Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychopharmacology Reports, υποδεικνύει ότι η λήψη προβιοτικών και συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια.

Για τις ανάγκες της έρευνας 70 ενήλικες με σχιζοφρένεια χωρίστηκαν τυχαία να λάβουν είτε placebo είτε συμπληρώματα προ βιοτικών και 400 IU βιταμίνης D καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Η ένταση της νόσου και η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκαν με τεστ –PANSS και MoCA αντίστοιχα.

Την έρευνα ολοκλήρωσαν 69 ασθενείς. Το σκορ MoCA αυξήθηκε κατά 1,96 μονάδες στην ομάδα του προ βιοτικού έναντι της ομάδας του placebo.
Επίσης το ποσοστό ασθενών με σκορ MoCA 26 ή υψηλότερο αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης. Διαφορές στα σκορ PANSS μεταξύ των ομάδων δεν ήταν σημαντικές.

Η Gita Sadighi, του University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, στο Ιράν, δήλωσε ότι τα προβιοτικά ενδεχομένως μπορεί να είναι νέος τρόπος αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών ρυθμίζοντας το εντερικό μικροβίωμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αμφισβητήσει αν ανισορροπίες στο εντερικό μικροβίωμα και έλλειψη βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια.

Πηγές:
Neuropsychopharmacology Reports,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή