Εννέα στους δέκα ενηλίκους άνω των 50 ετών είναι φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Είναι ο ίδιος ιός που τούς έχει ήδη προκαλέσει ανεμοβλογιά και, μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα παρασπονδυλικά γάγγλια.

Το ενδεχόμενο να επανεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα είναι ισχυρό και αφορά έναν στους τρεις φορείς του. Αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν όσοι είχαν λοίμωξη από τον ιό στην ενδομήτρια ζωή, βρέφη και παιδιά που νόσησαν από ανεμοβλογιά στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο, λοιμώδες νόσημα, που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι η εξασθένιση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπευτική αγωγής.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν έως και 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα, οπότε η πρόληψη και η προστασία τους είναι πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθήματος το οποίο είναι φυσαλιδώδες, σε ερυθηματώδη βάση, με ταινιοειδή κατανομή κατά μήκος 1-3 δερμοτομίων. Συχνά οι βλάβες συνοδεύονται από έντονο άλγος και παραισθησίες τοπικά.

Η εκδήλωση έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Μεθερπητική νευραλγία (PHN): Εμφανίζεται σε περίπου 30% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα.
  • Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας: Εμφανίζεται σε περίπου 25% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα.
  • Ο έρπητας ζωστήρας έχει πολύ σημαντική αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς συνοδεύεται από πόνο, που μπορεί να γίνει αφόρητος.

Ο μακροχρόνιος νευροπαθητικός πόνος γνωστός και ως "μεθερπητική νευραλγία", ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Στην περίπτωση εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας, ο πόνος διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια.

Η αξία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ μεγάλη, λόγω της υψηλής συχνότητάς του, αλλά και επειδή ο έρπητας ζωστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, ενώ και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου είναι περιορισμένη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου