Μπορεί φτηνή τεχνολογία να βοηθήσει στον τοκετό; Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Global Women's Health αποκάλυψε χαμηλού κόστους αισθητηριακό γάντι που το κάνει.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τη συσκευή για να βοηθά το υγειονομικό προσωπικό στον εντοπισμό της θέσης του εμβρύου και της δύναμης που ασκείται στο κεφάλι του κατά τον τοκετό -παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε φτωχή εικόνα στον τοκετό.

Η τεχνολογία μπορεί να δώσει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο κατά την κολπική εξέταση, πιθανόν βελτιώνοντας το αποτέλεσμα του τοκετού σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Όταν ο τοκετός δεν προχωρά όπως αναμένεται, οι γιατροί έχουν διάφορα όπλα για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Όμως, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν είναι πάντα διαθέσιμες αυτές οι τεχνολογίες και έμπειρο προσωπικό.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με απλό χειρουργικό γάντι ως βάση για την τεχνολογία που θα επέτρεπε τον εντοπισμό του προβλήματος σε τέτοιο τοκετό.

Εκτύπωσαν εύκαμπτους αισθητήρες πίεσης, στα ακροδάχτυλα του γαντιού.

Αυτοί οι αισθητήρες αποτελούνται από νανοσύνθετα μεταλλικού οξειδίου που μπορούν να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα όταν ακουμπούν ή ξύνουν αντικείμενα.  Οι ερευνητές εξασφάλισαν ότι οι αισθητήρες ήταν αρκετά λεπτοί ώστε να μην παρεμβάλλονται με την αίσθηση αφής ενός γιατρού.

Δεύτερο χειρουργικό γάντι μπορεί να φορεθεί πάνω από το γάντι που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα, για να διατηρείται αποστειρωμένη η κολπική κοιλότητα.

Οι ερευνητές επίσης ανέπτυξαν εφαρμογή σε smartphone που επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν τα στοιχεία του αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο. Κάθε τέτοιο γάντι χρειάζεται 1 δολάριο για να παραχθεί.

Για να δοκιμάσουν το σύστημα, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα παιδικών κεφαλιών από ελαστομερή σιλικόνη.

Έμπειρος γυναικολόγος έκανε κολπική εξέταση με το αισθητηριακό γάντι και τα κεφάλια σιλικόνης για να δει αν το σύστημα μπορούσε να εντοπίσει χαρακτηριστικά που θα έδειχναν τη θέση του εμβρύου και θα μετρούσε τη δύναμη που ασκούνταν στο κεφάλι.

Tο γάντι έδειξε με επιτυχία τις αρθρώσεις μεταξύ των ‘’οστών’’ των κεφαλιών με άνοδο στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το δάχτυλο του γαντιού περνούσε από πάνω τους.

Αυτό θα επέτρεπε σε γιατρό να εντοπίζει πού είναι αυτές οι αρθρώσεις και επομένως να υπολογίσει τον προσανατολισμό του εμβρύου.

Το γάντι επίσης αισθάνθηκε τη δύναμη στο κεφάλι δίνοντας στοιχεία- σε πραγματικό χρόνο -στην εφαρμογή.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν το γάντι μπορεί να δώσει τις ίδιες πληροφορίες σε πραγματικές καταστάσεις.

Πηγές:
Frontiers in Global Women's Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]
Η συμβολή της Novo Nordisk Hellas στην προαγωγή της καινοτόμου έρευνας
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη