Άνθρωποι με HIV θα μπορούσαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα από τη λοίμωξή τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες με HIV ήταν πιο πιθανόν να έχουν αρχικά σημάδια καρδιακής νόσου, με πιο σκληρά αγγεία να καταπονούν την καρδιά.

Ο Dr. Ahmed Gharib, του National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν καρδιαγγειακή νόσο σε ανθρώπους με HIV, όμως όχι σε τόσο αρχικό στάδιο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με HIV έχουν τετραπλάσιο ποσοστό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές επέλεξαν 74 ανθρώπους με HIV αλλά χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο. Αυτοί συγκρίθηκαν με 25 υγιείς που δεν είχαν HIV ή καρδιοπάθεια.

Ολοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να μετρηθεί η πάχυνση των αγγείων και ηχοκαρδιογράφημα για να αξιολογηθεί η καρδιακή λειτουργία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς με HIV είχαν πιο παχιά αγγεία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτά συνδέονταν με την πάχυνση της αριστερής κοιλίας καθώς και βλάβη στη διαστολική λειτουργία εντός των κοιλιών.

Η σκλήρυνση της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Ένα από τα φάρμακα των κοκτέιλ για τη νόσο, το Didanosine, συνδεόταν με την πάχυνση των αρτηριών της καρδιάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Radiology: Cardiothoracic Imaging.

Εντοπίζοντας ασθενείς με αυτά τα αρχικά σημάδια καρδιοπάθειας οι γιατροί θα μπορούσαν να επέμβουν και να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Radiology: Cardiothoracic Imaging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω