Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος (προφανώς για ενήλικες) επαναφέρει στην επικαιρότητα το μείζον πρόβλημα των σοβαρών τραυματισμών παιδιών μετά από ένα ατύχημα.

Από παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο:

  • 500.000 παιδία θα έχουν ένα ατύχημα.
  • 700 παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους.
  • 3.000 παιδιά θα παρουσιάσουν αναπηρία.

Τα ατυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου παιδιών στη χώρα μας και ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των θανάτων!

Επί πλέον ξέρουμε ότι όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν και ατυχήματα, με το 50% να συμβαίνει μέσα στο σπίτι, το 30% στο δρόμο και τα υπόλοιπα 20% στους χώρους εκπαίδευσης, απασχόλησης, άθλησης κλπ.

Η πιο συχνές αιτίες σοβαρού τραυματισμού των παιδιών είναι η πτώση από ύψος (30%), τα τροχαία (25%), στο δρόμο (15%), με δίκυκλα (10%), η βία (10%) και άλλα…

Συχνότερη βλάβη είναι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση (37%), τα κατάγματα (33%), η θλάση εσωτερικών οργάνων (20%), η κάκωση της σπονδυλικής στήλης (6%) και άλλα…

Μία άλλη μορφή «ειδικού» ατυχήματος είναι ο πνιγμός, η πνιγμονή, η ηλεκτροπληξία και η κεραυνοπληξία, τα εγκαύματα, οι πυροβολισμοί, η δηλητηρίαση, το δήγμα ζώων, ο νυγμός εντόμων και ψαριών.  

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πεμπτουσία της αντιμετώπισης του παιδικού τραύματος είναι η πρόληψη του ατυχήματος.

Η πρωτογενής πρόληψη ταυτίζεται απόλυτα με την αποφυγή του ατυχήματος.

Η δευτερογενής πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή ή στην ελάττωση των τραυμάτων.

Η τριτογενής πρόληψη εστιάζεται στην αποφυγή δευτερογενών βλαβών, όπως από έλλειψη οξυγόνου, από αιμορραγία κλπ.

Όμως η εξάλειψη των ατυχημάτων αποτελεί «όνειρο θερινής νύχτας», γιατί μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: Δυστυχώς αυξάνονται!

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στο Πέραμα: 14χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στον 3ο όροφο - Πώς το παιδί βρέθηκε στο κενό;

Γι’ αυτό η έγκαιρη κι ορθή αντιμετώπιση τους αποτελεί τη σωστή προτεραιότητα.

Αναμφίβολα, η πρώτη αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος είναι απαραίτητη για την προοπτική της επιβίωσης και της αποκατάστασης του τραυματία.

Σε αυτήν, τον πρώτο λόγο έχει το ΕΚΑΒ, συνεπικουρούμενο από την (παρεξηγημένη) Πυροσβεστική, αλλά και τα άλλα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία και Λιμενικό).

Η μεταφορά του τραυματία θα πρέπει αποκλειστικά να γίνεται από το ΕΚΑΒ χωρίς καθυστέρηση, μετά από σταθεροποίηση του.

Αποτελεί κρίσιμο θέμα η νοσηλεία του τραυματία:

Ιδανικά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί σ’ ένα Κέντρο Τραύματος!

Ρεαλιστικά στο πιο κοντινό νοσοκομείο με δυνατότητα πλήρους υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας!

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη 3 Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη) χωρίς ΜΕΘ για παιδιά.

Εννοείται ότι σε αυτά (όπως και στα άλλα που έχουν ΜΕΘ) απαραίτητες είναι και οι άλλες, κλινικές και εργαστηριακές, ειδικότητες, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κακώσεων, όπως Παιδοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Απεικόνιση, Αιμοδοσία κλπ

Άρα τι θα πρέπει να γίνει;

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία  Παιδιατρικών ΜΕΘ στα προαναφερθέντα τρία Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Παράλληλα η σύνταξη συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων οργάνωσης όλων των νοσοκομείων Παίδων για την υποδοχή και αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος.

Αναβάθμιση δύο Νοσοκομείων Παίδων, ενός στην Αθήνα κι ενός στη Θεσσαλονίκη, σε Κέντρα Παιδικού Τραύματος. Αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν ή να αναπτύξουν Μονάδες μακράς νοσηλείας και Αποκατάστασης.

Πέραν του ότι χωρίς καμιά αμφιβολία η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική από την όποια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του τραύματος, ακόμη κι από οικονομικής άποψης η πρώτη αποτελεί πιο «φτηνή» επένδυση με σίγουρη «απόδοση»!

Και τούτο γιατί η αναπηρία, ιδίως μετά από σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, δημιουργεί αναπόφευκτα ένα εξαρτημένο άτομο με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, που δε διασφαλίζουν ποιότητα ζωής και απαιτούν στενή διά βίου φροντίδα. 

Όμως επιστρέφοντας στην αφετηρία, η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση παιδιών και γονέων για τους κινδύνους ατυχήματος που διατρέχουν τα παιδιά καθώς και στη μέριμνα της πολιτείας για τη δημιουργία ασφαλών υποδομών εκεί όπου υπάρχουν παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά