Έρευνα του Karolinska Institutet, έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).

Συγκεκριμένες σχέσεις με διάφορα φάρμακα και δόσεις συνδέονταν με υπέρταση και αρτηριακή νόσο, με υψηλότερο κίνδυνο να έχει παρατηρηθεί για τα διεγερτικά φάρμακα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, ερευνητές εξέτασαν το αποτέλεσμα καρδιαγγειακών νόσων από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων κατά της ΔΕΠΥ.

Σε 278.027 ανθρώπους με ΔΕΠΥ, ηλικίας 6 έως 64 ετών, το ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ήταν 7,34 ανα 1.000 ανθρωποέτη.

Η έρευνα ανέλυσε 10.388 περιστατικά με καρδιαγγειακές νόσους και 51.672 ανθρώπους ομάδας ελέγχου και παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών έναντι της ομάδας ελέγχου.

Τα περιστατικά εντοπίστηκαν με βάση διαγνώσεις διαφόρων ειδών καρδιαγγειακών νόσων, όπως ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κ.α.

Η ομάδα ελέγχου επιλέχτηκε να ταιριάζει με περιστατικά στο φύλο, στην ηλικία και στον ημερολογιακό χρόνο.

Δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο όταν τα περιστατικά της άλλης ομάδας είχαν διαγνωστεί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια χρήση του διεγερτικού methylphenidate είχε προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου 20% για χρήση 3-5 ετών και 19% για χρήση πέρα από 5 χρόνια. Το Lisdexamfetamine συνδεόταν με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο 23% για 2-3 χρόνια χρήσης και 17% για πάνω από 3 χρόνια χρήση.

Το μη διεγερτικό atomoxetine, είχε αυξημένη σχέση με καρδιαγγειακές νόσους που ήταν σημαντική μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης, στο 7%.

Πηγές:
JAMA Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου