Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα πρόβλημα με το οποίο είναι εξοικειωμένος ένας στους τρεις ενήλικες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. To γερμανικό ίδρυμα "Warentest" εξέτασε 66 αντιυπερτασικά φάρμακα ως προς την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητά τους από τους ασθενείς.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση. Στη Γερμανία, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει και μεταξύ των 70 - 79 ετών, τρεις στους τέσσερις έχουν υπέρταση. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι μόνιμα πολύ υψηλή, αυτό πιέζει τα όργανα. Η καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια υποφέρουν και υπάρχει τόσο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, όσο και νεφρικής ανεπάρκειας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι επίσης υψηλότερος με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επομένως, κάθε αρτηριακή πίεση πάνω από 140/90 mmHG πρέπει να αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Εάν ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν μπορεί πλέον να επιτύχει τίποτα, η φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθίσταται απαραίτητη. Το ίδρυμα "Warentest" εξέτασε 66 δημοφιλή συνταγογραφούμενα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Για τα φάρμακα αυτά έγιναν και μελέτες ως προς το πόσο καλά λειτουργούν ως αντιυπερτασικά, τι παρενέργειες έχουν και κατά πόσον τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Τα 66 φάρμακα περιλάμβαναν αναστολείς ACE, σαρτάνες, ανταγωνιστές ασβεστίου, διουρητικά, β-αποκλειστές και ανταγωνιστές άλφα-2.

Όλα τα αντιυπερτασικά φάρμακα της δοκιμής είναι κατάλληλα. Όμως θέλει προσοχή διότι δεν είναι για όλους. Δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να βοηθάει όλους εξίσου.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς που υποφέρουν και από χρόνιο θωρακικό βήχα δεν ανέχονται τόσο καλά τους αναστολείς ACE.

Οι άνθρωποι που έχουν σημαντικά μειωμένη νεφρική λειτουργία εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι καλό να λαμβάνουν φουροσεμίδη 40, για παράδειγμα.

Εάν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ουσία μετροπολόλη 100 retard ενδέχεται να είναι κατάλληλη. Και αν για την αρτηριακή πίεση ευθύνεται η υπερπαραγωγή της ορμόνης αλδοστερόνης, το Spironolactone Accord 25mg θα μπορούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ινστιτούτου, να είναι μια καλή επιλογή.

Ποιο αντι-υπερτασικό είναι η καλύτερη επιλογή και για ποιον εξαρτάται, πάντως, από την ηλικία και το επίπεδο - ένταση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από το αν μπορεί να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή αν υπάρχει εγκυμοσύνη.

Οι γιατροί αποφασίζουν για το πιο κατάλληλο φάρμακο αναλόγως και επίσης εάν ένα αντιυπερτασικό πρέπει να αλλάξει επειδή ένας ασθενής δεν το ανέχεται. Οι παρενέργειες δεν είναι άτυπες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση και ζάλη, αν και αυτά συνήθως υποχωρούν μετά από μια φάση εξοικείωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά