Μια ένεση που αναπτύχθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποδεικνύεται επιτυχής σε κλινικές δοκιμές.

Μετά τα αρχικά θετικά αποτελέσματα με περίπου 100 ασθενείς, δημοσιεύθηκε τώρα μια πολύ μεγαλύτερη διεθνής μελέτη με το δυνητικό βιοτεχνολογικό φάρμακο Zilebesiran. Η εφάπαξ ένεση μείωσε σημαντικά τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση για μήνες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά την αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή από τις κατηγορίες δραστικών συστατικών των αναστολέων ACE, των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, των διουρητικών, των ανταγωνιστών ασβεστίου και των β-αποκλειστών, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 80% των ασθενών με υπέρταση δεν επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες τιμές αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και οι ασθενείς που φαίνεται να έχουν καλά ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση σε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό, είναι πιθανό να έχουν στο μεταξύ ισχυρές διακυμάνσεις των τιμών. Αυτό οδηγεί επίσης σε συνεχή κίνδυνο οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων", γράφουν τώρα ο Γιώργος Μπακρής από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και οι συν-συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Συχνά είναι απαραίτητο για τους πάσχοντες να λαμβάνουν καθημερινά πολλά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτό συχνά ξεχνιέται. Νέες δραστικές αρχές για τη θεραπεία της υπέρτασης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Alnylam Pharmaceuticals έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη εντελώς νέων φαρμακευτικών ουσιών

Η αρχήσυνίσταται στο ότι οι δραστικές ουσίες είναι σύντομες τεχνητές αλληλουχίες RNA που μπλοκάρουν ειδικά την παραγωγή μιας πρωτεΐνης κάθε φορά από τον ίδιο τον οργανισμό. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό ως παρεμβολή RNA (RNAi) επειδή οι τεχνητές αλυσίδες RNA βλάπτουν τα τμήματα RNA που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πρωτεϊνών από το ίδιο το κύτταρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου