Πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό αναρωτιούνται πότε είναι ασφαλές να ξανακάνουν σεξ με τον σύντροφό τους. Για πολύ κόσμο, η ιδέα του σεξ μετά από όλη τη διαδικασία μπορεί να φαίνεται ακόμα και τρομακτική.

Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πότε είναι έτοιμο το κάθε σώμα να αρχίσει ξανά τη σεξουαλική επαφή μετά από την γέννηση ενός παιδιού. Επιπλέον, ακόμα και αν το σώμα είναι έτοιμο, συναισθηματικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κατά πόσο μπορείτε να κάνετε ή να απολαύσετε το σεξ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή για έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sexual Medicine λέει ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός εισάγουν βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή. Η στέρηση ύπνου, η αλλοιωμένη εικόνα του σώματος και τα προβλήματα με το ουροποιητικό είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν σε αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 89% των γυναικών ξαναρχίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα εντός έξι μηνών από τον τοκετό.

Στο τέλος, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να νιώθετε εσείς το σώμα σας έτοιμο, όπως και το μυαλό σας. Είτε χρειαστούν μερικές εβδομάδες είτε αρκετοί μήνες, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό που αισθάνεστε σωστό για εσάς και τον σύντροφό σας, διασφαλίζοντας παράλληλα ανοιχτή επικοινωνία και κατανόηση.

Τι μπορεί να είναι διαφορετικό με το σεξ μετά τον τοκετό;

Μετά από έναν τοκετό, ο κόλπος συνήθως τεντώνεται και η ανατομία αλλάζει ελαφρώς. Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αλλαγή μερικές φορές μπορεί να εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, πολλές γυναίκες που θηλάζουν αισθάνονται συχνά ξηρότητα στον κόλπο.

Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν το πυελικό έδαφος μπορεί να επιτευχθεί μέσω ασκήσεων Kegel. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάθεστε πάνω σε έναν μικρό βώλο και σφίξτε τους πυελικούς μυς σας σαν να προσπαθείτε να τον σηκώσετε. Κρατήστε για τρία δευτερόλεπτα και μετά αφήστε για άλλα τρία. Προχωρήστε στοχεύοντας σε 10-15 επαναλήψεις στη σειρά, επαναλαμβάνοντας τρεις φορές την ημέρα.

Συμβουλές για να κάνετε το σεξ καλύτερο μετά το μωρό

Αφού καλωσορίσετε ένα μωρό, η εύρεση τρόπων για να επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας μπορεί να απαιτεί προσαρμογή. Τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για να κάντε το σεξ καλύτερο και πιο άνετο σε αυτή τη νέα φάση της ζωής.

Για αρχή, η αντιμετώπιση τυχόν ξηρότητας με λιπαντικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία. Επιπλέον, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς μπορεί να προσφέρει επιλογές θεραπείας. Η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων όπως το μασάζ ή το στοματικό σεξ μπορεί επίσης να προσθέσει ποικιλία.

Θυμηθείτε, η οικειότητα δεν περιορίζεται στη σεξουαλική επαφή. Να συμμετέχετε σε ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σας αν αισθάνεστε ανησυχία. Η ενίσχυση του δεσμού σας μπορεί να περιλαμβάνει κοινές δραστηριότητες, είτε μια απλή στιγμή μαζί είτε κάτι πιο περίτεχνο, επιτρέποντάς σας να καλλιεργήσετε τη σχέση σας πέρα από τις απαιτήσεις του νέου σας μωρού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου