Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, εκφράζουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Από το 2000 μέχρι σήμερα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά οκτώ φορές", δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Τμήματος Τροπικών Νοσημάτων του ΠΟΥ, Raman Velayudhan, ο οποίος έκανε λόγο για πιο έντονο πρόβλημα στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Όπως είπε, τα κρούσματα αυξάνονται και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Κάλεσε τους υπεύθυνους των χωρών να είναι σε ετοιμότητα, καθώς οι άνθρωποι που προσβάλλονται εμφανίζουν συχνά ήπια συμπτώματα και δεν αναζητούν έγκαιρα βοήθεια ειδικών.

Το θέμα έχει προκαλέσει κινητοποίηση και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, πέρυσι δηλώθηκαν στην Ελλάδα πέντε κρούσματα Δάγκειου πυρετού.

Ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikungunya και η νόσος από ιό Zika είναι ιογενείς νόσοι που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω νυγμού μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti και - δευτερευόντως - του είδους Aedes albopictus).

Οι άνθρωποι είναι η κύρια δεξαμενή (reservoir) των ιών αυτών (ανθρωπονοτική μετάδοση). Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν ένα άτομο στην περίοδο ιαιμίας (περίοδος μετάδοσης).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει εγκατασταθεί το χωροκτητικό είδος κουνουπιού Aedes albopictus - "Ασιατικό κουνούπι - τίγρης", το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2003 - 2004, και έκτοτε έχει καταγραφεί η παρουσία του και η κυκλοφορία του σε πολλές περιοχές.

Τo είδος Aedes aegypti δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, η παρουσία του είδους κουνουπιού Aedes aegypti (του βασικού ικανού διαβιβαστή των ιών Δάγκειου πυρετού, Chikungunya και Zika) στις ανατολικές παράκτιες περιοχές του Ευξείνου Πόντου - Μαύρης Θάλασσας (περιοχές Τουρκίας, Γεωργίας και Ρωσίας), καθώς και η πρόσφατη καταγραφή του συγκεκριμένου είδους στην Κύπρο, καταδεικνύει τον κίνδυνο εισαγωγής αυτού του -
επίσης χωροκατακτητικού- είδους και στη χώρα μας (και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης και εγρήγορσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου