Ελπιδοφόρο μήνυμα για την διάδοση της χρήσης απινιδωτών και την εκπαίδευση πολιτών σε τεχνικές βασικής υποστήριξης ζωής στέλνουν οι τρεις διασώσεις ανθρώπων μέσα σε πέντε μέρες στην Ελλάδα.

Ένας 42χρονος καθηγητής στην Αριδαία Πέλλας ήταν το τρίτο θύμα καρδιακής ανακοπής που επέστρεψε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή από την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, ως την Τρίτη, 7 του μηνός. Ο εκπαιδευτικός κατέρρευσε έξω από το φροντιστήριο όπου διδάσκει, στο κέντρο της κωμόπολης. Ο ναυαγοσώστης Γ.Μ. τον είδε, προσέγγισε, αναγνώρισε ότι δεν αναπνέει φυσιολογικά και ειδοποίησε το 166.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η KIDS SAVE LIVES, αυτό που έσωσε την ζωή του 42χρονου είναι πως ξεκίνησε άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καλώντας παράλληλα την ομάδα πιστοποιημένων ανανηπτών που εκπαίδευσε η οργάνωση, ζητώντας να του φέρουν ΑΜΕΣΑ τον δημόσιο απινιδωτή.

«Η κινητοποίηση ήταν άμεση, αρκετά άτομα των εθελοντών Αριδαίας (Αλεξάνδρος Καρατζάς και οικογένεια Κανονίδη) κατέφθασαν με την λύση στα χέρια τους και μετά από μία ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ, η καρδιά του καθηγητή ξεκίνησε να χτυπάει και πάλι!», αναφέρει η οργάνωση, μεταφέροντας τη συγκίνηση που επικράτησε στον τόπο της διάσωσης.

Το θύμα διακομίστηκε επειγόντως στο πλησιέστερο Νοσοκομείο με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια στο εφημερεύων νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Είναι συγκινητικό, η Ελλάδα μας καθημερινά βελτιώνεται, εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ, οργανώνεται σε επίπεδο κοινότητας, τοποθετεί απινιδωτές και σώζει ζωές ΞΑΝΑ, ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ μέσα σε 5 ημέρες», αναφέρει και προσθέτει πως μόνο η κοινότητα της Αριδαίας διαθέτει 200 πιστοποιημένους first responders, 1.000 εκπαιδευμένους μαθητές και 6 απινιδωτές.

Τα προηγούμενα δύο περιστατικά

Είχαν προηγηθεί η διάσωση του προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας της ΑΕΛ στο γήπεδο της Κοζάνης και μιας 12χρονης μαθήτριας από τον δάσκαλό της σε σχολείο της Κω.

Ο προπονητής, Παναγιώτης Νάσης, κατέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι της ομάδας του με την Κοζάνη για την Superleague 2. Άμεση ήταν η έναρξη ΚΑΡΠΑ και η χρήση ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα την επαναφορά του στη ζωή.

«Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια περιττεύουν!! Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γιατρούς του ΕΚΑΒ και σε όλους όσοι συνέβαλαν με την άμεση επέμβαση τους στην επαναφορά μου! Θα σας ευγνωμονώ για πάντα!!! Ευχαριστώ όλους εσάς για τις ευχές σας, είμαι πολύ καλά χάριν στην φροντίδα του νοσοκομείου Κοζάνης. Να είστε όλοι καλά», έγραψε ο ίδιος αργότερα, στο προφίλ του στα social media.

Δύο μέρες νωρίτερα, σε Γυμνάσιο της Κω, το 12χρονο κορίτσι επανήλθε στη ζωή από τον δάσκαλο της μουσικής, με ΚΑΡΠΑ και χρήση του απινιδωτή του σχολείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο καθηγητής μουσικής που έσωσε το παιδί είναι εκπαιδευτής της βασικής υποστήριξης της ζωής από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης (ERC) και μέλος της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κω.

Με τον έλεγχο ανταπόκρισης διαπιστώθηκε ότι η μαθήτρια δεν αναπνέει και ζητήθηκε άμεσα να φέρουν απινιδωτή τον οποίο διάθετε το σχολείο (είχε τοποθετηθεί πρόσφατα έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Μίτση). Παράλληλα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ.

Άμεσα ξεκίνησαν τα πρωτόκολλα της Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους εκπαιδευτικούς. Ο απινιδωτής έδωσε απινίδωση με αποτέλεσμα η μαθήτρια να επανέλθει και να αναπνέει μόνης της.

Η 12χρονη διακομίσθηκε με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο ήρθε άμεσα, στο νοσοκομείο Κω. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις διασωληνώθηκε πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή