Ερευνητές ανακοίνωσαν προκαταρκτικά αποτελέσματα από χρήση φορετής τεχνολογίας για τη μέτρηση ηλεκτρικών παλμών στο δέρμα και άλλων βιοδεικτών που θα μπορούσαν να συνδέονται με την αλλαγή της διάθεσης στη διπολική διαταραχή.

Η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοτίβα για τον εντοπισμό των διακυμάνσεων διάθεσης σε ανθρώπους  με διπολική διαταραχή συμβάλλοντας στη διάγνωση και πιθανόν προσφέροντας πιο γρήγορη και εξατομικευμένη αγωγή.

Ερευνητές από τη Βαρκελώνη και το Εδιμβούργο χρησιμοποίησαν φορετή συσκευή για τη συλλογή βιοδεικτών σε διάφορες φάσεις και επεισόδια διπολικής διαταραχής.

Μεταξύ των δεικτών είναι η ηλεκτροδερμική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί αλλαγές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος για να δείξει το επίπεδο στρες μέσω της αντίδρασης του νευρικού συστήματος.

Αυτός είναι πιθανός άμεσος δείκτης του αν κάποιος είναι σε φάση μανίας, κατάθλιψης ή νορμοθυμίας.

Οι ερευνητές επέλεξαν 38 ασθενείς με διπολική διαταραχή και 19 υγιείς από τη Βαρκελώνη.

Ο Diego Hidalgo-Mazzei, δήλωσε ότι κάθε συμμετέχων φορούσε βραχιόλι Empatica E4 και του ζητήθηκε να το φορά για 48 ώρες. Αυτό μπορεί να μετρά φυσιολογικές αλλαγές, αλλά οι ερευνητές ενδιαφέρονταν κυρίως για τη μέτρηση μικρών ηλεκτροφυσιολογικών αλλαγών στο δέρμα.

Διαπίστωσαν ότι ασθενείς στη φάση κατάθλιψης είχαν κατά μέσον όρο σημαντικά χαμηλότερη ηλεκτρική δραστηριότητα στο δέρμα από την υπόλοιπη ομάδα διπολικής διαταραχής ή την ομάδα ελέγχου. Επίσης, ότι καθώς κάποιος πήγαινε από επεισόδιο μανίας σε επεισόδιο κατάθλιψης ή το αντίστροφο, αυτό εντοπιζόταν από αλλαγή στην ηλεκτρική δραστηριότητα στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν οι επιπλέον πληροφορίες που μπορούν να δώσουν αυτά τα συστήματα να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βεβαιότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών.

Απέχουμε όμως ακόμα. Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα και χρήση μηχανικής μάθησης για την ανάλυση όλων των βιοδεικτών  που συλλέγονται από όσους φορούν το βραχιόλι, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα ώστε να εντοπιστούν μοτίβα που θα μπορούσαν να δείχνουν συγκεκριμένο επεισόδιο.

 

Πηγές:
European College of Neuropsychopharmacology, Diego Hidalgo-Mazzei,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου