Η άσκηση με βάρη  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους και να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και μάζα σε ηλικιωμένους, συμβάλλοντας σε λειτουργική αυτονομία και πρόληψη πτώσεων και τραυματισμών.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι επίσης μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία ηλικιωμένων, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από άγχος κα κατάθλιψη.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research.

Η μελέτη αφορά συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση 200 άρθρων στο θέμα. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Paolo Cunha, του Albert Einstein Jewish-Brazilian Institute of Education and Research (IIEPAE), στο Σαο Πάολο.

Η άσκηση με αντιστάσεις έχει φανεί πως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές στρατηγικές για υγιή γήρανση. Παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως και βελτιώσεις στην ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα είναι πολύ υποσχόμενα. Εκτός από βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό, η άσκηση με βάρη φαίνεται πως έχει πιο σημαντική επίδραση σε ανθρώπους με επιβεβαιωμένη διάγνωση άγχους ή κατάθλιψης.

Ο Cunha δήλωσε οτι επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της μυϊκής δύναμης και μάζας καθώς κάποιος μεγαλώνει μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Aκόμα ένα σημαντικό όφελος ψυχικής υγείας είναι ότι όταν αυτή η άσκηση γίνεται ομαδικά συμβάλλει σε καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση.

 

Πηγές:
Psychiatry Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω