Αρκετές ψυχικές νόσοι μπορούν να συμβάλλουν σε εξασθένηση της σωματικής υγείας, με πολλές χρόνιες νόσους να μειώνουν αργά την ευεξία των πασχόντων, αναφέρει νέα επισκόπηση.

Άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη, ανέφεραν πρόσφατα στο The Lancet Psychiatry ερευνητές.

Είναι πιο πιθανό σε έναν ασθενή με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή να έχει ποικιλία σωματικών παθήσεων παρά να εμφανίζει περισσότερες από μια ψυχικές διαταραχές, διαπίστωσαν ερευνητές με επικεφαλής τον Sean Halstead, του University of Queensland.

Για τη νέα επισκόπηση, ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία 82 ερευνών με ανθρώπους που έπασχαν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή και περιέλαβαν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με στοιχεία περισσότερων των 13 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τις παραπάνω ψυχικές νόσους.

Συνολικά, το 25% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή είχε 2 τουλάχιστον σωματικά προβλήματα υγείας, ενώ το 13% είχε τουλάχιστον τρία.

Συγκριτικά, μόνο το 14% είχε 2 ή περισσότερες ψυχικές νόσους.

Υπολογισμοί δείχνουν ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υγιείς να εμφανίζουν τουλάχιστον 2 σωματικές παθήσεις, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Το φορτίο από τις χρόνιες νόσους ήταν ακόμα υψηλότερο σε νεαρούς ενηλίκους. Άνθρωποι 40 ετών και κάτω είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες για σωματικά προβλήματα.

Πιθανόν πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη φτωχή φυσική υγεία ανθρώπων με σοβαρές ψυχικές νόσους, όπως γενετικοί παράγοντες, επιλογές τρόπου ζωής και παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν για τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, τα σωματικά προβλήματα είναι πιθανόν η αιτία που οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

 

Πηγές:
The Lancet Psychiatry 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε