Οι στενές σχέσεις και το αν οι εμπειρίες με αυτές είναι θετικές ή αρνητικές θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη σωματική υγεία.

Νέα έρευνα υπέδειξε ότι ο τρόπος που αισθάνεται κάποιος για τις στενές του σχέσεις μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός του.

Ο Brian Don, του University of Auckland, δήλωσε ότι οι θετικές και αρνητικές εμπειρίες στις σχέσεις συμβάλλουν στο καθημερινό στρες, στην αντιμετώπιση και στη φυσιολογία όπως η αρτηριακή πίεση. Επίσης δεν είναι μόνο το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τις σχέσεις τους που έχει σημασία αλλά είναι σημαντικές και οι διακυμάνσεις.

Για την έρευνα 4.000 συμμετέχοντες συμπλήρωναν καθημερινά check-in με smartphone ή smartwatch για 3 εβδομάδες για αξιολόγηση της πίεσης, των παλμών, των επιπέδων στρες και της ικανότητας αντιμετώπισης.

Κάθε 3 ημέρες ολοι οι συμμετέχοντες επίσης μοιράζονταν τις σκέψεις τους για θετικές και αρνητικές εμπειρίες με τις πιο στενές τους σχέσεις.
Οσοι είχαν περισσότερες θετικές εμπειρίες κατά μέσον όρο, ανέφεραν χαμηλότερο στρες, καλύτερη αντιμετώπιση και χαμηλότερη συστολική πίεση, οδηγώντας σε καλύτερη σωστική λειτουργία στην καθημερινή ζωή.

Οι καθημερινές διακυμάνσεις σε αρνητικές εμπειρίες στις σχέσεις ήταν ιδιαίτερα προγνωστικά των αποτελεσμάτων όπως το στρες και η συστολική αρτηριακή πίεση.
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση και δημοσιεύτηκαν στο Social Psychological and Personality Science.

Πηγές:
Social Psychological and Personality Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna