "συνδυαστικής πρόληψης" που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Από το 2016, η PrEP είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμη μέσω συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, 13 χώρες ανέφεραν ότι το PrEP δεν είχε ακόμη εφαρμοστεί μέχρι το 2023.

Ορισμένοι βασικοί πληθυσμοί, όπως οι άνθρωποι που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά, οι κρατούμενοι και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, παραμένουν ακατάλληλοι για PrEP σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Το PrEP παρέχεται κυρίως σε κλινικά περιβάλλοντα, όπως κλινικές μολυσματικών ασθενειών και κλινικές σεξουαλικής υγείας και απαιτεί συνταγή από γιατρό.

Τα δεδομένα για την πρόσληψη PrEP μεταξύ των βασικών πληθυσμών είναι περιορισμένα, ειδικά για άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω