Ασθενείς που αντιμετωπίζονται για καρκίνο ωοθηκών συχνά εμφανίζουν περιφερική νευροπάθεια, παρενέργεια της χημειοθεραπείας, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα για μήνες ή χρόνια.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι 6 μήνες αερόβιας άσκησης ενδεχομένως μπορούν να μειώσουν τη δυσάρεστη παρενέργεια.

Η Leah Ferrucci, του  Yale School of Public Health, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την υποστηρικτική περίθαλψη για επιζήσασες από καρκίνο ωοθηκών προσφέροντας νέα προσέγγιση στον έλεγχο της περιφερικής νευροπάθειας λόγω χημειοθεραπείας.

Η Ferrucci δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν ενδείξεις ότι δομημένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, στο σπίτι, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την περιφερική νευροπάθεια σε επιζήσασες από καρκίνο ωοθηκών που έχουν ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία.

Η παρέμβαση δομημένης αερόβιας στην έρευνα ήδη είχε φανεί πως βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Για τη νέα έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση προγράμματος άσκησης και συνέκριναν με ομάδα ελέγχου.

Ασθενείς στο σκέλος της άσκησης είχαν μείωση 1,3 μονάδων στα συμπτώματα στο τέλος των 6 μηνών. Όσες ήταν στην ομάδα ελέγχου, που έλαβαν μόνο εκπαιδευτικά τηλεφωνήματα υγείας μια φορά την εβδομάδα, είχαν μικρή αύξηση των συμπτωμάτων κατά 0,4 μονάδες.

Η θετική επίδραση της αερόβιας ήταν ακόμα ισχυρότερη σε γυναίκες που είχαν συμπτώματα όταν εγγράφηκαν στη δοκιμή. Αυτή η ομάδα είχε μείωση 2 μονάδων στην ένταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά