Nέα έρευνα έδειξε ότι υψηλότερες δόσεις τοπικών κορτικοστεροειδών, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology και βασίζονται σε πληροφορίες από το Taiwan National Health Insurance Research Database.

Οι ερευνητές επέλεξαν 129.682 περιστατικά οστεοπόρωσης και 34.999 μεγάλου οστεοπορωτικού κατάγματος και τα ταίριαξαν με 518.728 και 139.996 της ομάδας ελέγχου, κατά φύλο και ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφείς δοσοεξαρτώμενες σχέσεις μεταξύ μακροχρόνιας χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών και οστεοπόρωσης και οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση με καμμία δόση, χαμηλές, μέτριες και υψηλές σωρευτικές δόσεις τοπικών κορτικοστεροειδών συνδέονταν με 1,22, 1,26, και 1,34 φορές υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης πάνω από 5 χρόνια.

Αυτές οι αντίστοιχες δόσεις συνδέθηκαν με 1,12, 1,19 και 1,29 φορές υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι των αντρών.

Επίσης, άνθρωποι κάτω των 50 ετών είχαν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης έναντι άλλων ηλικιακών ομάδων.

Ο Chia-Yu Chu, του National Taiwan University Hospital, δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα τονίζει ότι η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγές:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά