Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες σε έρευνα, που λάμβαναν το φάρμακο αμιτρυπτιλίνη,  είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες έναντι όσων λάμβαναν placebo να εμφανίσουν βελτίωση των συμπτωμάτων συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ο  Dr. Alexander Ford, του University of Leeds, δήλωσε ότι το φάρμακο φάνηκε αποτελεσματικό και ασφαλές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όταν χρησιμοποιήθηκε σε χαμηλή δόση που αυξανόταν αργά.

Η αμιτρυπτιλίνη ανήκει στην κατηγορία των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και τώρα χρησιμοποιείται σπάνια για την  κατάθλιψη, καθώς υπάρχουν νεότερες αγωγές. Ακόμα χρησιμοποιείται για την πρόληψη των ημικρανιών και την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου στη μέση.

Η νεα δοκιμή περιέλαβε 460 ανθρώπους από τρεις περιοχές της Βρετανίας που επισκέφτηκαν γιατρούς για 55 πράξεις.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε αμιτρυπτιλίνη είτε  placebo.

Γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας συνταγογράφησαν το φάρμακο στους ασθενείς οι οπαίοι  στη συνέχεια, με οδηγίες ρύθμισαν τη δόση τους με βάση την ένταση των συμπτωμάτων τους.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της αμιτρυπτιλίνης ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στα σκορ συμπτωμάτων τους μετά από 6 μήνες έναντι της ομάδας του placebo. Είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με την ομάδα placebo να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων.

Τα σκορ άγχους και κατάθλιψης δεν άλλαξαν, κάτι που υποδεικνύει ότι τα οφέλη προήλθαν μέσω του εντέρου και όχι λόγω της επίδρασης του φαρμάκου ως αντικαταθλιπτικό.

Ο Ford δήλωσε ότι το φάρμακο ενδεχομένως μπορεί να δρα καλά για την πάθηση, επειδή μπορεί πιθανόν να έχει επίδραση στον πόνο και στο έντερο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, συνήθως ήταν ελαφρές, όπως ξηροστομία το πρωί.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet.

Πηγές:
The Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο