Το κοινωνικό άγχος δεν είναι κάτι σπάνιο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε αμήχανες στιγμές ή να αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ορισμένες καταστάσεις, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι για τους οποίους το κοινωνικό άγχος αποτελεί καθημερινότητα... και μεγάλο εμπόδιο στην ζωή τους.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να το περιορίσετε και να το ελέγξετε καλύτερα.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι συχνός παράγοντας στις εξόδους που θα επιδεινώσει το κοινωνικό άγχος, ακόμα κι αν ο αρχικός σκοπός της κατανάλωσής του είναι η... χαλάρωση. Το να βασίζεστε στο αλκοόλ για να χαλαρώσετε μπορεί να γίνει πρόβλημα. Μπορεί να χρειάζεστε όλο και περισσότερο αλκοόλ για να μειώσετε το άγχος, αν αποκτήσετε ανοχή. Επίσης, όσο πέφτουν οι αναστολές σας, τόσο πιο πιθανό είναι να φερθείτε με τρόπο που θα κάνει χειρότερο το κοινωνικό άγχος αργότερα. (“Τι έκανα χθες βράδυ;”)

Μην αποφεύγετε την έξοδο

Μπορεί η ακύρωση σχεδίων την τελευταία στιγμή να είναι το πιο καθησυχαστικό συναίσθημα, αλλά αυτό δεν θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το κοινωνικό σας άγχος. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να ξεπεράσετε το κοινωνικό σας άγχος με το να μπαίνετε (αργά και με ασφάλεια) σε κοινωνικές περιστάσεις, τόσο θα το ξεπερνάτε.

Αντιμετωπίστε τις αρνητικές σκέψεις

Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα σε κοινωνικές καταστάσεις και να πιστεύετε ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν. Προσπαθήστε να εκλογικεύσετε και να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Τα άτομα με κοινωνικό άγχος συχνά μεγεθύνουν τις αρνητικές σκέψεις και υποθέτουν ότι θα συμβεί το χειρότερο.

Προσδιορίστε τους λόγους που σας πιάνει το κοινωνικό άγχος

Μπορεί να είναι χρήσιμο να εντοπίσετε τι προκαλεί το κοινωνικό σας άγχος για να το αντιμετωπίσετε. Οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν:

Ραντεβού

Φαγητό μπροστά σε κόσμο

Οι συνεντεύξεις για δουλειά

Η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους

Η δημόσια ομιλία

Η χρήση δημόσιων τουαλετών

Γνωρίστε νέους ανθρώπους

Το να μιλάτε αποκλειστικά με άτομα που ήδη γνωρίζετε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το κοινωνικό άγχος. Δεν χρειάζεται να κάνετε συνεχώς καινούριες γνωριμίες, αλλά προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που προσεγγίζετε νέο κόσμο και κάντε μια απόπειρα να δικτυωθείτε. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε κολλητοί φίλοι· ακόμα και μια πεντάλεπτη, ευχάριστη κουβέντα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές αποφυγής

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε αμήχανα, είναι πάντα δελεαστικό να πείτε στο άτομο που σας κάλεσε έξω ότι μόλις θυμηθήκατε μια προηγούμενη δέσμευση, ή ότι έχετε μια οικογενειακή ανάγκη, ώστε να έχετε δικαιολογία να φύγετε νωρίτερα. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει το κοινωνικό σας άγχος, επειδή το πρόβλημα όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, μα έρχονται να προστεθούν και οι ενοχές του ότι είπατε ένα ψέμα.

Πάρτε το βήμα-βήμα

Δεν χρειάζεται να ξεπεράσετε άμεσα το κοινωνικό άγχος. Θα χρειαστεί χρόνος για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, αλλά είναι μια προσπάθεια που αξίζει να κάνετε. Βάλτε στόχους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αργή και σταθερή πρόοδο μέχρι να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μιλήστε με έναν ψυχολόγο

Ένας πάροχος ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία του κοινωνικού άγχους. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή η θεραπεία ομιλίας, είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης του κοινωνικού άγχους. Ένας ειδικός θα σάς βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις, να τις επαναπροσδιορίσετε και να αναπτύξετε νέους τρόπους αντίδρασης σε κοινωνικές καταστάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια