Νέο άρθρο στο JBMR Plus, έδειξε ότι τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών μετά από κάταγμα ισχίου ή άλλου οστού μπορεί να είναι πολύ φτωχά. Μπορεί να είναι χαμηλότερα από αυτά πολλών ειδών καρκίνου.

Σε μελέτη περιλήφθηκαν 100.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών.

Σε  ολόκληρη την  ομάδα άνω των 65, λιγότερο από το ένα τρίτο των αντρών και οι μισές γυναίκες επέζησαν 5 χρόνια μετά το κάταγμα ισχίου, με τα γενικά ποσοστά επιβίωσης να είναι οριακά καλύτερα μετά από κάταγμα σπονδύλου.

Οι ασθενείς άνω τον 85 ετών είχαν τη χειρότερη πρόγνωση.

Γυναίκες ασθενείς έτειναν να έχουν καλύτερη επιβίωση μετά από κάταγμα έναντι των αντρών, αλλά είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα.

Η μεγαλύτερη μείωση στην επιβίωση σε άντρες και γυναίκες παρατηρήθηκε εντός του αρχικού μήνα μετά το κάταγμα.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά από διάγνωση διαφόρων ειδών καρκίνου σχετικών με ηλικιωμένους είναι: 64% σε ασθενείς  60 έως 79 ετών με κάποιο είδος καρκίνου, 43% στους άνω των 80 με κάποιο είδος καρκίνου, 94% στους άντρες οποιασδήποτε ηλικίας με καρκίνο προστάτη και 89% στις γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Επομένως, η εικόνα της επιβίωσης στα κατάγματα ηλικιωμένων είναι παρόμοια ή χειρότερη με αυτήν ασθενών με κάποιο σύνηθες είδος καρκίνου.

Πηγές:
JBMR Plus,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω