Ολλανδοί επιστήμονες αναφέρουν πως έχουν εξαλείψει επιτυχώς τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας τη βραβευμένη με Νόμπελ τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr.

Η τεχνολογία λειτουργεί σαν ψαλίδι και - σε μοριακό επίπεδο - αφαιρεί το DNA, ώστε τα "μολυσμένα" κομμάτια να μπορούν να αφαιρεθούν ή να απενεργοποιηθούν.

Η εφαρμογή της γεννά την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε πλήρως από τον ιό, αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να ελεγχθεί ότι θα είναι ασφαλές και αποτελεσματική. Τα υπάρχοντα φάρμακα για τον HIV μπορούν να σταματήσουν τον ιό αλλά, όχι να τον εξαλείψουν.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, παρουσιάζοντας μια σύνοψη ή περίληψη των πρώτων ευρημάτων της σε ιατρικό συνέδριο αυτή την εβδομάδα, τονίζει ότι η δουλειά τους παραμένει απλώς "απόδειξη της ιδέας" και δεν θα γίνει θεραπεία για τον HIV σύντομα.

Ο δρ Τζέιμς Ντίξον, αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογιών βλαστικών κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, συμφωνεί, λέγοντας ότι τα πλήρη ευρήματα εξακολουθούν να απαιτούν έλεγχο.

"Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα σε αυτές τις κυτταρικές αναλύσεις μπορούν να συμβούν σε ολόκληρο το σώμα για μια μελλοντική θεραπεία", είπε. 

Εξαιρετική πρόκληση

Επιστήμονες και σε άλλα κέντρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Crispr κατά του HIV. Η Excision BioTherapeutics ανακοίνωσε ότι μετά από 48 εβδομάδες, τρεις εθελοντές με HIV δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, ο δρ Jonathan Stoye, ειδικός σε ιούς στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Λονδίνο, είπε ότι η αφαίρεση του HIV από όλα τα κύτταρα που μπορεί να τον φιλοξενούν στο σώμα είναι "εξαιρετική πρόκληση".

"Τα εκτός στόχου αποτελέσματα της θεραπείας, με πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες, παραμένουν ανησυχητικά", σημείωσε. "Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανό ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού γίνει ρουτίνα οποιαδήποτε θεραπεία με βάση το Crispr - ακόμη και αν υποτεθεί ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική".

Ο HIV μολύνει και επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τα δικά τους μηχανήματα για να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού του.

Ακόμη και με αποτελεσματική θεραπεία, ορισμένοι ασθενείς περνούν σε ύφεση ή λανθάνουσα κατάσταση - επομένως εξακολουθούν να περιέχουν το DNA ή το γενετικό υλικό του HIV, ακόμα κι αν δεν παράγουν ενεργά νέο ιό.

Τα περισσότερα άτομα με HIV χρειάζονται ισόβια αντιρετροϊκή θεραπεία. Εάν σταματήσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, ο αδρανής ιός μπορεί να ξαναξυπνήσει και να προκαλέσει ξανά προβλήματα.

Λίγοι σπάνιοι έχουν προφανώς "θεραπευθεί", καθώς η επιθετική θεραπεία του καρκίνου εξαφάνισε ορισμένα από τα μολυσμένα κύτταρά τους, αλλά αυτό δεν θα συνιστούσε ποτέ καθαρά για τη θεραπεία του HIV.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα