Πρωτοποριακή έρευνα που χαρτογραφεί τις εγκεφαλικές αλλαγές σε σχεδόν 1.300 άτομα που έχουν διαγνωστεί με έξι διαφορετικούς τύπους ψυχικών ασθενειών, αποκάλυψε τη μεγάλη ποικιλία των εγκεφαλικών αλλαγών που εντοπίζονται σε άτομα με παθήσεις όπως η μείζων κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience από ερευνητές του Monash University χρησιμοποίησε απεικονίσεις εγκεφάλου για να μετρήσει το μέγεθος, ή τον όγκο, 1.000 διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Ο Alex Fornito, εξήγησε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε νέες στατιστικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή Andre Marquand στο Ινστιτούτο Donders της Ολλανδίας, για να χαρτογραφήσει περιοχές στον εγκέφαλο που εμφανίζουν ασυνήθιστα μικρό ή μεγάλο όγκο σε άτομα με διάγνωση σχιζοφρένειας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ή διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα ότι οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε όγκο ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ατόμων, με  το 7 % των ατόμων με την ίδια διάγνωση να εμφανίζουν σημαντική απόκλιση στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου.

«Αυτό το αποτέλεσμα σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν στόχοι θεραπείας ή αιτιολογικοί μηχανισμοί εστιάζοντας μόνο στους μέσους όρους της ομάδας. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα άτομα με την ίδια διάγνωση παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στα προφίλ των συμπτωμάτων τους και στα αποτελέσματα της θεραπείας».

Στη συνέχεια, η ομάδα ερεύνησε τη συνδεσιμότητα των περιοχών που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε όγκο.

«Επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο, η δυσλειτουργία σε μια περιοχή μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει άλλες, συνδεδεμένες περιοχές. Διαπιστώσαμε ότι, ενώ εμφανίστηκαν αποκλίσεις σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σε διαφορετικούς ανθρώπους, συχνά συνδέονταν με κοινές περιοχές ανάντη ή κατάντη, που σημαίνει ότι συγκεντρώνονταν στα ίδια κυκλώματα του εγκεφάλου», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Είναι πιθανό αυτή η επικάλυψη σε επίπεδο κυκλώματος να εξηγεί κοινά σημεία μεταξύ ατόμων με την ίδια διάγνωση, όπως, για παράδειγμα, γιατί δύο άτομα με σχιζοφρένεια έχουν γενικά περισσότερα κοινά συμπτώματα από ένα άτομο με σχιζοφρένεια και ένα με κατάθλιψη».

Η ομάδα αξιοποίησε τη νέα της προσέγγιση για να εντοπίσει πιθανούς στόχους θεραπείας για διαφορετικές διαταραχές.

«Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου εμπλέκονται κατά προτίμηση σε ορισμένες διαταραχές, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανοί στόχοι θεραπείας», σημείωααν.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτοί οι στόχοι θα είναι κατάλληλοι μόνο για ένα υποσύνολο ανθρώπων.

 

Πηγές:
Nature Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου